Virusul SARS-CoV-2 se schimba in timp. Majoritatea modificarilor au impact redus sau deloc asupra proprietatilor virusului. Cu toate acestea, unele modificari pot afecta proprietatile virusului, cum ar fi cat de usor se raspandeste, severitatea simptomeor sau performanta vaccinurilor, a instrumentelor de diagnostic, a medicamentelor si altor masuri de sanatate publica.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, in colaborare cu experti, autoritati nationale, institute de cercetare, monitorizeaza si evalueaza progresul SARS-CoV-2 din ianuarie 2020. La sfarsitul anului 2020, aparitia variantelor care prezinta un risc crescut pentru sanatatea publica globala a determinat caracterizarea unor variante de interes(VOI) si variante de ingrijorare(VOC), pentru a acorda prioritate monitorizarii si cercetarii la nivel global si in cele din urma, pentru a informa populatia.
OMS si retelele sale internationale de experti monitorizeaza modificarile virusului, astfel incat, daca sunt identidicate mutatii semnificative, sa poata informa imediat creand timp de reactie pentru prevenirea virusului. La nivel global, sistemele au fost infiintate si sunt consolidate pentru a detecta semnalele potentialelor variante de ingrijorare sau de interes ale virusului, si a le evalua pe vaza riscului vizabi de sanatate publica globala. Autoritatile nationale pot alege sa desemneze alte variante de interes/ingrijorare.
Strategiile actuale recomandate de OMS continua sa acioneze impotriva variantelor de virus identificate de la inceputul pandemiei.

Numele variantelor VOC COVID-19:
Alfa – varianta a COVID-19 identificata pentru prima data in Marea Britanie – 18.12.2020;
Beta – varianta a COVID-19 identificata pentru prima data in Africa de Sud – 18.12.2020;
Gama – varianta a COVID-19 identificata pentru prima data in Brazilia – 11.01.2021;
Delta – varianta a COVID-19 identificata pentru prima data in India – 04.04.2021.

Citeste si:  4 lucruri care se vor întâmpla atunci când vei începe să bei 3 litri de apă in fiecare zi

Aceste schimbari sunt importante, chiar daca par mici, spune dr. KAtie Baca, de la Universitatea Harvard, Departamentul de Istorie a Stiintei.

Virusul nu are limite regionale iar utilizarea unei denumiri pe baza geografica ar da un sentiment fals de securitate. Poate crea stigmatizare – asa cum s-a intamplat cand a fost folosit termenul de „virus chinezesc”.

Denumirile bazate pe zone geografice
Dupa cum subliniaza Baca, denumirea unui virus sau agent patogen pe baza locului in care a fost identificat pentru prima data poate duce la stigmatizare si poate perpetua rasismul si discriminarea intre comunitati. Pandemia COVID-19 a declansat o crestere a nivelului rasismului anti-asiatic precum si a infractiuilor de ura fata de liderii politici deoarece au numit visurul „virusul Wuhan” sau „virusul Chinezesc” de la inceput.
Mai mult, aceste denumiri bazate pe locatia geografica sunt, de asemenea, frecvent incorecte.
Baca spune ca „prima tara care a raportat virusul s-ar putea sa nu fie tara din care a provenit virusul sau chiar tara in care este cel mai raspandit.”
Omar Khan, dr., asistent profesor de inginerie biomedicala la Universitatea din Toronto sustine aceasta ipoteza si adauga „exista o diferenta intre prima aparitie si prima detectare. Aceasta nuanta se pierde cand un virus este denumit dupa localitatea in care a fost descoperit.”
„Ceva care a fost identificat pentru prima data intr-o tara nu inseamna ca aceea este tara sa de origine. Mai mult, unele zone geografice nu efectueaza teste regulate si, prin urmare, pot rata complet aparitia unei noi variante.” spune Khan.
Un exemplu este pandemia „gripei spaniole” din 1918. In timp ce Spania a fost tara care a raportat pentru prima data virusul, expertii spun ca este putin probabil ca acesta sa aiba originea acolo. Totusi, pandemia este asociata cu Spania, chiar si astazi.

Citeste si:  Cum poți scăpa de acnee prin 7 pași simpli

Numele variantelor VOI COVID-19:
Epsilon – varianta aparuta pe 5.03.2021 in SUA;
Zeta – varianta descoperita pe 17.03.2021 in Brazilia;
Eta – varianta descoperita pe 17.03.2021 in mai multe tari;
Theta – varianta a COVID-19 decoperita pe 24.03 in Filipine;
Iota – descoperita pe 24.03.2021 in SUA;
Kappa – descoperita in India pe 04.04.2021;
Lambda – varianta descoperita pe 14.06.2021 in Peru.

Trebuie sa retinem ca stiinta si biologia nu exista in vid. Societatea are impact asupra biologiei iar biologia are impact asupra societatii. Dimensiunile sociale ale pandemiilor – numele pe care le-am dat acestui virus si variantele sale, procesele de implementare ale vaccinurilor, regementarile care au fos timpuse – modeleaza atat experianta noastra in ceea ce priveste boala cat si biologia bolii in sine.

Articolul precedentDovlecei cu smantana si ou
Articolul următorHalva Armeneasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau