Spray-ul nazal te poate proteja de COVID-19

Spray-urile nazale cu steroizi pot reduce severitatea infectiei cu COVID-19, potrivit ultimelor studii.

Cercetătorii au descoperit că la persoanele care au folosit în mod regulat un corticosteroid precum Beconase sau Nasonex, înainte de a lua virusul COVID-19, riscul de spitalizare sau deces a scăzut până la 25%.

Studiul este un raport retospetiv.

Dac─â aceast─â abordare rezist─â ├«n studiile clinice, ace╚Öti steroizi ar putea fi utiliza╚Ťi pentru a preveni rezultatele grave ale COVID-19 ╚Öi pentru a sprijini supravie╚Ťuirea celor grav bolnavi.

„├Än func╚Ťie de rezultatul studiilor, acest produs ar fi ceva de trimis ├«n ├«ntreaga lume, mai ales ├«n zone precum Africa ╚Öi cele ├«n care imunizarea nu este disponibil─â pentru a atenua severitatea virusului COVID-19”, spune Ronald Strauss, imunolog ╚Öi autor principal al studiului.

Pentru a ├«n╚Ťelege rolul corticosteroizilor asupra rezultatelor COVID-19 cercet─âtorii au analizat datele a 72.147 adul╚Ťi care au fost testa╚Ťi pozitiv cu COVID-19 ├«ntre prim─âvara anului 2020 ╚Öi prim─âvara anului 2021 de la Cleveland Clinic.

Printre aceste persoane, peste 10.000 de pacien╚Ťi foloseau spray-uri nazale pe baz─â de prescrip╚Ťie medical─â, ├«nainte de a se infecta cu COVID-19. Pentru acest grup, riscul de spitalizare a sc─âzut cu 22%, intern─ârile ├«n sec╚Ťia de terapie intensiv─â au sc─âzut cu 23%, iar mortalitatea a sc─âzut cu 24%.

Cifrele sus╚Ťin studiile anterioare care indic─â faptul c─â steroizii pot ajuta la prevenirea infect─ârii cu SARS CoV-2 – ├«mpiedic├ónd virusul s─â intre ├«n celulele din c─âile nazale.

Cum func╚Ťioneaz─â

Utilizarea steroizilor nazali ├«naintea ╚Öi ├«n timpul infec╚Ťiei cu COVID-19 poate perturba capacitatea virusului de a p─âtrunde ├«n c─âile nazale. Nasul are o concentra╚Ťie mare de ACE2, o protein─â care deserve╚Öte c─â „port” pentru virus, permi╚Ť├óndu-i s─â infecteze ╚Öi s─â se ├«nmul╚Ťeasc─â. Din acest motiv, nasul este un „port major de intrare” pentru virus. Dac─â poate fi redus─â proteina ACE2, acest lucru duce la mai pu╚Ťine celule care pot fi infectate cu virusul, ceea ce, speram, face ca virusul sa fie mai pu╚Ťin sever.

Citeste si:  Cati pasi trebuie sa faci pe zi pentru a-ti mentine sanatatea

Impactul raportat al spray-urilor nazale asupra rezultatelor COVID-19 este promi╚Ť─âtor, dar este necesar un studiu clinic pentru a spune cu siguran╚Ť─â c─â aceast─â abordare este sigur─â ╚Öi eficient─â pentru utilizarea sa la scar─â larg─â.

„Este o abordare ce poate schimba radical jocul, dar cred c─â probabil vrem un pic mai multe date concludente din studiile clinice ├«nainte de a putea spune asta cu siguran╚Ť─â”, a spus dr. Aran Singanayagam.

Inhalarea steroizilor poate avea același efect

Corticosteroizii inhalatori func╚Ťioneaz─â similar spray-urilor nazale. Acest medicament, adesea administrat prin dispozitive precum inhalatoarele, poate fi utilizat ├«n tratarea afec╚Ťiunilor pulmonare precum astmul ╚Öi bron╚Öita.

Corticosteroizii ac╚Ťioneaz─â prin suprimarea la scar─â larg─â a inflama╚Ťiei acolo unde sunt introdu╚Öi. Steroizii inhala╚Ťi, calmeaz─â inflama╚Ťia pl─âm├ónilor. Unele dintre cele mai grave probleme cauzate de COVID-19, cum ar di insuficien╚Ťa respiratorie, apar c├ónd sistemul imunitar intr─â in colaps, declan╚Ö├ónd inflama╚Ťia ├«n pl─âm├óni. Minimizarea hiperinflam─ârii poate limita bolile grave la pacien╚Ťii infecta╚Ťi.

De asemenea, corticosteroizii pot bloca virusul să mai infecteze celulele. Echipa lui Singanayagam a publicat un studiu la începutul acestui an, în care arată că inhalatoarele cu steroizi au redus numărul de receptori ACE2 în celulele umane și animale.

Citeste si:  Ce ar trebui sa stie orice femeie despre atrofia vaginala

Cercet─âtorii lucreaz─â pentru a ├«n╚Ťelege mai bine formele de ACE2 ╚Öi cum s─â creeze un steroid care poate ac╚Ťiona mai bine ├«mpotiva virusului.

Potrivit Institutului Na╚Ťional de S─ân─âtate, nu exist─â date suficiente pentru a recomanda utilizarea corticosteroizilor inhalatori. Dexametazona, pastil─â sau solu╚Ťie oral─â, este singurul corticosterod recomandat ├«n prezent pentru utilizare ├«mpotriva COVID-19 la pacien╚Ťii interna╚Ťi.

Să începem să folosim un spray nazal împotriva COIVD-19?

Spray-rile nazale sunt relativ ieftine ╚Öi u╚Öor de accesat, ceea ce ├«nseamn─â c─â ar putea deveni o op╚Ťiune puternic─â de tratament ├«mpotriva COVID-19, ├«n special ├«n ╚Ť─ârile cu venituri mici ╚Öi medii, unde ratele de vaccinare sunt sc─âzute.

Acum, ce zic eu, s─â nu mergi ├«nc─â la farmacie pentru a-╚Ťi cump─âra spray nazal. Oricum, tratamentul eliberat f─âr─â prescrip╚Ťie medical─â nu are nici o contraindica╚Ťie, iar studiile clinice au demonstrat c─â este sigur ╚Öi eficient ca tratament ├«mpotriva COVID-19. M─â refer la spray nazal Flonase.

Acela╚Öi lucru este valabil ╚Öi pentru steroizii inhala╚Ťi.

„Nu trebuie s─â utilizezi steroizi inhalatori dac─â nu ai astm”, spune Singanayam.

Dac─â iei deja ├«n mod reglat steroid nazali, totu╚Öi, este probabil ca acestia s─â ├«╚Ťi ajute corpul s─â se protejeze ├«mpotriva COVID-19.

Un lucru definitiv pe care ├«l putem scoate din studiu este, c─â dac─â e╚Öti pe steroid nazal, r─âm├ói pe el. Nu ├«╚Ťi va ├«nr─âuta╚Ťi problemele cu COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau