Tot ce trebuie sa stii despre dieta Dukan
Dieta Dukan este rezultatul unor cercetari de peste 30 de ani ale doctorului francez care a dat numele acestui regim pentru slabit. Pentru a intelege fenomenul creat de aceasta dieta, trebuie mentionat faptul ca, in Franta, cartea care prezinta intregul proces al dietei a fost depasita in vanzari doar de Harry Potter.
Regimul este unul precis, riguros si complex, in patru faze, care se bazeaza pe proteine si presupune eliminarea carbohidratiilor si a grasimilor. Dincolo de aceste reguli, dieta poate fi considerate mai degraba un stil de viata, pentru ca mentinerea rezultatelor, care apar destul de rapid, inseamna o continuitate adaptata a intregului regim.
Fazele dietei Dukan
Faza unu este faza de atac, perioada in care se slabeste cel mai mult consumandu-se doar proteine pure, in cantitati nelimitate. Acestea vor fi gatite fara grasime, in cazul carnii de pasare nu este voie sa consume nici macar pielea acesteia. De asemenea, este recomandat mult sport in toata aceasta perioada. Faza de atac este perioada in care se pierd cele mai multe kilograme. Spre exemplu, urmarea acestui regim vreme de 3 zile te poate ajuta sa elimini pana la 10 kg.
Cea de-a doua etapa, faza croaziera, presupune alternarea zilelor de proteine pure cu legume, insa sunt interzise legume precum: cartoful, fasolea, mazarea, lintea, orezul, avocado sau porumb. De asemenea, legumele permise se vor consuma doar crude sau fierte, niciodata prajite in grasime. In aceasta faza, pierderea kilogramelor va fi mai redusa, in jur de un kilogram pe saptamana.
Faza de consolidare inseamna ca pentru fiecare kilogram pierdut trebuie tinuta dieta 10 zile. Acest lucru ajuta la mentinerea greutatii si obtinerea garantiei ca nu se vor recapata acele kilograme pierdute. Si in aceasta perioada sunt interzise alimente precum: banane, struguri, cirese, nuci, alune, fistic, smantana, ulei, unt. Trebuie in continuare sa existe o zi pe saptamana in care sa se consume exclusiv proteine. Ar mai fi de adaugat faptul ca, in aceasta etapa, organismul simte nevoia de a recupera kilogramele pierdute, astfel ca este posibil sa existe stari de oboseala sau senzatii de frig.
Faza de stabilizare reprezinta ultima etapa care se transforma intr-un stil de viata ce trebuie urmat pentru tot restul vietii. Tocmai de aceea, sunt acceptate toate alimentele, cu mentiunea ca, trebuie sa se pastreze o zi, joia, in care sa consume doar proteine. De asemenea, se recomanda consumul a 3 linguri de tarate de ovaz si a uneia de miere in fiecare zi.
Un alt element important al dietei este sportul care trebuie inclus inca din faza de atac pentru minim 30 de minute pe zi. Chiar daca poate parea greu pentru inceput, mai ales daca nu este pana in acel moment un element al rutinei zilnice, este important ca cel putin sa se renunte la masina in favoarea mersului jos si la lift in favoarea urcatului pe scari.
Avantaje si dezavantaje ale dietei Dukan
Dieta Dukan este o ieta eficienta, care ajuta atat pentru eliminarea kilogramelor in plus intr-un timp foarte scurt, dar si mentinerea noii siluete, acesta fiind principalul beneficiu al acesteia. Insa, acest avantaj se poate transforma intr-un minus daca se ia in calcul faptul ca respectarea pe termen lung a acestor reguli inseamna un stil de viata rigid, care nu este usor de respectat de multe persoane.
In acelasi timp, este preferata de multe persoane tocmai pentru ca rezultatele rapide pe care le ofera vin la pachet cu increderea de-a continua aceasta dieta.
Un alt punct forte este dat de pierderea grasimii si nicidecum a masei musculare, asa cum se intampla in majoritatea altor diete.
Avantaj ar mai fi si faptul ca nu exista restrictii cantitative, ceea ce inseamna o anumita relaxare intrucat nu este necesara cantarirea obsesiva a alimentelor pe care le poti consuma.
De asemenea, exista si “bucuria” desertului pe care ai voie sa il consumi saptamanal din momentul in care ajungi in etapa de consolidare.
Totodata, este eliminat din start efectul yo-yo, atat de des intalnit in randul altor regimuri de slabire.
Pe de alta parte, exista si o serie de dezavantaje cauzate de restrictiile pe care le are regimul si care pot determina deficiente nutritive sau chiar anemie in organism. La fel cum, te poti confrunta cu afectiuni precum constipatia, cresterea nivelului de colesterol sau migrene. Consumul bogat de proteine trebuie insotit in mod obligatoriu de o cantitate mare de apa care sa ajute rinichii sa elimine acidul uric rezultat in urma digestiei.
Pentru ca dieta este restrictiva din multe puncte de vedere, se recomanda administrarea unor suplimente alimentare care sa ajute la mentinerea unor parametri normali ai vitaminelor si mineralelor din organism.
De asemenea, trebuie specificat ca este interzis femeilor insarcinate sau care alapteaza urmarea acestei diete, la fel cum, ar trebui evitata si de catre diabetici sau cardiaci.