În luna noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat Omnicron drept o variantă de îngrijorare și a continuat să monitorizeze răspândirea acesteia pe glob.

La mai puțin de o lună, mai târziu, numărul cazurilor Omnicron au crescut exponențial – iar experții nu se așteaptă ca ratele de infecție să scadă în curând.

Ne apropiem de momentul în care am fost anul trecut la sfârșitul lunii decembrie. Este alarmant„, a declarat George Jour, MD, membru al consiliului consultativ și consultant clinic la Innovative Health Diagnostics. „Următoarele 3 până la 4 săptămâni, în principal de sărbători, vor fi cruciale pentru noul an.

Pentru anul 2022, Jour a îndemat oamenii să ia măsuri de siguranță, cum ar fi purtarea măștilor, testarea și vaccinarea. Aceste măsuri pot ajuta la încetinirea ratei cazurilor și la reducerea presiunilor asupra sistemului medical.

Chiar în această săptămână, Omnicron a devenit varianta dominantă de COVID-19 în SUA. Acum este responsabila de 73.2% din cazurile de COVD-19 din SUA – o ascensiune abruptă față de nivelurile de la sfârșitul lunii noiembrie, de la 0.1% potrivit CDC.

Deja înaintează destul de rapid. Anterior, aproape 100% era Delta. De aceea trebuie să monitorizăm îndeaproape creșterea infecției cu Omnicron„, a declarat Pei-Yong Shi, PhD la catedra de biologie moleculară de la University of Texas Medical Branch.

Shi lucrează într-un laborator care studiază transmisibilitatea, severitatea și sensibilitatea Omnicron la vaccinuri. El a remarcat că, în timp ce rata spitalizării și deceselor este în creștere, acestea nu au crescut în același mod în care a fost înregistrat numărul de cazuri.

Datele prelimințare din Africa de Sud au sugerat că varianta Omnicron are simptome mai ușoare, deși încă nu există suficiente date pentru a determina severitatea Omnicron.

Omnicron ar putea să nu provoace boli atât de severe ca variantele anterioare de COVID-19.„, a spus Shi. „Asta ne dorim și asta este ceva pe care încă rămânem să monitorizăm foarte atenți„.
El a mai adăugat că, deoarece varianta este foarte contagioasă, va crește dramatic numărul de persoane infectate și, prin urmare, va crește numărul total de spitalizări.

Citeste si:  Consumul de stevie poate duce la un dezechilibru al sanatatii instestinale, arata studiile

Boala mai slabă sau pacienții mai puternici?

Unii pacienți cu Omnicron au avut infecții ușoare, dar acesta poate să nu fie cazul tuturor. Experții spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă nivelul de boală al unei persoane este legat de varianta cu care a fost diagnosticată sau de starea individuală de sănătate și de imunizare.

Jonathan Baktari, MD, CEO al e7health, și-a exprimat scepticismul față de ideea că Omnicron produce o infecție ușoară. El a spus că factori precum o bază mai tânără de bacienți și o populație vaccinată ar putea să fi manipulat datele pentru a face varianta să pară mai puțin severă. Deși acest lucru nu a fost dovedit, el a cerut prudența și a subliniat importanța protejării persoanelor vulnerabile.

Jour a adăugat că, dacă oamenii resping Omnicron ca fiind o variantă ușoară, numărul cazurilor poate scăpa și mai mult de sub control.

Deși, nu este la fel de virulent, faptul că este foarte transmisibil.

Rata deceselor cauzate de COVID-19 în SUA a crescut brusc de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie și de atunci a crescut lent, potrivit CDC.

În ultimele luni, experții au sugerat că pandemia se poate transforma în cele din urmă într-o situație endemică, asemănătoare gripei, în care oamenii învață să trăiască cu virusul pe termen lung, luând măsuri de siguranță, cum ar fi vaccinarea recurentă.

Jour a spus că Omnicron a întârziat o endemie.

„Dacă Omnicron nu s-a întâmplat, aș fi spus că am fi mers pe o rută endemică cu COVID”, a spus Jour. „Dar acum, odată cu creșterea Omnicron, nu cred că ne îndreptăm către o endemie. Sper că vom fi capabili să stabilizăm cel puțin numărul de cazuri pozitive”.

Dar Baktari nu a fost de acord, spunând că, dacă un endemism este punctul nostru final, suntem deja acolo.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că aceasta nu mai este o pandemie, ci este endemie”, a spus Baktari. „Virusul COVID-19 va fi cu noi”.

Va afecta Omnicron capabilitățile de testare COVID-19?

Similar cu modul în care anumite mutații pot slăbi eficacitatea vaccinului, ele pot evita, de asemenea, detectarea unui test.

Citeste si:  Cum poti reda culoarea parului daca ai albit?

Mutațiile proteinei spike ale Omnicron au afectat capacitatea unor teste de a prelua gena S a variantei (gena proteinei spike) sau gena N (o genă vizată în mod obișnuit de testele COVID-19). Acest lucru nu este prea îngrijorător, deoarece majoritatea testelor pot viza mai multe gene ale virusului.

Totuși, testul COVID-19 care poate examina doar gena S sau gena N putea să nu poată detecta varianta Omnicron.

DFA a descoperit 3 teste care nu pot detecta varinata Omnicron. Acestea sunt:
– Inc’s Revogene SARS-CoV-2 de la Meridian Bioscience,
– Testul LLC’s DTPM COVID-19 RT-PCR al Tide Laboratories,
– Kitul de analiză Linea COVID-19 Așșa de la Applied DNA Sciences’s

Cum te protejezi de Omnicron în această iarnă

Experții sunt de acord că vaccinările rămân prima linie de apărare împotriva variantelor COVID-19. Ei subliniază, de asemenea, importanța apărătorilor de rezervă cum ar fi purtarea măștii și testarea.

Când vine vorba de prioritate, vaccinurile sunt pe primul loc, urmate de utilizarea măștii și apoti de testare. Persoanele vaccinate și nevaccinate ar trebui să poarte masca în locurile publice, atât în interior cât și în aer liber.

Totuși, nu toți vor să poarte măști acum de sărbători. În aceste scenarii, este important să se evalueze nivelurile de risc și starea vaccinării de la caz la caz.

Testarea COVID-19 înainte și după o vacanță poate servi și ca măsură de precauție pentru a alerta oamenii dacă au fost infectați și trebuie să intre în carantină. Deși testele rapide sunt convenabile, testele PCR pot oferi rezultate mai precise.

Trebuie să ne așteptăm ca numărul cazurilor Omnicron să crească în noul an. Speram ca vaccinul să poată ține în frâu această creștere.

Când a apărut Alpha, chiar și la accelerarea Deltei, rata de vaccinare era diferită. Devi există o mulțime de parametri care afectează viteza de accelerare a unei variante noi. Și acum, Omnicron se află într-o populație foarte diferită, cu medii imunitare diferite.

Articolul precedentDespre biberoanele bebelusului
Articolul următorAnemia in timpul sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau