Vaccinurile COVID-19 reprezinta o poveste de succes, dar nu se reflecta in preturile actiunilor companiilor producatoare. Viteza cu care producatorii de medicamente au reusit sa descopere vaccinuri de succes, sa intreprinda investigatii clinice necesare si apoi sa le aduca pe piata in volume mari este o dovada a ingeniozitatii si inovatiei in industria farmaceutica si biotehnologica. Acest lucru dovedeste cat de mult poate realiza omenirea atunci cand toate guvernele precum si companiile private lucreaza intr-o stransa colaborare.

Graficul de mai jos arata modul in care Moderna s-a bucurat de o crestere a pretului actiunilor alaturi de anuntul vaccinului din noiembrie. BioNTech  a cunoscut o crestere de impuls similara, desi acctiunile partenerului sau, Pfizer au avut preturi mai mici. Intre timp, dupa cum bine stim, povestea AstraZeneca a dus la o pierde a valorii actiunilor in ultimele 6 luni.

Citeste si:  Andreea Esca "Ai fost sau nu bolnavă de covid?"

BioNTech si Moderna sunt companii specializate in biotehnologie. Succesul vaccinurilor lor justifica investitiile pe care cele doua companii le-au facut in noua tehnologie ARNm. Valoarea acestor tehnologii este demonstrata de viteza cu care au fost produse vaccinurile. Aceasta tehnologie are mai multe aplicatii, nu doar pentru COVID.

Castigurie de care beneficiaza BioNTech si Moderna  reflecta potentialul viitor al tehnologiei ARNmm mai degraba decat productia vaccinului anti Covid-19.

O alta consideratie este ca aceste doua companii producatoare ale vaccinului COVID-19 au facut un bine public, mai degraba decat un profit urias.

Articolul precedentImpactul COVID-19 asupra securitatii globale
Articolul următorPui cu mazare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau