Poate fi ingrijorator sa iti vezi aproape mereu bebelusul cu pumnii inclestati, cand tu ai vrea sa prinda si sa tina jucarii sau sa te ia de mana.

In general, este normal pentru copiii sub 6 luni sa isi tina pumnii inclestati in majoritatea timpului. Totusi, poate fi ingrijorator daca copilul continua sa tina pumnii inclestati si dupa aceasta perioada si, de obicei, este nevoie de o vizita la medic.

Citeste articolul pentru a stii mai multe despre cauzele pumnilor inclestati in primele luni, de ce unii copii nu isi desclesteaza pumnii si cand isi desclesteaza bebelusii pumnii pentru a tine jucarii.

pumni inclestati

De ce isi inclesteaza pumnii bebelusii?

Reflexul palmar de prindere este motivul din spatele manutelor inclestate ale fetusului sau ale bebelusului mai mic de 6 luni. Acest reflex primitiv este o parte normala a dezvoltarii bebelusului si dispare dupa varsta de 6 luni pe masura ce creierul de maturizeaza.

Unele credinte din popor spun ca pumnii inclestati indica stresul sau foamea la bebelusi. Totusi, acesta este un reflex normal, care era necesar pentru supravietuire in trecutul evolutionist. Poti cauta alte semne de stres si foame la bebelusi.

Paralizia spastica cerebrala sau leziunile cerebrale pot fi cauza persistentei reflexului palmar de prindere peste varsta de 6 luni. Leziunile cerebrale pot indica sindromul copilului zgaltait. Consulta un doctor pentru evaluarea necesara. Identificarea si interventia precoce pot imbunatati calitatea vietii si pot preveni disfunctii severe.

Citeste si:  E în regulă să las copilul să renunţe?

De ce bebelusii isi inclesteaza pumnii cand se hranesc?

Acest lucru nu se intampla doar in timp ce mananca, ci si cand dorm, se joaca sau in orice moment din primele 6 luni, acestia isi pot inclesta pumnii din cauza reflexului primitiv de a prinde.

Pumnii inclestati sunt normali in primele 6 luni de viata, deci nu este chiar o metoda potrivita pentru a intelege foamea copilului. Te poti ghida dupa alte indicii care sa iti arate ca bebelusului ii este foame:

  • Isi linge buzele
  • Isi tine mainile în gura
  • Isi misca mainile si picioarele
  • Scoate sunete de supt
  • Se uita la tine
  • Plange

De ce unii copii nu isi inclesteaza pumnii?

Pumnii inclestati pot fi observati din stadiul de fetus pana la 6 luni de viata. Reflexul de prindere apare in jurul celei de-a 16-a saptamana de sarcina.

Acestea pot fi motivele pentru care bebelusul nu isi inclesteaza pumnii:

  • Sindromul benzii amniotice: Absenta pumnilor inclestati in viata fetusului poate indica sindromul benzii amniotice. Aceasta este o afectiune rara prin care toroane sau benzi din sacul amniotic se infasoara in jurul degetelelor sau orice alta parte a corpului. Gravitatea sindromului benzilor amniotice depinde de locul afectat sau de nivelul stramtorii. Daca este una blanda, aceasta poate fi indepartata chirurgical dupa nastere, fara a cauza deteriorari fizice. Totusi, stramtorile mai puternice pot deteriora degetele permanent.
  • Leziuni ale nervilor periferici: O prindere slaba sau pumnii neinclestati inainte de varsta de 6 luni pot aparea din cauza leziunilor nervilor periferici, plexului sau a coloanei vertebrale. Bebelusii care dezvolta leziuni ale nervilor periferici in timpul travaliului pot sa nu isi inclesteze pumnii. O ingrijire prenatala si o cezariana corecta pot ajuta la reducerea riscului de neuropatie periferica. Poti discuta cu medicul obstetrician pentru a alege cea mai buna metoda de nastere pentru a evita leziuni ale copilului.
Citeste si:  Alergii alimentare la copii

Reflexul palmar de prindere este motivul principal pentru pumnii inclestati la copii si, de obicei, dispare in jurul varstei de 5-6 luni. Bebelusul va incepe treptat sa apuce, sa tina sau sa dea drumul obiectelor cu degetelele micute pe masura ce reflexul va disparea. Bebelusii fac asta singuri pe masura ce creierul lor se maturizeaza. Desclestarea pumnilor indica maturizarea centrelor motorii superioare ale creierului si dezvoltarea functiilor motorii voluntare.

Unii bebelusi pot incepe sa isi desclesteze pumnii putin mai tarziu si este perfect normal ca ei sa atinga aceste obiective de dezvoltare mai tarziu decat altii. Persistenta pumnilor inclestati chiar si dupa 6 luni poate indica paralizie spastica cerebrala sau alte probleme neurologice. Consulta medicul pediatru daca bebelusul tau nu isi desclesteaza mainile sau nu incearca sa tina lucruri dupa 6 luni de viata.

Articolul precedent8 lucruri ciudate despre bebelusi pe care nu le stiai pana acum
Articolul următorCeaiul boldo: Beneficii, siguranta si efecte secundare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau