Cererea de tratament cu anticorpi monoclonal pentru pacientii cu COVID-19 este in crestere. Tratamentul administrat persoanelor infectate recent cu virusul este sustinut de officialii din domeniul sanatatii ca o modalitate de prevenire a miilor de spitalizari.

Comenzile pentru anticorpi monoclonali impotriva COVID-19 au crescut de la 27.000 de doze pe saptamana, administrate in iulie, la 158.580 de doze pentru saptamana trecuta in SUA. In UE, 18 state s-au inscris pentru achizitia a pana la 220.000 de doze.

Din cauza acestei cresteri a cererii si pentru ca apare o penurie, Administratia Biden a preluat distributia acestor tratamente. Chiar saptamana trecuta, administratia a anuntat ca va institui noi restrictii asupra transporturilor, alocand doze in functie de caz si cererea de tratament.

Cum functioneaza tratamentul cu antiorpi monoclonali impotriva COVID-19?

Jason Gallagher
Jason Gallagher

Tratamentele cu anticorpi monoclonali trebuie administrate in decurs de 10 zile de la primele semne ale simtomelor.
Acestea sunt singura terapie eficienta disponiila pentru oricine prezinta simtome de COVID-19, a declarat Jason Gallagher, profsor la Universitatea Temple si membru al Societatii de Boli Infectioase din America.

Tratamentul utilizeaza anticorpi produsi in laborator. La fel ca si anticorpii naturali, ei pot lupta impotriva agentilor patogeni invadatori cum ar fi cei care provoaca COVID-19.

Citeste si:  Despre testarea vaccinurilor COVID-19 pe copii

Trei tipuri de anticorpi monoclonali au primit autorizatie de utilizare de urgenta pentru utilizarea la persoanele cu varsta peste 12 ani care au fost expuse la COVID-19:

– combinatie din bamlanivimab si etesevimab;
– combinatie din casirivimab si imdevimab;
– sotrovimab

Majoritatea anticorpilor monoclonali trebuie administrati sub forma de perfuzie intravenoasa iar pacientul trebuie monitorizat in timpul procesului. O doza de 600 mg de casirivimab si 600 mg de imdevimab poate fi administrata subcutanat dar se recomanda insistent perfuzia subcutanata. Sotrivimab si bamlanivimab si etesevimab trebuie administrate intravenos.

„Scopul acestor tratamente este de a nu mai fi nevoie de internarea in spital si implicit ocuparea unui loc din cele oricum putine disponibile. Scopul este de a vindeca pe cineva care are boala usoara sau moderata pentru a nu-l mai lasa sa se imbolnaveasca si sa ocupe un loc in spital.”

Tratamentul cu anticorpi monoclonali este recomandat persoanelor din grupurile cu risc crescut care nu s-au vaccinat si s-au expus la COVID-19, inclusiv cele cu varsta de peste 65 de ani sau cele cu afectiuni subiacente, cum ar fi diabetul.

Citeste si:  Eva Mendes, mereu stralucitoare cu ajutorul uleiului de argan

Poate fi utilizat la persoanele care au fost vaccinate, dar care sunt imunocompromise si sunt mai putin susceptibile sa produca suficienti anticorpi impotriva COVID-19.

FDA subliniaza ca aceste tratamente anti-covid nu inlocuiesc vaccinarea impotriva COVID-19.

Problemele logistice ale tratamentului

Arturo Casadevall

Terapia cu anticorpi monoclonali nu este suficienta daca este administrata prea tarziu, adica la mai mult de 10 zile de la aparitia simptomelor. Dupa aceste zile, organismul isi va fi dezvoltat proprii anticorpi, spune Arturo Casadevall, MD, PhD, profesor de microbiologie moleculara si imunologie de la Johns Hopkins Bloomberg.

Odata ce corpul tau isi formeaza proprii anticorpi, raspunsul inflamator va fi deja introdus, explica el. Raspunsul inflamator al corpului tau la virus determina adesea cat de bolnav va deveni corpul tau.

Un pacient trebuie sa-si dea seama ca este infectat si sa se adreseze medicului pentru testarea COVID-19 inainte de a primi o reteta sau recomandarea de tratament. Odata ce incepe acest proces, va trebui, de asemenea sa stabileasca o programare pentru injectie, care poate sa nu fie disponibila timp de cateva zile.

Orice intarziere poate face ca tratamentul sa devina inutil.

Articolul precedentIata ce se intampla daca mananci nuci in fiecare zi
Articolul următorMuschiulet de porc in crusta de verdeata

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau