Din momentul in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemia de Covid 19, viata tuturor s-a schimbat. Chiar daca nu esti infectata cu virusul, cu siguranta resimti acut anxietatea acestei perioade, mai ales din cauza izolarii. Panica a devenit contagioasa, dar exista metode sa ii faci fata si sa iesi invingatoare din aceasta perioada grea.

Planurile de vacanta au fost anulate, s-a instituit stare de urgenta pe teritoriul Romaniei, lumea a inceput sa cumpere alimente si produse de curatenie in cantitati uriase si o stare generala de anxietate a pus stapanire pe toata lumea. Toate acestea pot fi ingredientele unei iminente depresii, mai ales din cauza izolarii la domiciliu. Din fericire poti invata cum sa alungi gandurile negative si sa te concentrezi pe partea plina a paharului. Iata cateva moduri in care poti alunga starea de anxietate in perioada asta.

Redefineste perioada de carantina autoimpusa
Toti ne gandim la perioada de carantina autoimpusa ca fiind ceva negativ, ceea ce duce la o stare de anxietate – in definitiv, privarea de libertate este una dintre cele mai mari pedepse pe care le poate primi un om. Pentru a scapa de emotiile negative trebuie sa redefinesti aceasta perioada. In loc sa te gandesti ca esti obligat sa stai acasa, gandeste-te cat de multe oportunitati ai stand acasa.
Chiar daca lucrezi de acasa, acum ai ocazia sa faci o multitudine de lucruri pe care nu le puteai face in mod normal. Fa o lista cu toate lucrurile pe care le poti face in perioada de carantina si incepe sa faci cate un lucru de pe lista in fiecare zi. Exemple de lucruri de care nu avem timp de obicei sunt ordonarea fotografiilor vechi, proiectele de lucru manual ori cititul. Poti sa te concentrezi pe auto-dezvoltare si sa incerci sa inveti ceva nou, chiar daca nu pare momentul oportun.
Depinde de tine sa privesti carantina ca fiind o perioada ce ofera anumite oportunitati, ci nu ca o simpla privare de libertate.

Citeste si:  Carmen Bruma te invata cum sa reduci celulita

Nu urmari toate stirile despre Covid 19
Este foarte usor si tentant sa stai lipita de laptop ori televizor si sa urmaresti pas cu pas toate stirile despre Covid 19, dar este cel mai nociv lucru pe care il poti face. Numeroase siteuri ofera informatii false, ceea ce nu face decat sa iti creasca nivelul de anxietate si sa te alarmeze fara motiv. Evita sa iti creeze propriile scenarii apocaliptice pe baza stirilor si fa-ti un program scurt de informare, de jumatate de ora pe zi. In acest timp te poti uita la stiri ori poti cauta informatii despre coronavirus, dar ai grija sa accesezi doar siteurile credibile, cum ar fi cele ale ministerelor sau guvernului.

Rezista tentatiei de a trai haotic
Cel mai bun tratament impotriva anxietatii este rutina – pastreaza rutina zilnica si incearca sa iti faci un program cat mai apropriat de programul tau normal. Respecta aceleasi ore de trezire si culcare, mananca in bucatarie, rezistand tentatiei de a lua masa in pat, spala rufele in weekend si intotdeauna schimba-te de pijamale. Daca obisnuiai sa te duci la sala incearca sa iti faci un program de antrenament acasa singura ori abonandu-te la o sala care tine cursuri online in aceasta perioada. Respectarea unui orar cat mai apropiat de programul de dinainte de carantina te va ajuta sa iti pastrezi un moral bun. De asemenea, iti va fi mai usor sa te intorci la programul normal de munca atunci cand se va termina izolarea.

Citeste si:  Ce se intampla daca iau COVID-19 intre dozele de vaccin?

Ramai conectat cu prietenii si familia
Distantarea sociala nu inseamna ca trebuie sa rupi legaturile cu cei dragi, mai ales cand exista numeroase posibilitati de a pastra legatura cu cei dragi. Relatiile cu familia si prietenii te ajuta sa ai un tonus bun si sa faci fata situatiei, chiar daca stai in casa. Apelurile video sunt ideale pentru a tine legatura cu cei dragi, indiferent cat de departe s-ar afla, asadar rezerva-ti o ora pe zi pentru socializare.

Ai grija de tine
Cu saloanele de infrumusetare inchise si obligativitatea de a sta acasa este usor sa te neglijezi, iar asta duce la anxietate si tristete. Aspectul tau fizic ramane la fel de important si daca stai acasa. Chiar daca este mai greu, urmeaza aceleasi ritualuri de infrumusetare. Apeleaza la cosmeticele din comert si fa-ti un obicei din a te ingriji. Atunci cand arati bine te simti bine.
Nu uita sa mananci sanatos – aspectul fizic si starea de bine este data si de alimentatie. Plictiseala te poate conduce mai des la frigider, de aceea atunci cand vrei sa iei o gustare intreaba-te daca chiar iti este foame.

Articolul precedent5 moduri de a fi un tată vitreg ideal
Articolul următorGravida in timpul pandemiei de coronavirus

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau