Acesta este felul prin care vei da memoriei tale un real ajutor.
Vei afla în curând că aceste alimente sunt delicioase, uşor de găsit şi că nu trebuie să faci aproape nici un efort pentru a le include în dietă, iar beneficiile sunt minunate. Include măcar cinci dintre aceste produse în alimentaţia ta zilnică (deşi poţi oricând să incluzi mult mai multe dintre ele). Cu cât vei consuma mai multe alimente benefice pentru creier, cu atât te vei simţi mai bine
18Afinele
Când vine vorba de “hrană pentru creier”, strugurii sunt în centrul atenţiei şi deşi aceştia sunt într-adevăr protectori puternici pentru creier, este timpul ca şi afinele să primească partea lor de laude. Aceste delicioase fructe de pădure sunt reale medicamente ce ajută la vindecarea creierului şi care lucrează în câteva feluri pentru a îl proteja pe acesta de boli. Cercetările au arătat că afinele pot preveni sau chiar reversa procesul de pierdere a memoriei, asociat îmbătrânirii.
În primul rând că afinele conţin un grup de nutrienţi vegetali, numiţi flavonoizi, care protejează atât partea grasă cât şi pe cea apoasă a creierului, de daunele cauzate de radicalii liberi. În al doilea rând, afinele conţin acid salicilic, versiunea naturală a aspirinei, care ajută la prevenirea înfundării arterelor, care a fost asociată accidentelor vasculare.
În al treilea rând, alţi compuşi ai afinelor, care încă nu au fost identificaţi, ajută la creşterea nivelului proteinelor care te protejează contra şocurilor termice. Există şi un al patrulea mecanism prin care afinele îmbunătăţesc sănătatea creierului: consumul regulat al acestora, creşte producţia dopaminei în corp, un neurotransmiţător al stării de bine. Aceasta ajută creierul să controleze centrul plăcerii şi cel al recompensei, iar un nivel scăzut de dopamină a fost înregistrat în cazul pacienţilor cu Parkinson, sau alte boli de acest tip.
Mănâncă cel puţin ½ cană de afine în fiecare zi, măcar cinci zile pe săptămână. Pot fi proaspete sau congelate, însă evită-le pe cele conservate sau îndulcite. Le poţi adăuga cu uşurinţă în smoothie-uri sau poţi face îngheţată din ele.