Cercetările au arătat că peste 50% dintre români au obiceiul de a lua vitamine şi minerale în fiecare zi pentru a îşi îmbunătăţi sănătatea şi forţa. Ceea ce aceşti oameni nu iau în considerare, sunt efectele adverse care pot să apară în urma consumului acestor vitamine, luate fără prescripţie.
Iată cele mai comune greşeli pe care oamenii le fac atunci când iau multivitamine şi suplimente alimentare:
Iei multivitamine fără recomandarea medicului
Dacă analizele de sânge nu arată că suferi de vreo deficienţă, sau dacă doctorul nu îţi recomandă să iei anumite suplimente, este recomandat să nu mai continui să consumi multivitamine din proprie iniţiativă. Multivitaminele sunt o opţiune scumpă şi ineficientă de a obţine nutrienţii pe care de altfel îi poţi lua din mâncare. Un studiu recent arată că prin consumul de suplimente cu multivitamine, nu vei avea o imunitate mai bună şi nici nu vei reduce riscul de a te îmbolnăvi. Toţi specialiştii consideră că cel mai bun mod prin care poţi da corpului tău mineralele esenţiale şi vitaminele necesare, este printr-o dietă sănătoasă.
Ai adăugat şi suplimentele cu turmeric sertarului cu suplimente alimentare
Turmericul este unul dintre cele mai populare şi eficiente remedii naturale, care poate reduce inflamaţia şi poate ţine bolile departe. Este plin de curcumină, antioxidant puternic ce aduce nenumărate beneficii, cum ar fi că luptă împotriva demenţei şi întinereşte pielea. Cu toate astea, cel mai bun mod în care poţi să digeri şi să absorbi turmericul, nu este prin suplimente alimentare, ci prin mâncare. Chiar dacă suplimentele cu turmeric sunt inofensive, te poţi bucura de acest condiment punându-l în mâncare. Acest condiment galben va face minuni pentru preparatele tale şi îl poţi chiar adăuga şi în smoothie-uri, sau să îl pui în măşti de faţă, care îţi vor face pielea să strălucească.
Cumperi vitamine la fel cum cumperi ciocolată
Dacă ai decis să încerci diferite mărci de suplimente alimentare sau să iei multivitamine la recomandarea prietenilor sau a familiei, ţine cont că nu toate ţi se potrivesc şi nu îţi vor îmbunătăţi sănătatea la fel ca altor persoane. Este important să faci analize de sânge ca să vezi deficienţele corpului tău şi apoi să iei suplimentele potrivite pentru a rezolva acea deficienţă, după cum îţi recomandă medicul. Să te apuci să iei suplimente doar pentru că mama ta crede că arăţi mai palidă ca înainte, nu este un motiv întemeiat, deoarece suplimentul pe care îl iei ar trebui să vină în urma cercetării istoricului medical şi în funcţie de afecţiunile pe care le ai. De exemplu, tu poţi să iei suplimente cu potasiu ca să scapi de crampele de la picioare, însă de fapt s-ar putea să ai o deficienţă de magneziu care va rămâne nedescoperită.
Ai început să iei supradoze de vitamine
Dacă suplimentele par să aibă efect şi să fie cele potrivite pentru tine, ar trebui să începi să creşti doza şi să obţii rezultate şi mai bune, nu? Nu!
Dacă ajungi să iei supradoze de vitamine, în special de Vitamina A şi C, asta îţi poate creşte riscul de deces, în special din cauza unei afecţiuni de inimă. Aşa că întreabă-ţi doctorul despre tipul de suplimente şi doza pe care ar trebui să o iei, în loc să decizi de una singură câte să consumi.
Combini medicamentele cu suplimentele alimentare
Dacă te apuci să iei diferite suplimente alimentare fără a te asigura că ele sunt compatibile cu medicamentele pe care le iei, îţi pui serios sănătatea în pericol. Toată lumea crede că suplimentele din plante şi cele organice sunt absolut sigure şi benefice, cu toate astea, dacă ele se intersectează cu medicamentele, îţi pot afecta grav organele. Un studiu recent a arătat că unul din şase adulţi combină în mod periculos suplimentele cu medicamentele. Este important să iei suplimentele alimentare doar la recomandarea medicului şi atunci când el îţi dă un tratament medicamentos, spune-i şi de suplimentele pe care le iei zilnic. Ar trebui să ai grijă şi la anumite alimente care ar putea interacţiona negativ cu suplimentele alimentare.
Crezi că doctorul ştie tot despre suplimente
Doctorii nu sunt întotdeauna bine informaţi în legătură cu suplimentele, deoarece în facultate nu învaţă despre tratamentele naturiste. Industria suplimentelor alimentare este uriaşă şi lansează noi produse în fiecare zi, însă doctorul tău s-ar putea să nu ştie despre toate, aşa că, deşi îi ceri părerea, ar trebui să înţelegi că s-ar putea ca el să nu fie cel mai potrivit pe care să îl întrebi. Medicul poate oricând să te ajute cu analizele de sânge şi să îţi spună care sunt deficienţele de care suferi. Însă pentru informaţii de specialitate legate de suplimentele alimentare, ar trebui să consulţi un nutriţionist.
Probioticele nu sunt eficiente
Este esenţial să îmbunătăţeşti sănătatea sistemului tău digestiv, însă prin consumul de probiotice nu rezolvi tot şi trebuie să te asiguri că produsul ales este puternic şi eficient. Există nenumărate suplimente cu probiotice care conţin tulpini de bacterii slabe şi care nu îţi ajută corpul în nici un fel. De aceea este important să alegi suplimentele care au 10 tulpini şi care să poată călători din intestinul subţire, împreună cu acidul gastric, lucru la care multe suplimente nu fac faţă.
Iei suplimente cu calciu fără prescripţie
Calciu este esenţial pentru sănătatea oaselor şi a scheletului, însă un exces al acestuia poate fi foarte periculos. Cercetările arată că prin consumul de suplimente cu calciu fără sfatul medicului, poate creşte riscul de înfundare al arterelor sau de arteroscleroză. Dacă vrei totuşi să consumi calciu pentru oase mai puternice, atunci obţine-l pe cale naturală. Un studiu recent a arătat că deşi suplimentele cu calciu pot fi periculoase, consumarea alimentelor ce conţin calciu este cel mai bun mod de a obţine acest nutrient. Aşa că poţi începe să consumi mai multe produse lactate şi legume verzi.
Iei prea mult fier
Suplimentele cu fier sunt un mod popular de a elimina semnele de anemie, cu toate astea, deoarece acest mineral se digeră mai greu, cantităţile în exces pot cauza efecte secundare severe, printre care şi greaţă. De aceea este important să fii atentă la dozajul corect şi respectarea lui. Un studiu recent a arătat că prin mărirea intervalelor de timp dintre dozele de suplimente cu fier, se îmbunătăţeşte absorbţia şi digestia acestora. Dacă iei suplimente cu fier de ceva vreme şi încă nu ai văzut îmbunătăţiri ale sănătăţii, atunci ar trebui să mergi să discuţi cu doctorul.
Nu profiţi de soare ca să obţii vitamina D
Dacă locuieşti într-o zonă cu vreme închisă, atunci este normal să iei suplimente cu vitamina D. Însă dacă locuieşti într-un loc unde ai posibilitatea să stai la soare, atunci ar trebui să renunţi complet la acestea. Dacă vrei să afli cantitatea de vitamina D, de care corpul tău are nevoie, atunci fă analize de sânge. Poţi să adaugi şi în dietă alimente care conţin Vitamina D.
Nu citeşti etichetele
Chiar dacă este puţin probabil ca ingredientele trecute pe etichetă să fie conţinute şi de produsul din ambalaj, tot ar trebui să le citeşti. Investigaţiile efectuate în acest sens asupra unor produse ale marilor companii, au descoperit că aproape 80% dintre aşa zisele suplimente organice şi din plante, erau o mare păcăleală.
Nu iei eficient suplimentele cu fier
Studiile au arătat că dacă ai ales să donezi sânge, după, ar trebui să iei suplimente cu fier pentru a îţi reface corpul, până când sângele reuşeşte să refacă măcar jumătate din hemoglobinele şi cantitatea de fier pierdute. Asta va preveni apariţia anemiei care de obicei este cauzată de deficienţa de fier după donarea de sânge.
Consumul de suplimente şi multivitamine este doar un mod scump prin care poţi obţine nutrienţii esenţiali pe care ar trebui să îi iei din dietă. Suplimentele sunt de multe ori greu de absorbit şi digerat şi pot avea efecte adverse asupra sănătăţii tale. Aşa că fă alegerea corectă şi rămâi la nutrienţii din surse naturale.