Expertii spun ca este mai probabil sa ai efecte secundare puternice dupa a doua doza de vaccin COVID-19 decat dupa prima doza.Efectele secundare pot include oboseala, durerea de brat, si febra. Expertii au observat ca aceste reactii adverse sunt de obicei usoare si dispar dupa 48 de ore dupa vaccinare.

O parte dintre persoanele care au primit prima doza de vaccin COVID-19 se simt rau. Chiar mai multe persoane spun ca a doua vaccinare a fost urmata de simptome precum febra, oboseala, cefalee si durere la locul injectiei.

In majoritatea cazurilor acesta este de fapt un lucru bun.

Aceste simptome comune sunt de obicei o dovada a faptului ca vaccinul COVID-19 a declansat un raspuns al sistemului imunitar.

Si asa ar trebui sa se intample.

Cand te simit rau sau ai febra, acest lucru este practic raspunsul organismului tau. De obicei efectele secundare ale vaccinarii sunt pe termen scurt si sunt mult mai bune decat sa te imbolnavesti de COVID, adica sa stai 2 saptamani in spital.

Milioane de doze, putine probleme

Pana in prezent peste 55 de milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate numai in SUA, potrivit CDC.

Aproximativ 15 milioane de persoane au primit deja a doua doza.

28 de milioane de americani au primit vaccinul creat de Pfizer BioTech si 26 de milioane cel dezoltat de Moderna.

Ambele vaccinuri ARNm activeaza sistemul imunitar prin identificarea unui tip de proteina care se gaseste pe suprafata virusului care cauzeaza COVID-19.

Primul vaccin iti invata corpul sa reactioneze la virus.

Inarmat cu anticorpi si celule T de memorie care recunosc proteina virusului de la primul vaccin, raspunsul sistemului imunitar tinde sa fie mai robust atunci cand primeste a doua doza.

Citeste si:  Trenduri sănătoase care nu sunt chiar atât de sănătoase

La ce efecte secundare trebuie sa te astepti cand faci vaccinul anti COVID-19

La solicitarea FDA, atat Pfizer cat si Moderna au dezvaluit efectele secundare experimentate de participantii in timpul studiilor clinice pentru vaccinuri.

Experienta reala cu vaccinul pare sa reflecte indeaproape ceea ce au observat cercetatorii.

Pentru inceput efectele secundare tind sa fie mai frecvente dupa a doua doza de vaccin.

In general reactiile observate sunt la a doua doza. La fel se intampla si la vaccinul antitetanos sau la alte vaccinuri frecvent administrate adultilor precum vaccinul anti-zoster.

Am discutat cu o multime de oameni care au facut a doua doza si erau pregatiti sa aiba acele efecte secundare pomenite mai sus. Nu s-a intamplat nimic.

Un numar semnificativ de persoane prezinta efecte seundare mai usoare dupa vaccinare.

Frecvent apare oboseala ca efect secundar al vaccinarii mai degraba decat febra.

Efectele secundare usoare ale vaccinarii COVID-19 tind sa dispara in 48 de ore de la injectare.

Efectele secundare sunt de obicei mai pronuntate in randul persoanelor mai tinere decat la persoanele in varsta, probabil pentru ca sistemul lor imunitar este mai puternic.

In general, cu cat pacientul este mai in varsta, cu atat reactia este mai putin probabil sa fie semnificativa sau severa.

Efectele secundare grave, cum ar fi reactiile alergice sau socul anafilactic sunt rare.

Am vazut reactii alergice locale la Moderna mai multe decat am vazut la Pfizer. Acestea sunt locale in zona injectiei si nu trebuie tratate.

Conform datelor cercetarii, 7% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani care au primit prima doza de vaccin Pfizer au raportat febra, comparativ cu 31% care au raportat febra dupa o a doua doza.

Citeste si:  Vreau sa fiu alias Zeta Jones

In ceea ce priveste vaccinul Moderna, studiu realizat pe persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani, 17% au raportat febra dupa a doua doza.

Oboseala – cel mai frecvent efect secundar – precum si durerile de cap si frisoanele au avut tendinta de a aparea mai probabil dupa a doua doza decat dupa prima la ambele vaccinuri.

In mod semnificativ mai putini pacienti au raportat diaree sau varsaturi dupa prima sau a doua doza de vaccin COVID-19.

Persoanele cu varsta de peste 55 de ani care au facut vaccinul Pfizer au fost mai putin susceptibile la a raporta oricare dintre aceste reactii adverse. Doar 3% dintre pacientii in varsta, de exemplu, au raportat febra dupa prima doza, iar 21% au raportat febra dupa a doua doza.

Indiferent de efectele secundare vaccinul functioneaza

In timp ce unii dintre noi isi fac griji de efectele secundare tu nu ar trebui sa te ingrijorezi daca te simti rau dupa prima sau a doua doza de vacin.

Efectele secundare variaza de la o persoana la alta si lipsa simptomelor nu inseamna ca sistemul imunitar nu functioneaza corect.

Efectele secundare nu trebuie sa te descurajeze sa urmezi cursul complet de vaccinare deoarece prima doza de vaccin iti imbunatateste imunitatea cu 50%.

Suntem liberi si fiecare alege ce crede ca este bine de aceea acest articol nu trebuie luat ca un indemn de a te vaccina pentru ca noi nu suntem nici pentru si nici impotriva. Vrem sa ramanem nuli in aceasta relatie si sa te sustinem orice alegere vei lua.

Articolul precedentAi nevoie de o perna speciala pentru femeile insarcinate?
Articolul următorCe se intampla cu corpul tau cand stai picior peste picior prea des

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau