Toată lumea a auzit de hipnoză și, cu siguranță, toți sunt uimiți de oamenii care sunt capabili să hipnotizeze. Imaginea misterioasă a hipnotizatorului și imaginea celui aflat sub starea de hipnoză, pare desprinsă din filme, dar aceasta chiar funcționează.
De ce se folosește
Hipnoza se folosește în diverse terapii, pentru a-l ajuta pe pacient să-și aducă aminte de anumite lucruri din trecut, pentru a depăși anumite fobii, sau chiar pentru a renunța la anumite vicii. Sunt vedete internaționale care au recunsocut că s-au lăsat de fumat cu ajutorul hipnozei. Hipnoza se mai folosește și pentru divertisment.
Această tehnică pare una vrăjitorească, însă nu este deloc așa. Hipnoza poate fi explicată și poate chiar fi învățată, dar nu se recomandă a fi folosită pe alți oameni decât de către specialiștii în domeniu.
Cum funcționează
Acest subiect a fost dezbătut de specialiști din mai multe domenii, pentru că este destul de dificil de explicat felul în care creierul funcționează în starea de hipnoză, însă sunt totuși, anumite lucruri la care s-au pus de acord.
De exemplu, se știe că hipnoza este o stare de transă, dar în care subiectul este perfect conștient de ceea ce se întâmplă în jurul său, tocmai de aceea el poate coopera cu cel care i-a indus starea de hipnoză. Atunci când subiectul este în această transă, el percepe tot ceea ce spune hipotizatorul drept un adevăr și, dacă acesta îi spune că brusc, îl ia durerea de cap, subiectul chiar va simți o durere de cap, iar dacă îi va spune că nu îi mai este frică de șerpi, acestuia chiar nu îi va mai fi frică de șerpi.
Acest lucru este posibil pentru că, cel care hipnotizează, induce o stare de relaxare profundă, iar mintea conștientă (filtrul nostru care selectează ideile) devine mai puțin activă, motiv pentru care se poate accesa mintea subconștientă (cea responsabilă cu tot ceea ce minții conștiente îi scapă, precum însuși procesul de respirație).
De menționat este faptul că moralitatea subiectului nu dispare și, dacă hipnotizatorul îl va îndemna să facă un lucru pe care acesta îl consideră total greșit, ca de exemplu, să ucidă pe cineva, cel aflat sub transă nu va îmbrățisa această idee. Chiar dacă mintea conștientă este „adormită”, iar cel în transă, practic, nu mai filtrează toate informațiile primite, mintea subconștientă are grijă să vă împiedice să faceți lucruri pe care nu vreți să le faci.
Există și autohipnoza, care vă poate ajuta să vă îmbunătățiți viața. Inducându-vă starea de relaxare și golind mintea de toate gândurile, puteți transmite subconștientului vostru anumite lucruri.