Obtinerea unei greutati ideale implica de cele mai multe ori parcurgerea unor diete aleatorii, care de multe ori nu sunt potrivite metabolismului propriu sau au efecte secundare nedorite. De aceea se recomanda consultul medicului care poate verifica restrictiile si conditiile impuse de respectiva dieta, si decide asupra dietei potrivite ce ar putea avea rezultatele dorite.
Dieta Mayo ajuta la echilibrarea metabolismului, eliminarea kilogramelor nedorite si atingerea greutatii ideale in termen scurt sau lung. Aceasta dieta are doua variante, cu diferenta ca o varianta asigura o slabire mai lenta si un regim alimentar sanatos, iar a doua varianta ajuta la slabirea rapida ce poate afecta sanatatea.
Variantele Dietei Mayo
- Varianta originala a dietei Mayo nu presupune un regim alimentar strict sau infometare, ci o scadere lenta in greutate alaturi de eliminarea toxinelor. Ea promoveaza un regim de viata sanatos, efectuarea exercitiilor de miscare pentru tonifierea musculaturii si intarirea sistemului imunitar. Alimentele permise asigura necesarul de nutrienti, pentru ca scopul principal al dietei este renuntarea la obiceiurile alimentare nesanatoase si organizarea programului alimentar. In aceasta varianta dieta are doua etape, prima in care se slabeste si a doua de mentinere a greutatii. Prima etapa dureaza doua saptamani in care sunt permise consumul zilnic a 1200 pana la 1800 de calorii, provenite din alimente bogate in proteine, fructe si legume, cereale integrale si lactate degresate. Acestea se consuma in 3 mese pe zi, intre care se pot consuma gustari de fructe si legume, asigurand pierderea totala in greutate a cel putin 5 kg. Ca si restrictii, dieta Mayo recomanda eliminarea zaharului, prajelilor, dulciurilor procesate si a mancarii tip fast-food. Etapa a doua este cea de mentinere a greutatii dobandite prin mentinerea stilului de viata sanatos, prin aproximarea caloriilor consumate si efectuarea exercitiilor fizice. In cadrul acestei variante de dieta, se previne aparitia bolilor de stomac, a bolilor cardiovasculare si a diabetului. Efecte negative se pot semnala doar daca recomandarile dietei sunt duse la extrem, prin slabiciune si tulburari de alimentatie.
- Varianta clinica a dietei Mayo este creata de clinica Mayo din Minnesota si presupune o slabire rapida pe o durata de 13 zile. Fata de prima varianta, aceasta varianta este mai restrictiva si dificil de urmat, dar promite o reducere a greutatii cu aproximativ 10 kilograme. Impunand un consum caloric zilnic situat intre 800 si 1000 de calorii ce presupune carente mari in vitamine, potasiu, calciu si proteine, aceasta dieta poate pune in pericol sanatatea, mai ales daca este urmata pe termen lung. Astfel, poate da efecte secundare de slabiciune, oboseala, palpitatii si chiar stari de lesin. De aceea, varianta aceste diete nu poate fi repetata decat dupa 3 ani de zile, iar in cazul intreruperii sale, se poate relua dupa 6 luni.
Ca si reguli generale ale acestei diete amintim consumul ridicat de apa plata, interzicerea alcoolului si a gustarilor in afara meselor, consumul obligatoriu de minim 6 oua pe saptamana iar salatele, castravetii si rosiile sunt permise doar in cantitati mici. In urma respectarii cu strictete al acestui regim, arderile in organism vor fi mai intense, schimband complet metabolismul.
Meniul variantei de dieta Mayo Clinic
Dieta Mayo Clinic dureaza 13 zile si trebuie respectata intocmai, fara abateri. Micul dejun este acelasi in fiecare zi si consta in consumul unei cafele negre sau ceai fara zahar, a unui grepfruit si a 1 sau 2 oua fierte. Toate variantele de pranz includ consumul a 2 oua fierte, asezonate cu grepfruit, rosii sau spanac, si cafea dupa preferinta. Garniturile nu se combina si se consuma in cantitati mici. Cina are la baza tot consumul de oua cu garnitura de salata si o felie de paine prajita sau friptura cu garnitura de salata, castraveti, rosii, telina si masline. Fripturile se gatesc pe gratar iar carnea de pui se consuma fiarta si racita. Din analiza acestei diete se constata preponderenta oului si a legumelor, iar din categoria fructelor, permisiunea de consum doar a grepfruit-ului. Avand in vedere cantitatile mici de alimente permise si interzicea gustarilor, se poate intelege severitatea acestei diete si urmarile negative pe care le poate avea.
Desi este o dieta creata de o clinica din domeniu, nu se recomanda parcurgerea ei fara o eventuala discutie cu medicul nutritionist, care poate decide necesitatea urmarii sau nu a acesteia. Chiar si in eventuala ei respectare fara a resimti efecte negative, este interzisa repetarea ei pentru a nu crea complicatii metabolice importante, rezultate din aceste carente. Oricat de importanta ar fi scaderea in greutate, medicul intotdeauna va pune pe primul plan sanatatea organismului, care nu trebuie periclitata. Mai mult, o dieta trebuie sa imbunatateasca sanatatea si nu sa o puna in pericol, asigurand o slabire treptata si un stil de viata ce poate fi urmat pe termen lung. Slabirea prin infometare nu este o solutie, ci mai degraba un efect psihologic datorat nemultumirilor legate de silueta.