Retete de paine – Drojdie uscata sau drojdie proaspata?

0
26

Multe gospodine isi pun aceasta intrebare. Care este mai buna? Ce presupune? Care este echivalentul drojdiei uscate in anumite retete de paine? Vom incepe prin a da cateva informatii de baza ca sa puteti alege tipul de drojdie in cunostinta de cauza.

Ce este drojdia? Drojdia este un organism format dintr-o singura celula numit saccharomyces cerevisiae. Atunci cand facem o reteta de paine trebuie sa ne gandim ca acest organism se inmulteste in medii umede si daca este hranit cu zahar. Asa are loc cresterea.

Drojdia se poate folosi in 3 forme:

  • Maia naturala
  • Uscata (cu ingrediente active)
  • Drojdie proaspata (cu crestere rapida)

Drojdia proaspata poate fi folosita doar cateva zile, daca o tinem in frigider. Daca o tinem in congelator, poate fi folosita pentru aproximativ 3 luni, dar trebuie dezghetata lent, iar cantitatile trebuie marite putin. Drojdia uscata (instant) este mai usor de pastrat si trebuie folosita pana la data de pe ambalaj. Maiaua, in schimb, poate fi pastrata la frigider ani buni, dar trebuie intretinuta o data pe saptamana. Puteti afla aici cum se prepara si cum se pastraza o maia.

Citeşte şi  Cordon bleu de pui

Diferentele nu se opresc aici. Daca drojdia uscata se poate presara direct peste compozitie, drojdia proaspata sau maiaua trebuie dizolvata in apa calda sau cu zahar. Mai mult, trebuie lasata 5-10 minute, pentru a putea sa inceapa activarea microorganismelor.

Putem inlocui un tip de drojdie cu alta in reteta de paine?

Aceasta etse intrebarea pe care si-o pune toata lumea. Se intampla sa vrei sa faci reteta de paine preferata, dar sa ai in casa alt tip de drojdie. Poti inlocui un tip de drojdie cu altul, dar trebuie sa ajustezi gramajul.

Spre exemplu, daca in reteta de paine avem 7 grame de drojdie uscata, se vor echivala cu 15 grame de drojdie proaspata sau cu 30 grame de maia proaspata. Orice tip de drojdie ati folosi, aveti grija sa respectati cu strictete reteta de paine si gramajele. La final, veti avea o painica pufoasa si crocanta.

Citeşte şi  Cum să transformi pâinea veche în pâine proaspătă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau