Studiile arata ca dieta mediteraneeana, bogata in legume, fructe, cereale integrale, peste si ulei de masline, poate scadea riscul de aparitie a dementei. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care urmeaza o astfel de dieta sunt cu 23% mai putin susceptibile sa dezvolte demență decât cele care nu o urmează.

Un studiu din 2015, publicat in revista Journal of the American Medical Association (JAMA), a inclus peste 4.000 de adulți cu vârste între 65 și 80 de ani, care nu sufereau de demență la începutul studiului. Aceștia au fost monitorizați timp de aproximativ 4,5 ani. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au urmat o dieta mediteraneeana au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta demență decât cele care nu au urmat această dietă. De asemenea, persoanele care au consumat în mod regulat fructe și legume au avut un risc mai mic de a dezvolta demență.

Citeste si:  9 trucuri ciudate care te vor ajuta să slăbeşti

Un alt studiu publicat în 2017 în revista Journal of the American Geriatrics Society a constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneeană au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta simptome de declin cognitiv.

Dieta mediteraneeana este o abordare bazată pe plante și alimente integrale, care reduce consumul de alimente procesate și grase. Aceasta este o sursă excelentă de antioxidanți și substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele și mineralele esențiale. De asemenea, aceasta poate ajuta la reducerea inflamației din corp, care poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea demenței.

În concluzie, urmarea unei diete mediteraneene poate fi o modalitate eficientă de a reduce riscul de apariție a dementei și de a îmbunătăți sănătatea generală a creierului. Este important să consumați alimente integrale, să evitați alimentele procesate și să încercați să mențineți un echilibru sănătos între proteine, carbohidrați și grăsimi. Consultați întotdeauna medicul înainte de a face modificări semnificative în dieta dumneavoastră.

Citeste si:  Dieta Al Roker
Articolul precedentTrucul stiintific care te ajuta sa dormi bine si sa te simti odihnit
Articolul următorCâtă apă să bei zilnic pentru a te menține sănătos? Doi litri, mai mult sau mai puțin?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau