Î: Fiul meu vrea să renunţe la antrenamentele de baschet, ce-i drept, nu se pricepe foarte bine şi nici nu îi place acest sport, dar totuşi nu ştiu ce să fac, dacă sunt de acord să nu mai meargă, nu o să înţeleagă din asta că e ok să renunţe la tot felul de lucruri?

R: Este ceva obişnuit ca un copil să vrea să renunţe la ceva atunci când treaba începe să devină mai serioasă, ori atunci când observă că alţi copii se descurcă mai bine ca el, dar asta nu înseamnă neapărat că ar şi trebui să renunţe.
Activităţile extracuriculare îi ajută pe cei mici, pe lângă altele şi cum să fie adaptabili şi cum să procedeze atunci când dau de ceva care îi pune la încercare, aşa că ar fi bine să nu laşi copilul să renunţe.
Important este să îl ajuţi să simtă că îl susţii: încearcă să afli motivul adevărat pentru care vrea să renunţe şi apoi ajută-l să rezolve problema. Dacă fiului tău nu îi place baschetul fiindcă nu a dat niciodată coş, ajută-l după ore să exerseze aruncările, sau încearcă să îl faci să se axeze pe partea defensivă a jocului, care este la fel de importantă precum cea de atac.
Dacă însă vrea să renunţe din cauză că are un antrenor prea dur, ori pentru că are colegi răutăcioşi, atunci treaba stă altfel şi e normal să îl retragi, deoarece este vorba de un mediu negativ, care nu va aduce nimic bun unui copil.
Vorbeşte cu antrenorul sau cu ceilalţi părinţi despre problemă şi încercaţi să găsiţi o soluţie.
Dacă asta nu funcţionează, sau dacă cel mic dă semne de anxietate cum ar fi insomnia şi o stare generală de rău, cu siguranţă trebuie să îl laşi să renunţe.
Este important ca el să se ţină de ce a început, însă nu şi dacă este nevoit să facă astfel de sacrificii.
Poţi încerca să îl duci la orice alt sport sau eventual la un alt club sportiv.

Citeste si:  Activităţile de care copilul tău are nevoie pentru a se dezvolta
Articolul precedentCopiii? Stresaţi?
Articolul următor7 alimente banale care îţi vor menţine ochii sănătoşi

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau