Uterul tau, in cele 9 luni, se va extinde de pana la de 500 ori marimea lui normala urmand ca mai apoi, dupa nastere, sa revina la orma initiala. Nici creierul nu este scutit de modificari deoarece multe femei au raportat tulburari de memorie si confuzie in timpul sarcinii. Dar chiar si asa, multe dintre mamici trec de buna voie prin a doua sau chiar a treia sarcina. Fiecare sarcina este diferita – a doua chiar mai mult.
Am strans aici cateva punte importante despre modul in care a doua sarcina poate fi diferita de prima.
1. A doua sarcina te va obosi mai rau
Iti amintesti prima sarcina si cat de energica erai? Acesta a fost un moment special in viata ta si ai primit o multime de rasfaturi de la partenerul tau, prieteni si familie. Dar, in cea de-a doua sarcina, ai deja responsabilitatea de a-ti ingriji primul copil si este posibil sa nu ai la fel de mult timp ca inainte.
In plus, corpul tau este inundat cu progesteron, care te pregateste pentru toate modificarile fizice ale nasterii. Efectul secundar al acestui hormon este oboseala, deci este posibil sa te simti mai epuizata ca prima data.
2. Nasterea poate fi diferita
Majoritatea femeilor spun ca travaliul este adesea mai redus la a doua nastere si continua sa devina mai suportabil cu fiecare nastere. Experienta ta cu prima nastere te ajuta sa fi mai bine „echipata” a doua oara.
Pe de alta parte, daca ai nascut prin cezariana prima data, acum cand vei naste normal, vei prinde experienta.
3. Vei simti miscarile in burtica mult mai devreme
Miscarile din prima sarcina le-ai simtit pentru prima data intre saptamana 16 si 25. In cea de-a doua sarcina vei simti miscarile inca din saptamana 13-a si acest lucru din cauza ca vei sti oarecum cum si ce sa le simti.
4. Burtica va fi vizibila mai devreme
In majoritatea cazurilor burtica se vede in al doilea trimestru. Dar la a doua sarcina aceasta va fi vizibila mult mai devreme.
Expertii spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca muschii abdominali s-au intins putin si este posibil sa nu fi revenit la forma initiala. Asadar ascunderea faptului ca esti insarcinata a doua oara nu este la fel ca in cazul primei sarcini. In plus, vei avea mai multe vergeturi.
5. Starea de rau de dimineata poate fi mai puternica sau absenta
Nu iti vei putea da seama din acest lucru dar ceea ce se intampla in a doua sarcina nu s-a intamplat la prima.
Pentru unele femei starea de rau, matinala, nu mai apare. Pentru altele este mai puternica.
6. Sensibilitatea este mai mica sau absenta
Prima sarcina vine, de obicei, cu o sensibilitate puternica astfel incat sutienul devine dusmanul tau numarul 1. In cazul unora dintre femei, a doua sarcina nu vine cu o astfel de sensibilitate extrema a sanilor. Si sanii nu cresc atat de mult ca prima data.
7. Mai putin pofte alimentare
Vei constata ca in cea de-a doua sarcina poftele alimentare nu sunt la fel de pronuntate ca la prima sarcina. Pe de alta parte este posibil sa experimentezi un nou set de pofte alimentare.
8. Burtica ta va fi mai lasata
Dupa prima sarcina, muschii abdominali si pelvieni s-au slabit fapt ce determina ca a doua sarcina sa fie „mai lasata”. Acest lucru poate provoca dureri in regiunea pelviana. Ameliorarea disconfortului creat se poate face prin kegels sau inclinatii pelviene.
9. Contractiile ar putea fi mai dese si mai dureroase
Odata ce copilul tau s-a nascut, uterul trebuie sa lucreze din greu pentru a reveni la dimensiunea sa initiala.vEste posibil sa fi simtit o versiune usoara a acestora asemanatoare cu crampele menstruale dupa prima nastere.
Dar acestea devin mai severe dupa a doua sarcina. De fapt, le poti simti cel mai mult in timpul alaptarii. Studiile arata ca in cazurile severe cu nasteri multiple, gestionarea durerii poate deveni necesara pentru a asigura o alaptare sanatoasa.
10. A doua sarcina iti va crea mai multe dureri de spate
Unul dintre multii hormoni produsi de corpul tau in timpul sarcinii este relaxina. Corpul tau se afla in procesul de pregatire pentru momentul in care vei naste, slabind muschii si articulariile. Este posibil sa simti dureri mai ales de spate in timpul primei sarcini.
Dar, in cea de-a doua sarcina este posibil ca durerea sa se inrautateasca. Vinovatul este relaxina, care slabeste articulatiile si muschii mai mult, provocand disconfort.
Ai auzit mai multe despre a doua sarcina? Lasa-ne in comentari ce ai patit tu!