Gravida in timpul pandemiei de coronavirus

Cabinetele medicale private functioneaza in regim special, spitalele abia fac fata pacientilor bolnavi de Covid 19 iar tara se afla in stare de urgenta. Toate astea produc anxietate oricui, insa atunci cand esti gravida, totul se schimba.

Sarcina este o perioada frumoasa si plina de momente inedite, dar si plina de teama de necunoscut. Principala grija a oricarei viitoare mame este sa aduca pe lume un copil sanatos. Gravidele fac parte din categoriile cu risc crescut de a se imbolnavi, ceea ce aduce un nou set de griji viitoarelor mamici. Carantina si regulile aduse de pandemie au schimbat viata tuturor, insa pentru o gravida schimbarile sunt si mai infricosatoare, deoarece aduc noi elemente de nesiguranta.

Care sunt riscurile daca te imbolnavesti de coronavirus pe timpul sarcinii

Pe timpul sarcinii orice raceala este periculoasa pentru mama si copil, iar gravidele sunt predispuse bolilor, deoarece au sistemul imunitar mai sensibil. In aceste conditii, toate tinerele care urmeaza sa devina mame se intreaba care sunt riscurile de a se imbolnavi de coronavirus si ce complicatii pot sa apara. Este cunoscut faptul ca febra este asociata cu malformatii ale fatului, raceala si pneumonia fiind unele dintre cele mai frecvente boli si cele mai periculoase pentru gravide.

Din fericire pana in prezent, toate gravidele care au fost confirmate cu Covid 19 au reusit sa duca la termen sarcina si nu au dezvoltat complicatii potential fatale. De asemenea, conform studiilor efectuate pana acum, doar 8% dintre gravidele care au contactat Covid 19 au avut simptome grave.

Este prea devreme pentru cercetatori sa se pronunte asupra consecintelor pe termen lung ale coronavirusului pentru bebelusii ale caror mame au avut boala, insa acestia s-au nascut sanatosi.
Conform epidemiologilor boala nu se transmite direct de la mama la copil, iar bebelusii care au contactat virusul nu au avut simptome severe si au raspuns bine la tratament.
Cu toate acestea, femeile care se afla in primul trimestru de sarcina trebuie sa fie bine monitorizate si sa respecte regulile de igiena. Trebuie mentionat ca toate studiile si sondajele efectuate au avut ca subiecti gravide in ultimul trimestru de sarcina, Covid 19 fiind o boala recent aparuta, astfel ca nu se pot cunoaste efectele pe termen lung pentru gravidele care contacteaza boala in stadiile incipiente ale sarcinii.

Citeste si:  Noile studii arata ca turmericul poate fi un remediu pentru durerea genunghilor, osteoartrita

Centrul de Control al Bolilor recomanda ca bebelusii femeilor care au coronavirus la momentul nasterii sa fie separati de mama pana cand aceasta se insanatoseste. Desi nu exista studii efectuate in aceasta problema, se recomanda ca mama sa inceapa sa il alapteze pe cel mic dupa ce este complet vindecata. De asemenea, se recomanda nasterea prin cezariana, pentru a diminua riscul unei eventuale transmiteri a bolii de la mama la copil.
In Wuhan, centrul pandemiei de Covid 19, au fost testate sangele din cordonul ombilical, lichidul amniotic si laptele matern pentru a gasi urme ale coronavirusului, insa rezultatul a fost negativ.

Ce poti face sa te protejezi de coronavirus pe timpul sarcinii

Colegiul American al Ginecologilor si Obstreticienilor a elaborat o serie de norme atat pentru medici, cat si pentru gravide, in care se precizeaza cum ar trebui specialistii sa trateze gravidele si ce pot face acestea pentru a se proteja de virus.
Este indicat ca femeile gravide sa ia legatura cu medicul si sa ceara sa fie examinate imediat ce ajung la unitatea medicala, pentru a evita asteptarea alaturi de alte persoane. De asemenea, este important sa se efectueze toate controalele, asadar nu anula programarile pentru ecografii si analizele specifice acestei perioade. Daca banuiesti ca ai contactat boala sau ai simptome de coronavirus, anunta imediat medicul.

Este bine sa ai un dosar cu toate analizele prenatale pe care le-ai facut, in cazul in care unitatea medicala la care te duci de obicei nu mai functioneaza ori apare o urgenta.
Este indicat sa respecti cu strictete regulile de distantare sociala si sa eviti aglomeratiile, transportul in comun si orice persoana care are simptome de infectii respiratorii.
Pentru a fi sigura ca ramai sanatoasa trebuie sa te alimentezi corect si sa te odihnesti destul. Mananca alimente cat mai proaspete, cultivate local, cu cat mai putine pesticide. Daca se poate, incearca sa mananci alimente neprocesate ori putin procesate. In cazul carnii, gateste-o cat mai bine, in special carnea de pui.
Exercitiile fizice usoare sunt indicate pe perioada sarcinii, deoarece sustin o buna circulatie si reduc stresul. Te poti abona la o sala care tine cursuri online sau poti incerca sa faci singura cateva exercitii simple, care sa nu te suprasolicite. Daca poti sa te plimbi cateva minute in curte, este ideal.
Somnul este important pentru gavide – incearca sa dormi 7 ore pe noapte, in masura in care se poate.
Atunci cand faci curatenie foloseste produse cu un numar mic de toxine sau apeleaza la produse non-toxice, de exemplu solutii cu bicarbonat si zeama de lamaie, care curata la fel de bine ca cele din comert.

Citeste si:  Carmen Bruma te invata cum sa reduci celulita

Discuta cu medicul tau ce suplimente alimentare trebuie sa iei: acidul folic, vitamina C si vitamina D ajuta la cresterea imunitatii si sustin organismul pe perioada sarcinii.
Deoarece sarcina este o perioada stresanta iar criza noului virus a adus si mai mult stres in vietile noastre, este important sa iti faci un program de relaxare. Stresul scade imunitatea si iti afecteaza negativ organismul, dar si bebelusul nenascut. Relaxeaza-te citind, vorbind pe apeluri video cu prietenii si familia ori gaseste-ti un hobby care sa nu te solicite fizic. Foloseste-te de perioada de izolare pentru a-ti aranja casa, pregatind-o pentru noul membru al familiei.

Coronavirusul este infricosator, mai ales pentru o gravida, insa pastrarea distantei sociale, a regulilor de igiena si a unui regim de viata sanatos te pot tine departe de o potentiala infectare. Cel mai important este sa ai un tonus bun si sa tii sub control stresul, deoarece asa te protejezi pe tine si pe cei dragi tie, inclusiv pe bebelusul tau.

Articolul precedentInvata sa treci peste anxietatea cauzata de coronavirus
Articolul următorPărinți obosiți și copii stresați. Cum depășim această etapă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau