Oricat am incerca sa gasim la magazin o reteta de paine care sa fie exact asa cum ne dorim, de cele mai multe ori nu reusim. Ori sunt prea crocante, prea moi, prea mici, prea mari, cu ingrediente prea multe sau prea putine.

Solutia este simpla! Notati cateva retete de paine, ca sa diversificati si veti avea mereu o paine delicioasa pe masa. In plus, nimic nu se compara cu o paine calda cu dulceata sau paine neagra cu seminte si salata de vinete sau guacamole aromat.

Painea facuta in casa o sa fie mereu de efect. Personal, as face paine de casa doar pentru mirosul din casa, care mă transpune imediat in bucatarie bunicii.

Reteta de paine neagra cu seminte

Ingrediente
● 1 kg de faina neagra (plus cateva grame de faina pentru masa)
● 25 g de drojdie proaspata
● 4 linguri de mix de seminte
● 1 lingura de sare
● 2 lingurite de zahar
● 3 linguri de ulei de masline
● 600 ml de apa calduta (pentru activarea drojdiei)

Preparare

Pentru inceput, punem intr-un castron mic drojdia si zaharul si le amestecam pana ce au o consistenta cremoasa. In castronul cu faina adaugam uleiul, sarea, drojdia cu zaharul si apa calduta. Framantam pana se omogenizeaza, apoi lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.
Impartim aluatul in 3 si modelam painicile, le crestam si adaugam mixul de seminte deasupra lor. Le introducem in cuptorul preincalzit la 220 de grade si le lasam aproximativ 20-30 de minute.

Citeste si:  Reteta de paine pentru petreceri - Foccacia delicioasa

Beneficii

Painea neagra cu seminte este foarte buna pentru sanatate. Pe langa faptul ca duce la scaderea in greutate si combate constipatia, previne si cancerul tubului digestiv. In plus, este benefic si contra bolilor de piele, datorita efectului detox pe care le are.

Reteta de paine cu lapte

Ingrediente
● 250 ml de lapte
● 20 g de unt
● 2 lingurite de drojdie uscata
● 360 g de faina
● 2 linguri de zahar
● 2 oua
● 1 lingurita de sare

Preparare

Intr-un castron punem 150 ml de lapte si amestecam cu zaharul si drojdia, apoi il lasam 15 minute. In paralel, amestecam restul de lapte cu 20 g de unt, la foc mic, pana la omogenizare.
In bolul cu lapte si drojdie, adaugam amestecul de pe foc si restul de faina. Framantam bine aluatul, il impartim in 3 parti si le lasam la crescut 90 de minute.
Intr-un bol, batem cele 2 oua cu 2 linguri cu lapte si ungem painea. Le adaugam in tavi de copt si la lasam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.

Daca aveti copii mici, va fi foarte usor să ii convingeti sa manance aceasta paine foarte aromata si pufoasa. Aceasta reteta de paine merge perfect cu dulceata.

Reteta de paine – turtite

Ingrediente
● 500 g de faina
● 6 g de drojdie uscata sau 20 g de drojdie proaspata
● 350 ml de apa calduta
● 3-4 linguri de ulei
● 1 lingurita de zahar
● 1 praf de sare

Citeste si:  Creveţi cu sos thai

Preparare

Amestecam faina cu drojdia si zaharul si adaugam apa si un praf de sare. In cazul în care folosim drojdie proaspata, o vom dizolva in putina apa calda si apoi o vom pune în castronul cu faina. Din acest punct de vedere, este mai usor sa folosim drojdia uscata. Dupa ce omogenizam aluatul, incepem sa adaugam cate o lingura de ulei, pana aluatul devine lucios.

Dupa ce am framantat bine, il lasam la dospit timp de o ora. Nu uitati sa il puneti intr-un loc caldut, ferit de curent si acoperit cu un prosopel. Cand aluatul s-a umflat, este timpul sa il scoatem din castron. Ne ungem pe maini cu ulei si punem cateva picaturi si pe masa. Ulterior, il vom portiona in 5 bucati si le vom intinde, pana ajung la un diametru de circa 15 cm.

Punem la incins o tigaie si punem cate o turtita la foc mic. Verificam din cand in cand daca este rumenita pe o parte si o intoarcem.

Turtitele sunt minunate insotite de o ciorba de fasole sau un ostropel de pui. Daca vi s-au activat papilele gustative, nu mai stati pe ganduri! Turtitele sunt foarte usor de facut si sunt incredibil de gustoase.
Bunica mea facea in fiecare weekend turtite, cand toata familia se aduna la masa, iar mirosul era pur si simplu innebunitor. Retele de paine sunt gustoase si sunt o modalitate perfecta de a manca sanatos si de a petrece timpul in bucatarie cu cei dragi.

Articolul precedentRemedii naturale pentru a îndepărta durerile artritei
Articolul următorCe nu știai despre sare in alimentația bebelușului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau