Dupa cum isi spune din denumire, dieta cu apa are ca baza consumul ridicat de apa, ce ajuta la eliminarea kilogramelor in plus. Desi la prima impresie pare simpla, dieta cu apa nu poate fi parcursa fara ambitie si vointa, precum si fara respectarea regulilor sale. Pentru ca acest tip de dieta nu presupune doar consumarea apei fara alte restrictii, mentinerea unei alimentatii sanatoase si efectuarea exercitiilor fizice contribuie la obtinerea rezultatului dorit.
Beneficiile apei asupra corpului uman
Suntem 70% apa si prin urmare fara acest lichid nu am putea trai. Apa intra in compozitia sangelui, a oaselor, a creierului, in fiecare celula si organ din corp, si de aceea consumul apei nu poate decat sa ne ajute. Celulele noi au nevoie de apa, toxinele sunt eliminate cu apa, durerile se atenueaza cu apa, si numai apa poate hidrata corespunzator organismul. La nivel estetic, apa previne formarea celulitei si impiedica formarea straturilor adipoase. Pentru ca in general oamenii consuma mai putina apa decat ar trebui, rinichii resimt aceasta lipsa fiind ajutati in sarcinile sale de catre ficat. Acesta din urma prelund o parte din functia rinichilor, nu mai are capacitatea completa de a transforma rezervele de grasime in energie, rezultand surplusuri de grasime ce se vor depune.
Astfel, un consum ridicat de apa accelereaza digestia, mentine sanatatea rinichilor, previne balonarea, constipatia, hidrateaza pielea, imbunatateste circulatia sangelui si scade pofta de mancare.
Recomandarile dietei cu apa
In cadrul acestei diete cu apa, se recomanda consumul de aproximativ 2,5 litri de apa pe zi, sau 8-9 pahare, tinandu-se cont binenteles si de statura fiecaruia si consumul anterior de apa. Astfel, daca rutina zilnica includea si un consum ridicat de apa, aceasta dieta presupune cresterea cantitatii pentru a obtine efectele de slabire. Apa se va consuma pe parcursul intregii zile, de preferat inainte de masa si cat de rece se poate suporta, deoarece temperatura scazuta a apei obliga organismul sa consume energie deci calorii, pentru a recompensa temperatura pierduta. Apa consumata la temperatura corpului ajuta si chiar accelereaza digestia. Ca inlocuitor al apei se poate consuma ocazional limonada fara zahar sau ceaiul verde, excluzand apa minerala.
Dimineata se poate bea un pahar cu apa calduta si lamaie pentru a ajuta detoxifierea, iar pe timpul zilei, mesele sau gustarile nu trebuie inlocuite cu apa. Este bine a se consuma pe zi 3 mese si 2 gustari, toate avand la baza alimente cat mai sanatoase si naturale, cu un accent ridicat pe fructe si legume. Apa se poate consuma si inainte de culcare, daca nu exista riscul deranjarii somnului de noapte. Supele sunt un mare ajutor al acestei diete, in special cele de rosii, morcovi, broccoli si conopida, datorita continutului mare de apa si a bogatiei de nutrienti din legume.
Ca in majoritatea dietelor, se impune reducerea consumului de alimente grase, mezeluri, fainoase, dulciuri, prajeli si alimente procesate.
In momentul aparitiei senzatiei de foame dintre mese sau gustari, consumul unui pahar cu apa ar trebui sa confere in 15 minute o senzatie de satietate. Insasi deshidratarea poate da o falsa senzatie de foame, care va dispare ulterior hidratarii. Slabirea prin consumul de apa nu presupune inlocuirea vreunei mese cu apa, nu inseamna infometare, este sanatoasa si nu prezinta efecte secundare. Persoanele care sufera de boli renale, hepatice, afectiuni cardiovasculare sau retentie de apa, ar trebui sa consulte medicul inainte de inceperea acestei diete. Una din variantele dietei cu apa o constituie postul negru pe o perioada de 7 zile, care implica doar consumul apei, fara alte alimente lichide sau solide.
Aceasta este o dieta drastica si severa, ce nu poate fi tinuta de oricine si poate pune sanatatea in pericol. Desi se pierd rapid kilogramele in plus, sistemul imunitar al organismului va avea de suferit, precum si functionarea normala a principalelor organe. De aceea, varianta cea mai buna a acestei diete este consumul de apa alaturi de legume si fructe, de alimente bogate in nutrienti esentiali si de efectuarea exercitiilor fizice. Astfel, stilul de viata sanatos trebuie sa devina o latura normala a vietii, si nu doar inglobat in diete trecatoare. Fortarea organismului la alimentatii sarace si foarte restrictive, urmate apoi de revenirea la o alimentatie gresita si abundenta, dezechilibreaza metabolsimul, ingreunand obtinerea unor efecte pozitive pe termen lung.
Adevarata lupta din cadrul unei diete nu o constituie astfel respectarea unui meniu stabilit pe o anumita perioada, ci adoptarea unui regim sanatos complet si respectarea lui intreaga viata, pentru ca numai asa se poate obtine o greutate ideala pentru un corp sanatos.
Consumul ridicat al apei trebuie mentinut mereu, chiar daca nu la nivelul acestei diete, insa la un nivel potrivit propriului organism, care sa aduca numai beneficii sanatatii si sa mentina greutatea sub control. Trebuie inteles faptul ca apa este esenta vietii, fara de care nu putem trai, iar consumul ei este un dar ce merita apreciat.