Deja ne-am obișnuit să vedem un copil care plânge deoarece nu vrea să părăsească locul de joacă, să meargă acasă. Sau, copilul tău a rămas peste noapte la prietenul lui și când vii să îl iei, îți va cere să îl mai lași să se joace câteva minute. Dar există metode care pot face aceste situații mai ușoare pentru copilul tău si pentru tine.

Eu sper că sfaturile mele te vor ajuta să împiedici copilul să aibă episoade de furie de fiecare dată când este timpul să vă întoarceți acasă. Hai să vedem care sunt aceste metode.

1. Oferă-i variante


În loc să îi impui să se oprească din distracție deoarece este momentul să meargă acasă, evident neffind ceea ce el își dorește, încearcă să reformulezi afirmația oferindu-i o alegere. Întrebarea ar trebui să implice faptul că tu vrei să pleci dar copilul tău ia decizia și astfel se va simți mai puternic.

2. Alege un mod distractiv d a pleca


Nu este nimic special în a părăsi locul de joacă, sau grădiniția sau casa, dar poate fi chiar plictisitor sau stresant pentru copilul tău. Așa că poți transforma acest timp într-o activitate distractivă de care copilul tău se va bucura și care îi va face mai ușoasă plecarea atunci când îi spui asta. De exemplu, pot alege cum veți merge: poate îi va plăcea să sară precum o proască sau să își fluture brațele ca un extraterestru – limita este imaginația lui.

3. Cere-le ajutorul


Copiilor le plaec să ajute, le place să simtă că sunt responsabili de o sarcină importantă. Așa că folosește acest lucru atât în avantajul lor cât și în avantajul tău. Cere-i să te ajute cu ceva în mașină când este tipul să pleci sau atribuie-i sarcini în drum spre casă. Acest lucru îi va distrage atenția de la faptul că distracția tocmai s-a incheiat la locul de joaă. Îl va învăța, de asemenea, că este capabil să facă ceva important de unul singur.

Citeste si:  O mamă dezvăluie greşeala ei

4. Setează un exemplu


Când este aproape timpul să pleci și vezi copilul tău că se distrează foarte mult făcând o activitate, alătură-te și tu. Apoi, după aproximativ 10 minute, oprește-te și spune-i că e timpul să plecați. Acest lucru ar putea fi mai ușor pentru copilul tău deoarece va vedea că ai făcut același lucru ca el, dar acum trebuie să plecați amândoi.

5. Pune-i această întrebare


Întreabă-ți copilul: „Ce vrei să faci înainte să plecăm?”. Motivula funcționarii acestei întrebări este că, în primul rând, îi spui copilului ta că este timpul să plecați. Cu toate acestea, înseamnă, de asemenea, că nu treubie să plece imediat, ceea ce este mai bine decât să trebuiască să plece brusc, probabil întrerupând o anumită activitate. În al doilea rând, această întrebare îl pune pe copilul tău responsabil să ia o ultimă decizie, care îl poate ajuta să se simtă stăpân pe situație.

6. Trebuie să ai un ritual de plecare


Ritualul ne ajută să menținem o rutină și să facem tranziția mai ușoară între diferitele tipuri de activități, cum ar fi atunci când ai un ritual de noapte pentru a te relaxa înainte de a merge la culcare. Acesta poate fi util și pentru copilul tău. De exemplu, când iei copilul de la grădiniță, poți oricând să îi aduci ceva de băut și o gustare. Sau, dacă este timpul să părăsești locul de joacă, îi poți spune copilului tău să faceți de fiecare dată o poză cu locul lui preferat de acolo.

Citeste si:  De la alăptare la mâncarea pentru bebeluşi. Cât ar trebui un bebeluş să mănânce?

7. Spune-i la ce trebuie să se aștepte


Părăsirea unui loc distractiv este plictisitoare, dar poate deveni mai puțin plictisitoare dacă pe copilul tău îl așteaptă acasă ceva interesant. Atunci când îi spui copilului că este timpul de plecare, menționează-i o activitate distractivă pe care o va putea face când ajunge acasă, ceea ce îi va putea distrage atenția.

8. Folosește un obiect de tranziție


Uneori „locul” pe care copilul tău nu vrea să îl părăsească ești tu, de exemplu când îl lași la grădiniță. Copilul tău ar putea avea frica de separare, care este frecventă dacă abia începe grădinița și nu este obișnuit să petreacă perioade lungi de timp fără tine. Așa că îi poți oferi ceva ce îi va aminti de tine pe tot parcursul zilei, cum ar fi o poză cu tine sau o jucărie.

Cum reacționează copilul tău când este timpul să meargă acasă? Tu ce trucuri folosești?

Ai imagini sau povești interesante care vrei să apară pe Verzuliu.ro? Scrie-ne în comentarii iar noi te vom contacta pentru detalii. Poveștile merită spuse mai departe.

 

Articolul precedentIată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci popcorn în fiecare zi
Articolul următorCe este un suprimant al apetitului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau