ADHD este tulburare de deficit de aten╚Ťie/hiperactivitate, o tulburare de neurodezvoltare, cu prevalen╚Ť─â global─â estimat─â la 4% din popula╚Ťia lumii. Este o tulburare marcat─â de simptome care sunt grupate astfel: „neaten╚Ťie” ╚Öi „hiperactivitate/impulsivitate”.

├Än acest articol vom discuta despre ADHD ╚Öi cum difer─â de ADD, despre cum este diagnosticat ADHD ╚Öi voi explica ce op╚Ťiuni de tratament sunt disponibile pentru adul╚Ťii care sufer─â de ADHD.

Care este diferen╚Ťa dintre ADHD ╚Öi ADD?

Persoanele cu simptome de neaten╚Ťie au fost diagnosticate cu ADD, iar cele cu simptomuri predomin├ónd de hiperactivitate/impulsivitate au fost diagnosticate cu ADHD. Cu toate acestea, multe persoane au fost diagnosticate at├ót cu ADD, c├ót ╚Öi cu ADHD, iar ambele tulbur─âri au protocoale de tratament similare.

Tipuri de ADHD

D╚śM-5, Manual de Diagnostic ╚Öi Clasificare Statistic─â a Tulbur─ârilor Mintale descompune ADHD ├«n 3 tipuri diferite:
– neaten╚Ťie predominant─â;
– hiperactivitate/impulsivitate predominant─â;
– combina╚Ťia celor dou─â.

ADHD de tipul neaten╚Ťie predominant─â. Persoanele la care predomin─â neaten╚Ťia.

Acest tip de tulburare necesită ca o persoană să aibă șase sau mai multe ditre următoarele simptome:
– faci gre╚Öeli neglijen╚Ťe sau treci cu vederea detaliile la munc─â sau alte activit─â╚Ťi.
– ai dificultate de ascultare c├ónd ╚Ťi se vorbe╚Öte;
– ai dificult─â╚Ťi ├«n respectarea instruc╚Ťiunilor;
– dezorganizare;
– evi╚Ťi sau ├«╚Ťi sunt antipatice sarcinile care necesit─â efort mental sus╚Ťinut;
– pierzi lucruri;
– distractibilitate ridicat─â prin stimuli externi sau g├ónduri;
– ui╚Ťi.

ADHD de tipul impulsiv/hiperactiv

ADHD de tip impulsiv-hiperactic necesită ca o persoană să aibă șase sau mai multe dintre următoarele simptome:
– e╚Öti agitat;
– pleci ├«n momente nepotrivite;
– alegi s─â lup╚Ťi pentru obiective nepotrivie;
– faci zgomot atuni c├ónd lucrezi sau c├ónd te joci;
– te mi╚Öti de parc─â ai motor;
– r─âspunzi ├«nainte ca cineva s─â ├«╚Öi termine ├«ntrebarea;
– dificult─â╚Ťi ├«n a╚Öteptarea la coad─â;
– ├«ntrerupi conversa╚Ťia;

Când este diagnosticat ADHD?

Tulburarille neurodezvolt─ârii, prin defini╚Ťie, se dezvolt─â ├«n copil─ârie. DSM-5 scrie c─â simptomele ├«ncep ├«nainte de v├órsta de 12 ani pentru un diagnostic de ADHD. Cu toate acestea, multe persoane cu ADHD nu sunt diagnosticate p├ón─â la v├órsta de adult.

Profesorii recomand─â testarea ADHD la elevi. Copii care au abilita╚Ťi de ├«nv─â╚Ťare foarte bune ar putea intra sub radar dac─â nu se lupta ├«ntr-un mod evident.

Copii caucazieni sunt mai susceptibili de a fi diagnostica╚Ťi cu ADHD dec├ót copii de culoare, asiaticii sau latinii. ├Än plus, fetele cu ADHD sunt adesea trecute cu vederea ╚Öi nu sunt testate.

Evaluarea ADHD la adul╚Ťi

Deoarece ADHD este un diagnostic care te va urm─âri toat─â via╚Ťa, nu e╚Öti niciodat─â b─âtr├ón pentru o evaluare ADHD. Psihologii, psihiatrii ╚Öi al╚Ťi profesioni╚Öti din domeniul medical cu preg─âtire adecvat─â pot diagnostica ADHD. Majoritatea medicilor au informa╚Ťii referitoare la locul ├«n care pacien╚Ťii pot face o evaluare ADHD.

Citeste si:  20 de metode pentru accelerarea metabolismului si arderea gr─âsimilor f─âr─â efort

Exist─â multe m─âsuri de evaluare psihologic─â ce pot fi utilizate pentru diagnosticarea ADHD la adul╚Ťi inclusiv:

Testul Variabilelor de Aten╚Ťie (TOVA)

Tova este un test computerizat, standardizat, care m─âsoar─â capacitatea unei persoane de a acorda aten╚Ťie unei sarcini auditive ╚Öi vizuale. Notele compar─â performan╚Ťa pacientului cu cea a persoanelor de aceea╚Öi v├órst─â ╚Öi sex cu ADHD ╚Öi f─âr─â ADHD.

Scala Conners pentru evaluarea ADHD (CAARS)

Scala Conners face referire la norma care determin─â dac─â cineva are dificult─â╚Ťi de aten╚Ťie, impusivitate ╚Öi hiperactivitate, precum ╚Öi dac─â aceste simptome ├«ndeplinesc criteriile de diagnostic pentru ADHD. Pacien╚Ťii completeaz─â un formular de auto-raprtare, iar cineva apropiat pacientului completeaz─â un raport de observator

Inventarul de evaluare a comportamentului func╚Ťiei executive-adult. (TM) (BRIEF-A Ôäó) BRIEF-A

Este scara de evaluare bazat─â pe informa╚Ťiile despre capacitatea cuiva de a regla impulsurile, de a ├«ndeplini sarcini, de a se organiza, de a se concentra ╚Öi de alte simptome de ADHD.

Barkley Adult ADHD Rating Scale (BAARS)

The Barkley Adult ADHD Rating Scale (BAARS) ofer─â un instrument esen╚Ťial pentru evaluarea simptomelor actuale ale ADHD ╚Öi a domeniilor afectate, precum ╚Öi a amintirilor simptomelor compilariei. Legat─â direct de criteriile de diagnostic DSM-V, scara include at├ót formulare de auto-raportare, c├ót ╚Öi alte forme de raportare (so╚Ť / so╚Ťie, frate, p─ârinte). Caracteristicile speciale includ o sec╚Ťiune de articole care evalueaz─â simptomele nou identificate ale tempoului cognitiv lent, cunoscut ╚Öi sub numele de neaten╚Ťie.

Evaluatorul va colecta, de asemenea, informa╚Ťii detaliate despre istoricul clientului, de obicei sub forma unui interviu de diagnostic care ofer─â context pentru m─âsurile de evaluare utilizate.

Tratament pentru ADHD la adul╚Ťi

Atunci c├ónd vorbim de tratament pentru orice diagnostic de s─ân─âtate psihic─â, nevoile unice ale individului sunt prioritizate. Discut─â despre tratament ╚Öi preocup─ârile tale pentru a determina ce abordare ╚Ťi se potrive╚Öte cel mai bine ╚Öi ├«ntreab─â despre diferitele op╚Ťiuni disponibile.

De obicei, tratamentul pentru ADHD la adul╚Ťi include medicamente, terapie, consolidarea abilit─â╚Ťilor ╚Öi acomod─âri adecvate.

Suport social
Sprijinul permanent este esen╚Ťial pentru bun─âstarea fiec─ârei persoane. Dac─â un adult cu ADHD s-a angajat ├«ntr-o rela╚Ťie , partenerul sau partenera poate solicita sprijin care va ajuta cuplul ├«n provoc─ârile unice pe care ADHD le-ar putea aduce rela╚Ťiei.

Fac o paranteză și vă spun o povestioară care mie mi-a rămas bine întipărită în minte.

Mul╚Ťi ani m-am luptat pentru a fi ├«n╚Ťeles ╚Öi acceptat. Rela╚Ťia cu so╚Ťia mea mergea din ce ├«n ce mai prost. Am intrat involuntar ├«ntr-o pauz─â de la rela╚Ťie. Am apelat la terapeut. Am descoperit c─â suf─âr de ADHD. I-am spus so╚Ťiei care era nehot─âr├ót─â dac─â s─â divor╚Ťeze sau nu. Nu a contat. R─âspunsul ei a fost c─â „certurile au fost prea dese” ╚Öi c─â nu mai poate. A ales s─â divor╚Ťeze. A╚Öadar, sfatul meu, trecut prin cele, este s─â te testezi de ADHD ╚Öi s─â solici╚Ťi ajutor ├«nainte s─â ajungi ca ╚Öi mine ├«n ni╚Öte situa╚Ťii grele. Bine├«n╚Ťeles c─â totul s-a ├«ncheiat prost pentru mine ╚Öi am r─âmas cu ADHD ╚Öi divor╚Ťat dup─â mul╚Ťi ani de ├«ncerc─âri de a m─â purta normal ne╚Ötiind cum s─â ├«mi manevrez aceast─â problem─â. Pentru mine ├«ncerc─ârile de a o face fericit─â pe so╚Ťia mea erau duble ca ╚Öi intensitate, dac─â nu triplu, de multe ori m─â l─âsau f─âr─â puteri. Toate acestea pentru c─â nu ╚Ötiam c─â suf─âr de ADHD ╚Öi c─â ceea ce g├óndesc ╚Öi simt nu m─â reprezint─â ci fac parte dintr-o tulburare. So╚Ťia m-a acuzat c─â nu m─â pot schimba ├«n 2-3 ore de terapie. Acum z├ómbesc. Z├ómbe╚Öte ╚Öi tu ╚Öi mergi mai departe.„, a povestit pentru verzuliu.ro unul dintre cititori.

Citeste si:  Cele mai rele 8 alimente din frigiderul t─âu

Tratament medicamentos
Op╚Ťiunile medicamentoase pentru tratamentul ADHD la adul╚Ťi includ medicamente stimulante ╚Öi non-stimulante.

Stimulan╚Ťii sunt pe baz─â de amfetamin─â, fie pe baz─â de mitilfenidat ╚Öi au de obicei forme cu eliberare imediat─â, sus╚Ťinut─â ╚Öi extins─â. Exemple de stimulente pe baz─â de amfetamin─â includ Adderall IR, Adderall XR ╚Öi Vyvanse. Exemple de stimulente pe baz─â de metilfenidat includ Ritalin IR, Ritalin LA ╚Öi Concerta.

Despre non-stimuletne putem spune câteva denumiri: Strattera și guanfacine.

Medicamentele ajut─â la reglarea impulsurilor ╚Öi la concentrarea aten╚Ťiei. Unele persoane iau medicamente ADHD zilnic, iar unele iau ├«n mod specific ├«n zilele ├«n care trebuie s─â ├«ndeplineasc─â sarcini specifice care necesit─â mult─â aten╚Ťie. Consult─â medicul pentru a afla op╚Ťiunile de medicamente pentru tratarea ADHD.

Terapie
Adu╚Ťii cu ADHD beneficiaz─â adesea de servicii de terapie continu─â pentru procesarea factorilor stresan╚Ťi ai vie╚Ťii ╚Öi dezvoltarea abilita╚Ťilor comportamentale pentru gestionarea simptomelor. Terapia cognitiv-comportamental─â, terapia bazat─â pe aten╚Ťie ╚Öi interviurile motiva╚Ťionale scurte ofer─â abord─âri bazate pe dovezi pentru tratamentul ADHD la adul╚Ťi.

Tratament pentru comorbidit─â╚Ťi

Mai mult de jum─âtate dintre adul╚Ťii cu ADHD au cel pu╚Ťin un diagnostic comorbid. Planul specific de tratament depind de nevoile ╚Öi diagnosticele individuale. De exemplu, cei cu ADHD ar putea avea, de asemenea, diagnostic de tulburare perturbatoare, de control al impulsurilor sau de conduit─â, tulburare bipolar─â, tulburare de anxietate, tulburare obsesiv-compulsiv─â, depresie, tulburare legat─â de traume, tulburare de consum de substan╚Ťe sau tulburare de personalitate.

├Än plus, un num─âr mare de indivizi cu ADHD ├«ndeplinesc ╚Öi criteriile de diagnostic pentru tulburarea spectrului autist sau o tulburare de ├«nv─â╚Ťare.

Adul╚Ťii cu ADHD pot accesa resursele de tratament, indiferent dac─â au fost diagnostica╚Ťi sau nu ├«n copil─ârie. Discuta cu medicul despre ce tratalment este cel mai potrivit pentru tine.

adhd adulti romania

Articolul precedentSalata de ardei copti si rosii
Articolul urm─âtorSalata de crab si avocado

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau