Dacă ai nevoie de motive în plus pentru a începe să consumi alimente organice, cele de mai jos ar trebui să fie de ajuns.
Cu siguranţă ai văzut până acum că mâncarea bio este mai scumpă decât cea normală şi probabil că şi tu te-ai întrebat dacă merită să dai atâţia bani în plus. Dacă e să ţinem cont de sfaturile specialiştilor, cu siguranţă merită efortul financiar. S-a dovedit că mâncarea bio este mult mai sănătoasă, aşa că mai jos sunt câteva dintre lucrurile care ar trebui să te convingă că e mai bună, atât pentru corpul tău, cât şi pentru protecţia naturii.
Mai mulţi antioxidanţi
Fructele şi legumele organice conţin între 20 şi 40% mai mulţi antioxidanţi care ajută corpul să lupte împotriva bolilor, în comparaţie cu cele crescute forţat cu chimicale. De fapt, o singură porţie de alimente organice este echivalentă cu a mânca încă o porţie de fructe sau legume, astfel că nu va trebui să mai mănânci la fel de mult.
Un nivel mai scăzut de metale otrăvitoare
Mâncarea organică are cu până la 48% mai puţin cadmium, componentă toxică ce se regăseşte în anumite îngrăşăminte şi care a fost asociată cancerului de sân şi pietrelor la rinichi.
Mai multe componente sănătoase în plante
Plantele care sunt tratate cu pesticide produc mai puţine substanţe naturale contra dăunătorilor, printre care fenolii şi polifenolii, componenţi naturali care îţi protejează organele interne şi scad nivelul anxietăţii. Plantele organice au un nivel de flavonoizi mult mai crescut, chiar şi cu până la 70% mai mare, în unele cazuri.
Mai puţine chimicale în interiorul alimentelor
Să nu ai impresia că dacă speli bine legumele sau fructele, ai scăpat de chimicale. Multe dintre acestea sunt sistemice, adică pătrund şi în interiorul alimentelor, deoarece fructele sunt stropite cu acest tip de pesticide încă din stadiile incipiente de formare. Un studiu a descoperit faptul că noi ne confruntăm cu cantităţi foarte mari de pesticide, fiindcă se găsesc în locuri în care nu ne-am aştepta, cum ar fi în parcuri, în spaţiile pentru câini, sau pe terenurile de sport.
Grăsimi mai sănătoase
Un studiu din 2013 ne dezvăluie faptul că laptele bio este mult mai bogat în acizi graşi Omega3, care sunt foarte buni pentru creier şi inimă, datorită faptului că vacile pasc pe păşune, lucru obligatoriu când vorbim de lactate organice. Nu doar că laptele procesat conţine un nivel scăzut de grăsimi sănătoase, dar şi mai rău, are foarte multe grăsimi inflamatorii.
Mai puţine bacteri indesctructibile
Aproximativ 90.000 de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor cauzate de antibioticele destinate bacteriilor rezistente. De ce s-a ajuns la această situaţie? Fiindcă fermierii dau animalelor mici doze de antibiotic în fiecare zi pentru a le grăbi creşterea şi pentru a le putea tăia mai repede. Problema este că bacteriile capătă rezistenţă în timp împotriva acestor antibiotice, astfel că există şanse cu 30% mai mici să ai de a face cu vreo bacterie, atunci când cumperi carne bio.
Mâncarea nu se ”cultivă în canal”
Este perfect legal ca fermierii să utilizeze pentru fertilizarea terenurilor, resturile provenite din apa de la canalizarea oraşelor. Aceste resturi evident conţin orice deversează marile companii sau chiar şi morgile ori spitalele. Cercetătorii au găsit chimicale specifice şamponului în roşiile non- organice şi au presupus că asta s-a întâmplat din cauza provenienţei îngrăşământului luat din canalizare.
Nu conţin aditivi alimentari ciudaţi
Alimentele organice au un avantaj şi când vine vorba de mâncarea ambalată. În loc să adauge tot felul de coloranţi alimentari care au fost asociaţi distrugerii de celule din creier şi ADHD-ului, producătorii de mâncare organică folosesc coloranţii naturali cum ar fi sucul de sfeclă roşie.
Ploaie mai curată
Fermierii care nu produc alimente organice, folosesc atât de mult pesticide cu atât de mult glifosat, încât cercetătorii au găsit această componentă inclusiv în apa de ploaie. Orice cantitate de pesticide care conţin această substanţă, poate afecta adn-ul şi poate să omoare celulele, fiind asociate infertilităţii şi anumitor tipuri de cancer.
Albine mai fericite
Polenizatorii sunt importanţi atunci când vorbim de hrană sănătoasă. Însă cercetările din domeniul reproducţiei albinelor au arătat că neonicotinoidele, pesticide folosite de către fermieri, pot afecta dezechilibre serioase în cadrul coloniilor de albine. În agricultura organică, ele sunt interzise, putând să aibă efecte inclusiv asupra creierului.
Un climat mai sănătos
Conform studiilor efectuate asupra solului, dacă toate culturile de pe planetă ar fi tratate cu soluţii organice, pământul ar reţine 41% din gazele de seră din atmosferă, iar păşunatul ar reduce efectul acestor gaze cu 71% la sută. Dacă doar jumătate dintre culturi ar deveni organice şi jumătate dintre animale ar fi hranite pe păşuni, pământul ar putea absorbi până la 55% din emisiile anuale de carbon care ajung în atmosferă.