Familiarizați-vă cu aceste statistici legate de sarcină în funcție de vârstă, pentru a vă putea crește șansele de a concepe un copil la vârsta de 20, 30, 40 ani dar și peste.
Dacă doar atunci când sunteți la ciclu acordați atenție la ceea ce se întâmplă cu burtica, să știți că nu sunteți singura. Pentru cele mai multe femei, încercarea de a concepe un copil este un mare semn de întrebare. Considerați acesta ca și pe un curs de inițiere în Reproducere.
În primul rând, să începem cu elementele de bază: Vă nașteți cu 1 – 2 milioane de ovule la naștere, iar acestea sunt ovule pe care le veți avea pe toată perioada vieții. Până la prima menstruație, acestea scad până la 300.000.
„Dacă o femeie ovulează de 500 de ori între 12 și 52 de ani și dacă nu toate acele ovule se consideră a fi sănătoase, înseamnă că ați rămas doar cu câteva ovule care sunt cu adevărat viabile pentru sarcină”, spune doctorul Alan Copperman, director al Asociațiilor de Medicină Reproductivă din New York și co-director al Diviziei de Endocrinologie și Infertilitate Reproductivă de la Spitalul Mount Sinai din New York.
Adăugând o ofensă la toate aceste spuse, reproducerea umană nu este atât de eficientă. Există doar o săptămână în acea perioadă a lunii, în care șansele sunt cu adevărat favorabile – și se știe că puțini dintre noi putem dedica o săptămână întreagă în fiecare lună fără să ne oprim din a încerca nonstop să aducem pe lume un bebe. Merită să știți care sunt șansele de concepție în fiecare etapă, astfel încât puteți profita la maxim de ele.
La începutul perioadei de 20 de ani (între 20 și 24)
Iată cadrul magic pentru a concepe un bebe! „[Când o femeie are] 21 de ani, 90% din ovulele [ei] se află în limita normalității din punct de vedere cromozomial, ceea ce vă măresc șansele de a concepe un copil sănătos,” spune Dr. Copperman. De asemenea aveți și avantajul vârstei — media maximă de fertilitate la femei este la 24 de ani.
Femeile care sunt sub 25 de ani au 96% șanse de a concepe un bebe într-un an dacă încearcă în fiecare lună. Dacă partenerul are sub 25 de ani șansele scad la 92%. Acest lucru se datorează faptului că multe probleme legate de fertilitate la cuplurile tinere se află la bărbat. Cele mai multe dintre acestea se pot trata cu ușurință și nu necesită ajutorul unui specialist cu excepția cazului în care conceperea unui copil durează mai mult de un an.
La mijlocul și spre finalul perioadei de 20 de ani ( între 25 și 29)
Începând de la vârsta de 25 de ani și până la 34, aveți 86% șanse de a concepe un bebe după ce faceți mai multe încercări timp de un an. Șansa de avorta este de 10%, doar puțin mai ridicată decât este la începutul perioadei de 20 de ani. Perseverați să faceți ceea ce trebuie să faceți și este foarte probabil să aveți un copil până într-un an. Nu este nevoie să consultați un specialist până ce nu faceți încercări active repetate pentru mai mult de 12 luni fără să aveți succes.
La începutul perioadei de 30 de ani (între 30 și 34)
În această perioadă șansele dumneavoastră de a concepe un bebe sunt de asemenea ridicate— până la 86% în ceea ce privește rata de succes a cuplurilor care încearcă să facă un copil timp de un an. Singura schimbare majoră constă în faptul că șansele de a avorta la 30 de ani se ridică la 20%.
Cei mai înțelepți spun că nu aveți nevoie de un tratament de fertilitate la începutul perioadei de 30 de ani până ce nu ați încercat să concepeți un bebe timp de un an fără să aveți noroc, dar unii doctori recomandă să consultați un medic obstretician-ginecolog sau un medic primar dacă încă mai aveți probleme după ce ați încercat timp de 9 luni.
„În acest fel, aceștia pot repera cu precizie orice probleme și le pot trata înainte ca rata de fertilitate să decadă mult mai rapid după vârstă de 35 de ani,” spune dr. Copperman.
La mijlocul și spre sfârșitul perioadei de 30 de ani (între 35 și 39)
„Încă va aflați în stare bună pentru a rămâne însărcinată dacă va situați în acest cadru, în special înainte de a avea 37 de ani,” spune medicul Kelly Pagidas, un specialist în fertilitate la Centrul de reproducție și infertilitate pentru femei și sugari în Providence și profesor asociat la Școala Medicală Brown University. La vârsta de 35 de ani, cele mai multe femei au între 15 și 20% șanse de a rămâne însărcinată într-o luna prestabilită. Acest lucru ar putea înseamna o rată de 78% șanse de a concepe un copil până într-un an.
Dar vârsta de 35 de ani pare a fi perioada în care rata fertilității începe să decadă. „Motivul cel mai des întâlnit îl reprezintă calitatea scăzută a ovulelor,” explică Dr. Pagidas. „Puteți avea o mulțime de ovule active dar care probabil au mai multe defecte cromozomiale care le afectează viabilitatea. De asemenea, vă aflați într-o perioadă în care riscul de avort este ceva mai mare, precum și riscul să aveți o sarcină cu sindromul Down sau o sarcină cu probleme.”
Aproximativ 30% dintre femeile cu vârsta de 35 de ani pot încerca un an sau mai mult de un an până ce pot concepe un bebe. Medicii nu își doresc ca femeile să aștepte atât de mult pentru a ști dacă se află în această situație. Timpul este esențial iar, dacă întâmpinați probleme de concepere după o perioadă de șase luni, consultați un medic specialist care să vă supună unor teste. Inseminarea intrauterină este o tehnologie de reproducere asistată mai puțin invazivă care poate funcționa, dar fertilizarea în vitro (FIV) poate fi de asemenea o opțiune excelentă de tratament.
În cele din urmă, aceasta este ultima șansă prin care vă puteți congela ovulele viabile pentru a le utiliza ulterior, dacă nu preferați să rămâneți însărcinată chiar acum. „O femeie își poate congela ovulele până la vârsta de 40 de ani; apoi se poate întoarce câțiva ani mai târziu pentru a avea încă o șansă bună de a rămâne însărcinată chiar și la mijlocul perioadei de 40 de ani,” spune doctorul Steven R. Bayer, endocrinolog reproductiv la clinică de fertilitate a FIV Boston.
La începutul perioadei de 40 de ani (între 40 și 44)
În timp ce avansați în vârstă, calitatea și cantitatea ovulelor scad. În această perioadă, vă confruntați cu câteva provocări care vă împiedică să concepeți un bebe și să păstrați sarcina.
„Până când o femeie se află în perioada de 40 de ani, există 90% șanse că ovulele să se afle sub limita normalității din punct de vedere cromozomial,” spune Dr. Copperman. Asistența tehnologiilor de reproducere devine mai frecvența în această perioadă și nu doar din cauza problemelor cu ovulele. Pot apărea mai multe probleme cu partenerii de sex masculin care sunt mai în vârstă, iar unele femei constată o creștere a problemelor mucoasei uterine odată cu înaintarea în vârstă. Mucoasa uterină se subțiază și alimentarea cu sânge scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face și mai dificilă inseminarea ovulelor.
Femeile care se apropie de menopauza își scurtează de asemenea perioada în care pot rămâne însărcinate. (Debutul menopauzei este în general între 40 și 60 de ani.) „Acest lucru înseamnă că perioada de ciclu se scurtează, ovulația apare mai devreme de ciclu, mai repede de ziua 9.,” explică Dr. Bayer „Trebuie să va asigurați că ajustați în mod corespunzător calendarul actului sexual în jurul ovulației”
Procedeul empiric la această vârstă pentru a concepe un copil în mod natural este să faceți sex în fiecare zi în timpul perioadei de ovulație. Un semn bun care va indică că sunteți aproape de ovulație este creșterea producției de mucus cervical limpede. Un kit de predicție a ovulației vă poate ajuta, de asemenea, cu calendarul actului sexual. Dacă concepția durează mai mult de trei luni, consultați-vă imediat medicul.
Pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, tratamentul conservator cu inseminări are o rată de succes scăzută. Cea mai bună opțiune este fertilizarea în vitro. Dacă o femeie în vârstă de 42 de ani are cinci embrioni, există între 10 și 20% șanse să rămână însărcinată. (Dacă rămâneți însărcinată există 20% șanse să aveți sarcină multiplă; aceasta prezintă propriile riscuri.) Pentru femeile care au rezerve ovariene mici și produc doar câțiva embrioni, sau pentru femeile care au vârsta peste 43 de ani, donarea de ovule reprezintă cea mai bună alegere.
La 45 de ani și peste 45
La 45 de ani, probabilitatea unei femei de a rămâne însărcinată nu este mai mare de 3 sau 4%. Acest lucru nu înseamnă că este imposibil, dar tehnologiile de reproducere asistată sunt aproape întotdeauna necesare, fertilizarea în vitro fiind cea mai frecventă.
„Cele câteva ovule care v-au mai rămas pot prezența anomalii cromozomiale, astfel că dacă vă faceți un test screening înainte de fertilizarea în vitro poate fi critic”, spune dr. Copperman. Ratele de succes sunt de la 0 la 1% iar majoritatea clinicilor recomandă utilizarea ovulelor donate de o femeie mai tânără pentru cei care doresc să aibă un copil între 46 și 50 de ani.
Pentru femeia de la mijlocul anilor 40, care dorește să aibă o sarcină biologică, folosirea unui donator de ovule reprezintă cea mai bună alegere. „Este destul de ușor pentru o femeie sănătoasă să rămână însărcinată și să păstreze sarcina dacă ovulul este de la o persoană sănătoasă de 25 sau 30 de ani”, spune Dr. Bayer. „Chiar dacă este la menopauza, ratele de succes sunt de aproximativ 60 până la 65 la sută”.
Cum să-ți mărești șansele de a rămâne însărcinată la orice vârstă?
Indiferent de vârstă, vă puteți maximiza șansele de a concepe un copil în fiecare lună dacă vă dați seama exact care este perioada de ovulație.
„Ovulația apare în general cu 14 zile înainte de următorul ciclu, indiferent cât de lungă este perioada de ciclu,” spune Dr. Bayer. De exemplu, dacă aveți ciclu la 34 de zile, înseamnă că perioada de ovulație este în jurul zilei 20, o femeie cu un ciclu la 26 de zile va ovula în ziua 12. Indiferent care este data de ovulație planificați-vă să aveți contact sexual în cele cinci zile anterioare acelei zile dar și două zile după această perioadă.
O să știți când vă apropiați de ovulație pentru că veți observa că începeți să produceți un mucus cervical limpede și dens, care începe cu o zi până la 4 înainte de eliberarea ovulului, spune Dr. Bayer. Un alt predictor bun este kitul de ovulație. „Când acesta indică că sunteți pregătiți de ovulație, este indicat să întrețineți relații sexuale în următoarele două zile pentru a prinde cadrul cel mai potrivit din punct de vedere al fertilității. Aveți între 24 și 36 de ore disponibile să faceți sex pentru a vă încadra în intervalul optim „, explică Dr. Bayer.