Oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai aproape de a identifica exact cat timp te va proteja vaccinul. Noi cercetari sugereaza ca anticorpii indusi de vaccin te vor proteja de COVID-19 cel putin 6 luni.

Autorul principal al studiului, dr. Nicole Doria Rose, om de stiinta la Institutul National de Sanatate, spune ca anticorpii (proteine din sange care lupta impotriva virusului) au fost gasiti la adulti sanatosi pana la 6 luni dupa ce au primit a doua doza de vaccin Moderna. Asadar, vazand acest lucru se pare ca aproximativ peste 6 luni vom avea nevoie de un nou rapel.

Pentru a masura anticorpii, autorul studiului, dr. Mehul Suthar, profesor asistent in departamentul de pediatrie de la Universitatea Emory, spune ca echipa a folosit o metoda numita test de neutralizare, o procedura de investigatie prin care virusul care contine proteinele spike se amesteca cu sangele pacientului pentru a vedea capacitatea probei de sange de abloca virusul.

„Prezenta anticorpilor este deosebit de importanta atunci cand analizam eficacitatea vaccinului”, spune suthar. Ne intrebam care este capacitatea problei de sange a pacientului la diferite dilutii de a bloca virusul sa infecteze o celula. Anticorpii se leaga de regiunile corespunzatoare din virus pentru a preveni infectarea efectiva a celulei.

Deoarece prezenta anticorpilor scade incet in timp, doria-Rose si Suthar au analizat rezistenta anticorpilor. „Nu raman la un nivel constant„, spune Doria-Rose. La sase luni de la a doua doza anticorpii raman la cote mari in toate grupele de varsta.

Citeste si:  Cum a slabit Beyonce cu ajutorul dietei cu limonada

Ce inseamna asta?

La persoanele care au primit vaccinul Moderna, la aproximativ doua saptamani dupa a doua doza, vaccinul s-a dovedit a fi 94% eficient in protectia COVID-19. Deci, daca te-ai vaccinat cu Moderna, imunitatea ta poate dura pana la 6 luni. Este posibil sa trebuiasca sa primesti un nou rapel in viitor dar acest lucru ramane de stabilit.

La populatia in varsta numarul anticorpilor scade

Micul studiu a analizat 33 de participanti din studiile clinice initiale privind vaccinul Moderna. Cercetatorii au examinat 3 grupe de varste diferite:
18 – 55 de ani
56 – 70 de ani
71 de ani sau mai mult

Au descoperit ca prevalenta anticorpilor a scazut la participantii mai in varsta. De exemplu, nivelurile de anticorpi, cunoscute si sub numele de titruri, au fost in medie de 92000 la persoanele vaccinate cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, la 6 luni dupa rapel. Cu toate acestea, la persoanele de la 56 la 70 de ani, titrurile au scazut la aproximativ 62.000, iar la persoanele de 71 de ani si mai in varsta, au ajuns in medie la 49.000.

O explicatie potentiala pentru scaderea anticorpilor la grupele de varsta inaintata implica puterea sistemului imunitar. „Persoanele mai in varsta au sistemele imune nu la fel de puternice ca si sistemele imune ale tinerilor” spune Doria-Rose. Cercetarile arata ca la persoanele in varsta longevitatea protectiei vaccinului a fost redusa precum si nivelurile de anticorpi post-vaccinare.

Citeste si:  Ce este mascarea ADHD?

Deoarece persoanele mai in varsta devin mai putin receptive la vaccinuri odata cu varsta, Doria Rose spune ca ar putea fi necesara o noua injectie dupa rapel.

Cum influenteaza variantele virusului

Partea dificila este dezvoltarea vaccinului impotriva variantelor virusului. De la lansarea vaccinului, virusul a dezvoltat mutatii in proteina spike care il pot face mai contagios.

Initial, vaccinurile au fost concepute pentru a proteja oamenii de prima tulpina a virusului COVID-19. Acum, noile mutatii reprezinta o provocare pentru dezvoltarea vaccinului. „Exista si alte variante ingrijoratoare, cea braziliana, varianta sud-africana, care maresc capacitatea virusului de a se transmite si de a scapa de anticorpi „, spune Suthar.

Vaccinul Moderna COVID 19

In ciuda faptului ca vaccinurile actuale ofera anticorpi impotriva U.K. B117 publicul trebuie sa respecte in continuare masurile de siguranta. Trebuie sa fim vigilenti si sa purtam masti precum si sa fim precauti in ceea ce priveste distantarea sociala.

Ramane de vazut daca va trebui sa facem o noua injectie in viitor pentru a ne consolida imunitatea in fata acestui virus. Dar, in ciuda duratei protectiei sfatul ramane acelasi: cand este randul tau sa te vaccinezi, atunci cand ai ocazia sa faci acest lucru, vaccineaza-te!

Articolul precedentDe ce este sanatos ca in fiecare dimineata sa mananci acelasi lucru
Articolul următorCe se intampla daca iau COVID-19 intre dozele de vaccin?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau