Dacă eşti la cumpărături şi vezi că scrie pe o cutie: “sursă bogată de omega”, nu te grăbi să arunci cutia în coş, la fel cum fac cei mai mulţi oameni, fără a încerca să vadă mai exact despre ce este vorba. Există trei tipuri diferite de acizi graşi omega, iar dacă pe acea cutie pe care ai luat-o scrie că printre ingrediente se află şi uleiul de avocado, înseamnă că acel produs are acizi graşi omega9- foarte diferiţi de acizii graşi omega3, care se găsesc în peşte. Iată ce ar trebui să ştii despre fiecare dintre ei şi rolul pe care ar trebui să îl aibă în dieta ta.

Ce este de fapt acest omega

În primul rând, o scurtă lecţie de chimie: grăsimile sunt ca nişte pereţi de cărămidă care sunt formaţi din acizi graşi. Acizii graşi sunt la fel ca şi cărămizile care au fost folosite la construcţia zidului. Toţi acizii graşi au un număr egal de atomi de carbon care sunt prinşi unul de altul într-un lanţ. Unii au o singură legătură ce îi leagă de atomii de carbon- acestea sunt grăsimile saturate, ex. untul. Cei care au legături duble, sunt considerate nesaturate. Omega3, 6 şi 9 sunt toate tipuri de grăsimi naturale nesaturate, pe care cei mai mulţi experţi le consideră mult mai sănătoase decât cele saturate(cu excepţia cazului în care se transformă în grăsimi trans).
Ok, să ne întoarcem la structura chimică pentru un moment. Începutul lanţului de carbon se numeşte alpha, iar opusul lui, capătul, se numeşte omega. Omega-3 conţine acel 3 în nume, deoarece prima legătură dublă a moleculei este localizată la distanţă de trei atomi de carbon de ultimul omega. (Acum probabil că ai înţeles de unde vine numele Omega6 şi 9)
Dacă ai reuşit să urmăreşti cele de mai sus, poţi să te feliciţi. Dar dacă au început să îţi fugă ochii, e în regulă.

Citeste si:  Cum tratezi psoriazis la maini si picioare? Ce stii despre psoriazis palmoplantar?

Omega-3

Corpul nu îi poate crea de unul singur, aşa că trebuie să iei suplimente, sau vei suferi de o deficienţă a acestora. Există trei tipuri principale- acid alfa linoleic(ALA), EPA şi DHA. ALA se găseşte în alimente ca nucile, seminţele de chia, seminţele de in şi unele tipuri de ouă. EPA şi DHA se găsesc în peştele gras ca somonul, macroul şi heringul. EPA este antiinflamator şi se pare că scade riscul apariţiei bolilor de inimă, cancerului şi artritei reumatice. DHA joacă un rol important în sănătatea creierului.
Concluzia: Ai nevoie de Omega3, aceştia sunt acizii buni şi probabil că nu consumi o cantitate necesară, la fel ca majoritatea românilor. Specialiştii recomandă consumul a două porţii de peşte gras pe săptămână. Aproximativ un sfert din grăsimea pe care o consumi ar trebui să vină din alimente bogate în Omega3.

Omega-6

La fel ca şi în cazul acizilor Omega3, corpul nu îi poate produce, aşa că trebuie să îi obţii din mâncare. Dar oricum probabil că faci asta şi probabil că într-o cantitate mai mare decât ar trebui. Acizii Omega6 se găsesc în uleiurile vegetale cum ar fi uleiul de porumb, de floarea soarelui, de susan, de alune şi de soia. Cele mai multe grăsimi din dietele românilor sunt bogate în Omega6 cât şi în grăsimi saturate (în caz că nu ştiai, nu există vreo cantitate minimă necesară zilnică, deci cu cât mai puţină grăsime saturată, cu atât mai bine)
În timp ce acizii Omega6 au un rol important în corp, dacă sunt într-o cantitate mai mare decât cei Omega3, s-ar putea să ajungi să suferi de inflamaţie. Majoritatea oamenilor consumă de aproape 25 de ori mai mulţi acizi Omega6, decât Omega3.
Concluzia: Omega-6 sunt mai sănătoşi decât grăsimile saturate şi ai nevoie şi de ei. Însă o cantitate prea mare poate fi periculoasă, aşa că încearcă să menţii un nivel echilibrat. Sau concentrează-te pe creşterea aportului de Omega3, astfel că vei înclina automat balanţa în partea corectă.

Citeste si:  Două tehnici simple pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia

Omega-9

Spre deosebire de Omega-3 şi Omega-6, acizii Omega-9 nu sunt consideraţi importanţi. Corpul îi poate produce, astfel că şi dacă nu consumi deloc alimente care să îi conţină, nu vei avea de suferit din acest punct de vedere. Acizii Omega9 se găsesc în uleiul de rapiţă, de floarea soarelui, migdale, avocado şi uleiul de măsline. Da, uleiul de măsline conţine şi acizi Omega3, dar în mare parte Omega9. Acizii graşi Omega9 nu sunt necesari dar au şi ei beneficiile lor. De exemplu în combinaţie cu grăsimile saturate, pot ajuta la scăderea colesterolului, iar cercetările în desfăşurare par să descopere că anumite alimente bogate în Omega 9, cum este avocado-ul, ar putea juca un rol în reducerea riscului de diabet şi boli de inimă.
Concluzia: Omega-9 sunt folositori fiindcă sunt o bună sursă de energie şi pot aduce sănătăţii unele beneficii. Doar să nu exagerezi. Nu sunt esenţiali şi la fel ca în cazul tuturor grăsimilor, caloriile se pot depune imediat. Câteva felii de avocado în salată? Perfect. Dar nu mânca un bol întreg cu guacamole.

Articolul precedentSilfide Fitness
Articolul următorUlei de Masaj Anticelulitic

22 COMENTARII

  1. un articol detaliat si usor de „procesat” de catre oricine vrea sa iti imbunatateasca stilul alimentar. As completa doar cu alte surse de omega 3 pentru vegani sau pentru cei care, pur si simplu, „nu se impaca” cu pestele: semintele si uleiul de in, chia, conopida, semintele de canepa. :). Foarte util articolul si, desi e o tema des tratata, imi place cum ai punctat tu! Felicitari!

  2. Din pacate..recunosc ca nu prea tin cont de acesti acizi……pana acum am mancat cam haotic , nu m-am prea uitat pe etichetele produselor:( … ar trebui si chiar o sa imi schimb stitul de alimentatie….un articol foarte util, cuprinzator si pe intelesul tuturor. Te pup! :*

  3. Omega 3 poate fi regăsită și în semințele de in, nuci sau germeni de grâu. Totuși nu trebuie făcut abuz, deoarece o cantitate prea mare de acizi grași pot crește riscul aparișiei atacurilor cerebrale.
    Pentru cei care aleg să ia omega 3 sub forma de pastile, necesarul este de 2 grame pe zi. Eu obișnuiesc să consum 3-5 nuci pe zi și astfel îmi asigur necesarul zilnic de grăsimi bune.

  4. Super, ce-i drept n-am cercetat niciodata sa aflu care-i faza cu omega 3, mult promovata atunci cand a fost introdusa intr-o margarina :))
    Trebuie sa incep sa mananc mai mult peste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau