Se ştie că o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă echilibrat sunt esenţiale în prevenirea şi ameliorarea afecţiunilor inimii. Există multe alimente care, datorită componentelor lor, deţin proprietăţi benefice în menţinerea unei inimi sănătoase. Dintre acestea enumerăm:
Afinele
Afinele sunt considerate un fruct miraculos pentru inima întrucât conţin antocianine – flavonoide care scad tensiunea arterială şi dilată vasele de sânge. Conform cercetărilor efectuate, persoanele care consumă afine de cel puţin 3 ori pe săptămâna, prezintă un risc scăzut de infarct cu 30% faţă de persoanele care nu au incluse în dieta lor aceste fructe.
Somonul
Somonul conţine cantităţi mari de acizi graşi omega 3 benefici organismului. S-a dovedit ştiinţific că acizii graşi scad riscul apariţiei aritmiei, al aterosclerozei şi reduc nivelul trigliceridelor în corp. Este recomandat consumul de somon de 3 ori pe săptămâna pentru a acţiona favorabil asupra inimii. Dacă dieta ta este săracă în acizi graşi esenţiali poţi opta pentru un supliment alimentar.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră conţine flavonoide denumite polifenoli care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale şi reduc inflamatia în corp. Nu vorbim de ciocolata cu lapte sau alte dulciuri care se găsesc în comerţ, ci doar de ciocolata care conţine cel puţin 60-70% cacao. Persoanelor care prezintă un risc ridicat de boli cardiovasculare se recomandă consumul zilnic de ciocolată neagră.
Cartofii
Cartofii sunt bogaţi în potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Cartofii pot fi extrem de benefici pentru sănătate atâta timp cât sunt gătiţi corect, nu consumaţi prăjiţi.
Soia
Soia este bogată în acizi graşi polinesaturati omega 6, vitamine, minerale, fibre şi proteine. Dacă incluzi soia în alimentaţia ta vei avea un aport de proteine considerabil, fără grăsimi nesănătoase şi colesterol. Consumul de soia reduce tensiunea arterială şi LDL-ul (colesterolul „rău”).
Vinul roşu
Vinul roşu conţine resveratrol, un polifenol extrem de benefic inimii. Consumul moderat de vin roşu (1-2 pahare pe zi) s-a demonstrat că reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Este important să nu se depăşească 2 pahare pe zi, întrucât se va obţine efectul invers – riscul de îmbolnăvire a inimii creşte. Resveratrolul poate fi luat şi din surse care nu conţin alcool, cum ar fi strugurii, sau din suplimente alimentare.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline extravirgin este o sursă extraordinară de acizi graşi mononesaturati. Consumat zilnic, uleiul de măsline reduce nivelul ridicat al colesterolului şi al glicemiei în corp, contribuind astfel la prevenirea şi ameliorarea bolilor cardiovasculare.