Statisticile ingrijoratoare la nivel mondial spun ca peste 20% din femeile insarcinate sufera de anemie. Desi inainte de sarcina aceasta problema nu exista, ea se prea poate sa isi faca aparitia in timpul gravidiei. Ce este insa anemia si cum se manifesta ea?

Potrivit medicilor, aceasta mica problema de sanatate apare in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Acum volumul de sange in corp creste cu 40% si se datoreaza cresterii plasmei in defavoarea globulelor rosii si albe. Intrucat proteina hemoglobina se afla in globulele rosii, odata cu scaderea numarului acestora scade si ea, ceea ce va conduce mai mult ca sigur la o anemie.

Simptomele unei anemii banale, dar care risca sa devina severa, sunt: oboseala, paloarea pielii, a gingiilor, in jurul ochilor si batai accelerate ale inimii. Unele femei pot simti chiar nevoia sa manance lucruri care nu sunt comestibile: creta, par, noroi, gheata, plastic, pluta. Acest fenomen poarta denumirea de pica si reprezinta un semn de carenta nutritionala, care este imperios necesar sa se remedieze cat mai curand.

Citeste si:  Ce nu trebuie sa faci copilului tau - sfaturi gresite pentru mamici tinere

Desi se pare ca anemia nu afecteaza fatul, el reusind sa-si ia din rezervele mamei tot necesarul, este foarte bine ca viitoarea mama sa acorde o importanta cuvenita acestei probleme si sa incerce prin tratament, dieta alimentara echilibrata si regim de viata echilibrat, sa depaseasca aceasta afectiune. Dat fiind ca o anemie duce la stari de rau, lesin si cazaturi care pot avea efecte nedorite, este important ca tratamentul sa se administreze din timp.

Se estimeaza ca necesarul de fier creste in aceasta perioada cu 50%. Cu atat mai mult femeia gravida va trebui sa acorde o importanta deosebita acestui fenomen. Asadar, ea va trebui sa manance alimente bogate in fier: legumele cu frunze verzi, prune, struguri, carne rosie de la animale crescute ecologic, ficat, paine si paste din faina integrala.

Citeste si:  Sarcina - cum ne pregatim pentru noul venit in familie

La recomandarea medicului, veti lua acid folic si un complex de vitamine B. In plus, poate fi utila administrarea de suplimente de fier in combinatie cu vitamina C care va ajuta absorbtia fierului. Dat fiind ca fierul de multe ori favorizeaza aparitia constipatiei (o alta problema de sanatate a gravidei) veti bea multe lichide pentru a o preveni: ceaiuri indulcite cu miere de albine, siropuri de casa, sucuri de fructe proaspete.

Articolul precedentOmnicron se răspândește destul de rapid. La ce ne putem aștepta în noul an?
Articolul următorDespre infertilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau