20 de metode pentru accelerarea metabolismului si arderea grăsimilor fără efort

Acum câţiva ani, într-o dimineaţă, am hotărât să mă urc pe cântar şi ce am văzut m-a speriat. Conform celor spuse de doctorul de familie, eram obeză. Anii de sedentarism, munca de la birou, privitul la televizor în timp ce consumam mâncăruri nesănătoase, mi-au transformat corpul într-unul nesănătos. Ştim cu toţii că slăbitul presupune arderea mai multor calorii decât cele consumate. Dietele şi exerciţiile sunt extrem de importante când vrem să scăpăm de kilogramele în plus. Însă atunci când am aflat că mă îngrăşasem peste măsură, am încercat să aflu orice puteam despre cum să îmi accelerez metabolismul. Nu toată lumea are timp liber sau bani pentru a merge la sală. Aşa că iată 20 de metode verificate şi garantate de mine, care te vor ajuta să arzi calorii fără să depui efort:

1Consumă proteine în prima jumătate de oră după ce te-ai trezit

Cea mai mare greşeală pe care o fac oamenii atunci când încearcă să slăbească, este să nu mănânce suficient sau să se înfometeze.
De cele mai multe ori sărim peste micul dejun şi ne grăbim să mergem la muncă. Acesta este un obicei extraordinar de prost. Corpul omenesc a evoluat de-a lungul timpului în aşa fel încât a ajuns să depoziteze grăsime şi apă pentru perioadele în care acestea nu sunt consumate regulat.
Chiar dacă vei lua masa de două ori pe zi, indiferent cât de consistente vor fi porţiile, dacă vei sări peste micul dejun, metabolismul va primi un semnal cum că ar fi timpul ca la următoarea masă să recupereze şi să stocheze caloriile pe care nu le-a primit încă de la primele ore ale dimineţii.
Consumând proteine în prima jumătate de oră de la trezire, corpul tău nu va simţi nevoia să stocheze grăsime şi va consuma caloriile mai repede. Corpul omenesc este ca o maşină, aşa că trebuie alimentat regulat.

2Începe-ţi ziua cu cafea sau ceai

Cofeina nu doar că te va face să te simţi că un supererou atunci când o bei dimineaţa, dar îţi va şi stimula sistemul nervos, iar imboldul primit de acesta, poate duce la accelerarea metabolismului cu o rată cuprinsă între 5 şi 8%. Pentru o persoană obişnuită, asta înseamnă între 100 şi 150 de calorii consumate pe zi.
Consumul de ceai verde, ce conţine catechine, poate creşte rata de accelerare a metabolismului cu până la 12%. Poate nu pare foarte mult, însă este un procent important ţinând cont că pentru aceleaşi 150 de calorii consumate ar trebui să faci o plimbare de doi kilometri, distanţă necesară de parcurs depinzând bineînţeles şi de greutatea pe care o ai.

3Bea apă de parcă ai primi bani pentru asta

Un alt lucru de ţinut minte: nu vei pierde din kilogramele în plus aşa cum îţi doreşti, dacă nu vei bea suficient de multă apă. Consumul acesteia accelerează metabolismul cu până la 30 de procente timp de o ora. Apa face ca metabolismul să fie funcţional în permanenţă, de aceea este recomandat un consum cât mai mare. De asemenea, dacă vei bea un pahar cu apă înainte de masă, numărul caloriilor asimilate va fi mai mic şi vei avea o digestie mai uşoară.
Ar trebui să bei doi litri de apă în fiecare zi, cel puţin aşa zice regulă, însă poţi uita de ea complet. Cântăreşte-te şi bea câte 40 ml de apă pentru fiecare kilocorp/zi. Minimul acceptat este jumătate de 20 ml kilocorp. Dacă ai 55 de kg trebuie să bei 2200 ml apă (55x40ml).

4Consumă produse netratate chimic

Ceea ce mănânci este important, însă nu doar ce mănânci, dar şi de unde provine hrana. Dacă vei consuma carne de vită care a fost hrănită cu cereale, atunci vei avea o senzaţie de saţietate mult mai mare, deoarece proprietăţile cerealelor sunt transmise în carnea animalului.
În cazul în care vei consuma legume tratate chimic, corpul va stoca pesticidele din interiorul acestora, în celulele de grăsime, fapt ce va duce la un metabolism lent. Dacă vei consumă hrană sănătoasă, dar care a fost crescută cu ajutorul chimicalelor, nu vei obţine rezultatele dorite. Consumă produse bio pentru a îţi atinge scopul.

5Consumă proteine

Dacă vrei să scapi de grăsime consumă multe proteine. Acestea sunt necesare pentru formarea masei musculare şi dau senzaţia de saţietate. Nu doar atât, însă cercetările au arătat că o masă bogată în proteine va accelera arderea caloriilor cu până la 35%, aşa că dacă ţi-ai permis prea multe feluri de mâncare la o singură masă, nişte proteine în plus îţi vor ajută metabolismul să ardă caloriile consumate în exces.

Citeste si:  Pot consuma alcool dupa ce am facut vaccinul COVID-19? Iata ce spune medicul.

6Adăugă fibre

Atunci când oamenii se hotărăsc să mănânce mai sănătos, elimină carbohidraţii şi măresc consumul de proteine. Nu este o idee rea, însă fibrele vor avea de suferit. Fibrele nu sunt o materie digerabilă, călătorind numai, prin sistemul digestiv. Chiar dacă nu rămân în corp, sunt extrem de importante pentru sănătate.
Fibrele contribuie la senzaţia de saţietate şi pot creşte arderile cu până la 30%, fiind totodată cruciale pentru flora intestinală, care ajută la buna funcţionare ale altor organe. Consumă minim 25 de grame de fibre în fiecare zi şi încearcă să le iei din fructe şi legume, nu din suplimente alimentare sau shake-uri.

7Mănâncă iaurt grecesc neîndulcit

Iaurtul grecesc conţine o mulţime de proteine, probiotice cât şi bacterii bune, toate fiind importante pentru sănătatea intestinelor, curaţându-le şi în acelaşi timp ajutând la eliminarea grăsimii. În cadrul unui studiu au participat două grupuri de femei; cele care au consumat probiotice, au pierdut de două ori mai multă grăsime decât celălalt grup care a urmat un tratament placebo. Totuşi în cazul bărbaţilor, probioticele nu au avut nici un efect. Aşadar dacă eşti femeie, trebuie să consumi iaurt grecesc când doreşti să scapi de kilogramele în plus şi să arzi calorii cât mai repede.

8Foloseşte ulei de cocos când găteşti

Uleiul de cocos este benefic sub orice formă l-ai consuma. Conţine acizi graşi medii ce sunt asimilaţi de corp într-un mod diferit faţă de majoritatea acizilor graşi. Acizii graşi medii sunt trimişi din sistemul digestiv direct în ficat, unde sunt utilizaţi pentru a produce energie, ori sunt transformaţi în cetone, acest lucru având un impact pozitiv asupra metabolismului. Studiile au dezvăluit că prin consumul de ulei de cocos, se ard cu până la 120 de calorii în plus pe zi.

9Odihneşte-te

Încearcă să dormi cel puţin opt ore pe noapte. Lipsa odihnei are un impact extrem de negativ asupra metabolismului tău. Când nu dormi suficient, organismul eliberează anumiţi hormoni care fac ca grăsimea să se depună în anumite zone ale corpului, în special în partea tricepsilor. Un somn de măcar opt ore este foarte important. Probabil că sună neplăcut pentru cei care sunt obişnuiţi să se culce la ora două dimineaţă şi să se trezească la ora şase să plece la muncă, însă este chiar foarte important. Lasă telefonul deoparte, închide televizorul, pune-ţi pe fundal un sunet sau o melodie care să te liniştească. Bea un ceai de valeriană sau un pahar cu lapte, fă orice ar putea să te ajute să adormi mai repede.

10Consumă ghimbir şi scorţişoară

Ghimbirul şi scorţişoara sunt o combinaţie foarte eficientă. Scorţişoara ajută la senzaţia de saţietate şi duce la stabilizarea nivelului de energie, nu creşte cantitatea de zahăr din sânge şi poate fi de ajutor în cazul în care ai crampe sau îţi este greaţă.
Ghimbirul nu are un impact foarte puternic asupra metabolismului, însă ajută la o bună sănătate a stomacului. Uneori, când îţi schimbi dietă actuală cu una mai sănătoasă, stomacul nu are o reacţie imediată prea grozavă. Corpul nu ştie încă de ce dintr-o dată în loc de pizza şi milkshake-uri, primeşte pui şi brocoli. Prin consumarea ghimbirului şi a scorţişoarei vei face tranziţia mai uşoară.

11Include grapefruit-ul în alimentaţie

Grapefruitul este binecunoscut că fiind un superaliment. Acesta conţine enzine ce contribuie la arderea grăsimilor şi este plin de vitamina C şi A, ambele fiind importante pentru sănătatea pielii şi a sistemului nervos. Pofta nebună de mâncare ce poate apărea câteodată în mijlocul zilei, poate fi potolită cu ajutorul acestor fructe, care sunt totodată bune şi pentru digestie.
Grapefruit-urile conţin enzime ce ajută corpul să asimileze proteinele mult mai eficient. Poţi chiar să presari scorţişoară pe feliile de grapefruit, deoarece combinaţia este foarte gustoasă.

12Condimentează cât poţi de mult

Mâncărurile picante au un dublu efect. Ajută metabolismul şi duc la un consum mai mare de lichide, adică la o senzaţie de saţietate mai rapidă. S-a descoperit că ardeiul iute scade obezitatea prin faptul că măreşte energia consumată de corp şi ajută la oxidarea grăsimilor. Îmbunătăţeşte digestia şi circulaţia, contribuind astfel la o funcţionare optimă a organismului. Conţine vitaminele C şi A. Piperul Cayenne este minunat atunci când vrei să faci o mâncare picantă, putând fi adăugat în orice preparat.

Citeste si:  Remedii pentru sughiţ: 9 trucuri prin care poţi face sughiţul să se oprească

13Mănâncă usturoi

Chiar dacă soţul nu va fi încântat să stea în preajma ta, usturoiul este un element important atunci când vrei să arzi calorii. Îţi accelerează metabolismul şi duce la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind crizele glicemice. De asemenea usturoiul taie pofta pentru mâncăruri nesănătoase şi întăreşte sistemul imunitar, scade tensiunea şi scade riscul formării cheagurilor de sânge. Conţine antioxidanţi ce ajută în lupta cu bolile infecţioase şi contribuie la o stare bună generală.

14Elimină stresul

Stresul este elementul ce va conduce la eşec încercarea de a slăbi. Acesta creşte nivelul cortizonilor, lucru ce împiedică arderea grăsimilor. Din păcate stresul este prezent în viaţa de zi cu zi şi ţine de tine să încerci să îl ţii sub control pe cât posibil. Mănâncă sănătos, meditează şi practică yoga sau mergi la cursuri de pilates, toate acestea contribuind enorm la eliminarea grijilor. Asigură-te că te odihneşti suficient, planifică-ţi atent treburile şi fii activă, astfel nivelul de stres va fi mai scăzut.

15Încearcă ciocolată neagră

Dacă te afli printre cei care iubesc dulciurile şi nu se pot abţine de la a le consuma, mănâncă ciocolată neagră. Ajută la calmarea poftelor cât şi la scăderea în greutate. Ciocolata neagră conţine cofeină şi catechine, despre care am mai spus că ajută la accelerarea metabolismului. Nu exagera însă, fiindcă ce e prea mult strică. Mănâncă câteva pătrăţele de ciocolată neagră la câteva zile pentru îţi ţine pofta în frâu.

16Nu mai consuma fast food

Mâncărurile de tip fast food cât şi cele care conţin carbohidraţi sunt total nerecomandate dacă doreşti să slăbeşti. De altfel, există marea şansă ca tocmai din cauza consumului acestui tip de mâncare să te fi şi îngrăşat. Spaghete, pâine, pizza, orice conţine carbohidraţi transmite corpului că este timpul să înceapă să stocheze grăsime şi în acelaşi timp este o un mod de hrănire ineficient. Mănâncă o pizza şi vei vedea că după câteva ore ţi se va face foame din nou. Fereşte-te de mâncărurile fast food. Mergi la vitrinele cu alimente proaspete şi prepară-ţi singură mâncarea.

17Mănâncă nuci

Dacă eşti printre fanii nucilor şi vrei să slăbeşti, atunci este momentul să le consumi. Însă nu exagera. Nucile conţin magneziu, care ajută la accelerarea metabolismului, dar au şi multe calorii şi grăsimi (sănătoase ce e drept, însă tot grăsimi sunt). Poţi consuma cam un pumn de nuci sau migdale din când în când. Ajută la potolirea foamei şi în general sunt foarte sănătoase.

18Mănâncă înainte să te culci

Deşi pentru unii va suna extrem de greşit, o gustare sănătoasă înainte de culcare, nu este o idee atât de groaznică. Atâta timp cât nu te va face să depăşeşti numărul admis de calorii pe zi, poţi consuma 100 sau 200 de calorii înainte de culcare. Acestea îţi vor ţine metabolismul activ şi în timp ce dormi, astfel că vei arde caloriile în somn. Nu exagera şi nu mânca lucruri nesănătoase, fiindcă asta e toată şmecheria, să consumi doar anumite alimente.

19Plănuieşte cu o zi înainte

Un lucru care te va ajuta atunci când vrei să slăbeşti, este să îţi planifici mesele cu o zi înainte. Este bine să ai un plan deja stabilit în caz că ţi se face foame la ora 11 sau te apucă pofta de ceva bun la ora 3. Ia mâncare de acasă ca să nu fii temptată să îţi cumperi pizza în pauză de masă, atunci când eşti la locul de muncă sau la şcoală. Când ai un meniu pregătit cu o zi înainte, te poţi ţine de regim mult mai uşor şi chiar e un lucru important de avut în vedere.

20Înfruptă-te cu afine

Afinele sunt minunate atunci când vine vorba de lupta cu kilogramele în plus. Sunt pline de antioxidanţi ce ajută la menţinerea sănătăţii cât şi de antocianină, componentă ce va împiedica organismul să stocheze grăsime. Aşadar atunci când nu te poţi abţine şi te abaţi de la regim, afinele te pot ajuta reducând pagubele. Sunt grozave şi în combinaţie cu iaurtul grecesc menţionat mai sus.

Articolul precedent9 motive pentru care ar trebui să faceţi sex zilnic
Articolul următor4 minute/zi, 1 singur exerciţiu, pentru o siluetă schimbată în doar 28 de zile

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau