Informa╚Ťiile pe care ╚Ťi le voi prezenta ├«n acest articol pot reprezenta un declan╚Öator pentru anumite persoane. Dac─â ai g├ónduri de sinucidere, cere asisten╚Ťa unui specialist. Dac─â e╚Öti ├«n pericol, sun─â la 112.

Tulburarea bipolar─â nu ├«nseamn─â doar s─â ai schimb─âri de dispozi╚Ťie. Este o afec╚Ťiune grav─â de s─ân─âtate mintal─â cunoscut─â sub numele de deprese maniacal─â.

Conform DSM-5, ghidul folosit pentru diagnosticarea bolilor mintale, exist─â dou─â tipuri principale de tulburare bipolar─â ce pot fi diagnosticate ├«n func╚Ťie de severitatea ╚Öi natura simptomelor lor.

Bipolar I: persoanele care sufer─â de acest tip de tulburare bipolar─â experimenteaz─â cel pu╚Ťin un episod maniacal ├«n via╚Ťa lor. De╚Öi nu este necesar pentru diagnosticul formal, mul╚Ťi vor experimenta ╚Öi episoade depresive majore pe parcursul vie╚Ťii.

Bipolar II: persoanele care au bipolar II au cel pu╚Ťin un episod hipomaniacal, o form─â mai pu╚Ťin grav─â de m├ónie, ╚Öi cel pu╚Ťin un episod depresiv major.

Evaluarea simptomelor tulbur─ârii bipolare

Fiind o afec╚Ťiune de s─ân─âtate mintal─â, analizele de s├ónge sau imagistic─â nu vor ajuta la diagnosticarea tulbur─ârii bipolare, dar uneori ele pot fi prescrise pentru a ajuta la excluderea altor afec╚Ťiuni medicale care pot contribui. Pentru a confirma un diagnostic, o persoan─â trebuie s─â ├«ndeplineasc─â anumite criterii, descoperite printr-o evaluare psihiatric─â.

Re╚Ťine c─â simptomele tulbur─ârii bipolare sunt acelea╚Öi la femei ╚Öi la b─ârba╚Ťi, dar rolurile sociale ╚Öi de gen pot afecta modul ├«n care se manife╚Ötea sau ├«n care ceilal╚Ťi le percep.

Simptomele tulbur─ârii bipoale maniacale

Episoadle maniacale dureaz─â cel pu╚Ťin 7 zile. Episoadele hipomaniacale implic─â acela╚Öi simptomeme dar func╚Ťionarea pacientului nu este afectat─â semnificativ iar simptomele psihotice pot fi prezente.

Simptomele unui episod maniacal sau hipomaniacal sunt:

 • Sc─âderea nevoii de somn;
 • Dispozi╚Ťie ridicat─â sau expansiv─â;
 • Vorbe╚Öti excesiv;
 • Ai foarte multe g├ónduri;
 • E╚Öti u╚Öor de distras;
 • Te agi╚Ťi ╚Öi te mi╚Öti ├«ncontinuu;
 • Cre╚Öterea dorin╚Ťei sexuale;
 • Comportamente cu risc impulsiv (inclusiv jocuri de noroc);
 • Grandomanie sau comportament inadecvat;
 • Iritabilitate, ostilitate sau agresivitate;
 • Iluzii sau halucina╚Ťii.

Simptomele depresiei bipolare

 • C├ónd ai un episod depresiv po╚Ťi experiemnta urm─âtoarele simptome:
 • Pl├óngi f─âr─â motiv sau ai perioade lungi de triste╚Ťe;
 • Ai sentimente de vinov─â╚Ťie sau dezn─âdejde;
 • ├Ä╚Ťi pierzi interesul fa╚Ť─â de activit─â╚Ťi care ├«nainte ├«╚Ťi f─âceau pl─âcere;
 • Oboseal─â extrem─â, inclusiv incapacitatea de a te ridica din pat;
 • Pierderea interesului vizavi de s─ân─âtate, nutri╚Ťie sau aspect fizic;
 • Dificultate de concentrare;
 • Domi excesiv sau ai dificult─â╚Ťi de somn;
 • G├ónduri de sinucidere sau un impuls de auto-v─ât─âmare.

Tulbur─ârile subiective de memorie, dificult─â╚Ťi de concentrare ╚Öi indecizia, sunt primele lucruri observate atunci c├ónd suferi de depresie bipolar─â. Acestea pot interfera cu performan╚Ťa ta ╚Öi ├«╚Ťi pot face dificil─â ├«ndeplinirea altor sarcini.

Citeste si:  Virusul Zika ar putea afecta barbatii mai mult decat se credea inainte

Simptomele fizice asociate episoadelor depresive

În timpul episoadelor depresive, persoanele pot prezenta o varietate de simptome fizice, inclusiv dureri, ba chiar unele dintre ele inexplicabile.

Modific─ârile de greutate sunt, de asemenea, frecvente. ├Än timp ce unii oameni se lupt─â s─â m─ân├ónce atunci c├ónd sunt dezam─âgi╚Ťi, al╚Ťii apeleaz─â la m├óncare pentru confort. Astfel, at├ót sl─âbirea c├ót ╚Öi cre╚Öterea ├«n greutate sunt simptomele depresiei.

Pot ap─ârea, de asemenea, agita╚Ťia psihomotorie, cre╚Öterea activit─â╚Ťii cauzat─â mai degrab─â de tensiunea fizic─â sau retard psihomotoriu, ├«ncetinirea g├óndirii, c├ót ╚Öi a activit─â╚Ťilor fizice.

Diagnostic diferen╚Ťiat

Exist─â criterii de diagnostic distincte care au fost propuse pentru tulburarea bipolar─â, dar chiar ╚Öi cu aceste criterii, diagnosticul este departe de a fi u╚Öor de pus. Condi╚Ťiile psihiatrice care pot manifesta simtomele similare cu tulburarea bipolar─â includ:

Tulburarea hiperactiv─â cu deficit de aten╚Ťie (ADHD)

Hiperactivitatea și distractibilitatea sunt două simptome distinctive ale ADHD. Cu toate acestea, ele sunt de asemenea, destul de predominante în tulburarea bipolară, mai ales la copii. Pentru a complica și mai mult lucrurile acestea pot apărea adesea simultan.

Abuzul de alcool ╚Öi alte substan╚Ťe

Este des ├«nt├ólnit ca cei cu tulburare bipoalar─â s─â se lupte cu probleme legate de abuzul de alcool ╚Öi alte substan╚Ťe.
Aceasta este adesea o ├«ncercare, chiar ╚Öi la nivel incon╚Ötient, de a se automedica. ├Än plus, efectele consumului de anumite substan╚Ťe care pot provoca halucina╚Ťii sau incapacitatea de a dormi pot fi confundate cu simtomele tulbur─ârii bipolare. Pe l├óng─â aceste preocup─âri, alcoolul poate interfera cu medicamentele utilizate pentru tratarea tulbur─ârii bipolare.

Tulburarea de personalitate borderline

Criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate includ impulsivitatea, comportamentul suicidar, furia inadecvată și paranoia tranzitorie. Toate acestea sunt, de asemenea, asociate cu tulburare bipolară. Este posibil ca o persoană să fie diagnosticată cu ambele aceste tulburări.

Tulburarea delirant─â

Semnul distinctiv al tulbur─ârii delirante sunt delirurile non-bizare. Episoadele de dispozi╚Ťie pot fi prezente, dar sunt de scurt─â durat─â ├«n raport cu delirul.

Depresia

Singurul lucru care distinge tulburarea de depresie (depresia unipolar─â) de tulburarea bipolar─â este m├ónia/hipomania. Dac─â un pacient cu depresie trece ├«ntr-un episod de m├ónie, diagnosticul devine tulburare bipolar─â. Mul╚Ťi oameni care au tulburare bipolar─â nediagnosticat─â au aceast─â tulburare c├ónd iau antidepresive care precipit─â m├ónia.

Tulburare alimentar─â

Nu este neobi╚Önuit ca cei cu tulburare bipolar─â s─â se confrunte cu tulbur─âri de alimenta╚Ťie. ├Än plus, depresia, anxietatea, iritabilitatea rezult─â adesea din tulbur─ârile de alimenta╚Ťie. Anorexia nervoas─â este o tulburare de alimenta╚Ťie caracterizat─â printr-o firc─â extrem─â de a cre╚Öte ├«n greutate sau de a te ├«ngr─â╚Öa.

Citeste si:  Am ├«ncercat s─â urmez un stil de via┼ú─â vegan pentru o lun─â ┼či iat─â ce s-a ├«nt├ómplat

Cei cu anorexie au adesea o greutate corporal─â mai mic─â de 85% din ceea ce este considerat─â greutate normal─â. Bulimia nervoas─â este caracterizat─â de perioada de alimenta╚Ťie urmate v─ârs─âturi inten╚Ťionate.

Tulburare de panic─â

Tulburarea de panică se caracterizează prin atacuri de panică recurente, spontane. Tulburarea de panică este adesea comorbidă cu starea de spirit și alte tulburări spihice. În plus, atacurile de panică sunt frecvente și la cei cu tulburare bipolară.

Shizofrenie

Schizofrenia este o tulburare mental─â care provoac─â tulbur─âri intense ├«n g├óndire, comportamente ╚Öi emo╚Ťii. Const─â ├«n dou─â clasific─âri de simptome: pozitive ╚Öi negative. Simptomele pozitive includ iluzii, halucina╚Ťii, vorbire ╚Öi g├óndire dezorganizate, comportament dezorganizat, comportament catatonic ╚Öi dispozi╚Ťii inadecvate. Simptomele schizofreniei sunt u╚Öor confundate cu cele ale tulbur─ârii bipolare.

Tulburarea schizofrenic─â

Un diagnostic de tulburare schizofrenic─â este dat atunci c├ónd exist─â simptome de depresie major─â sau m├ónie, ├«mpreun─â cu anumite simptome de schizofrenie. Cu toate acestea, iluziile sau halucina╚Ťiile trebuie s─â persiste pentru perioade ├«n care simptomele de dispozi╚Ťie nu sunt prezente. Dup─â cum te-ai putea a╚Ötepta, exist─â o mare confuzie ╚Öi controvers─â ├«n jurul diferen╚Ťierii acestei tulbur─âri bipolare.

De╚Öi exist─â mute criterii de diagnostic specifice tulbur─ârii bipolare, evaloarea acestor criterii poate fi variabil─â ╚Öi subiectiv─â. Ca atare, cazurile sunt adesea evaluate gre╚Öit. Potrivit unui studiu publicat ├«n 2018, 60% dintre pacien╚Ťii care ├«╚Öi doresc consiliere pentru depresia recurent─â au de fapt tulburare bipolar─â.

Pe de alt─â parte, supradiagnosticarea tulbur─ârii bipolare este, de asemenea, o preocupare.

O revizuire din 2013 a studiilor clinice a demonstrat că tulburarea bipolară a fost diagnosticată incorect în:

 • 42.9% din centrele de tratare a abuzului de substan╚Ťe;
 • 40% dintre pacien╚Ťii cu tulburare de personalitate borderline;
 • 37% din cazurile ├«n care un clinician f─âr─â experien╚Ť─â ├«n tulburarea bipolar─â a f─âcut apelul.

Avertismente de diagnosticare

Există două avertismente importante de diagnosticare ce pot complica și mai mult procesul de distingere a celor două tipuri de tulburare bipolară.

Unul este c─â, de╚Öi prezen╚Ťa simptomelor psihotice este unul dintre lucrurile care diferen╚Ťiaz─â m├ónia bipolar─â I de hipomania bipolar─â II, cineva cu bipolar II poate prezenta halucina╚Ťii sau iluzii ├«n timpul episoadelor de depresie f─âr─â ca diagnosticul s─â se schimbe ├«n bipolar I

Al doilea este când cineva cu tulburare bipolară de tip I are și episoade hipomaniacale. De fapt, o fac de obicei. Dar, cineva cu tulburare bipolară II nu are niciodată un episod maniacal. Dacă la cineva cu tulburare bipolară II apare un episod maniacal, diagnosticul va fi schimbat.

 

Articolul precedent7 semne că mănânci prea multă pâine
Articolul urm─âtorDin ce cauz─â suferi de tulburare bipolar─â ? Teorii despre cauza dezvolt─ârii tulbur─ârii bipolare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau