In filmul „Eat, Pray, Love”, exista o scena care are loc intr-un ashram indian, scena in care protagonista, interpretata de Julia Roberts, nu reuseste sa stea potolita pe parcursul unei meditatii de grup. Incapacitatea ei de a-si linisti gandurile si de a se relaxa o face in cele din urma sa dea buzna afara din incapere. Ei bine, poate veti fi surprinsi sa aflati ca, in viata reala, Julia Roberts nu este doar o actrita de exceptie, ci si o yogina priceputa.
Practica de yoga preferata de Julia Roberts este Pratyahara, care face parte dintr-o forma antica de yoga bazata pe opt principii, care presupune o succesiune rapida de pozitii, scopul fiind acela de a-l transporta pe practicant dintr-o stare fizica intr-una meditativa. Pratyahara reprezinta al cincilea dintre aceste principii.
Larissa Hall Carlson, decana de la Kripalu School of Ayurveda, un centru educational pentru sanatate holistica localizat in Massachussets, spune ca intre aspectul fizic al practicilor de yoga si cel mental este o distanta foarte mare. „Pratyahara este renuntarea la simturi,” explica ea. „Este despre renuntarea la orice forma de distragere. Nu trebuie sa fii atent la ceilalti oameni din incapere, la sunete sau la imagini. Simturile iau o pauza, pentru ca mintea sa se focuseze pe interior si sa scaneze mediul intern al practicantului.” Pe scurt, este nivelul care permite practicantului sa se pregateasca pentru stadiile finale ale meditatiei.
Julia Roberts declara: „Trebuie sa devina o parte din constructia ta naturala – sa nu te agati de lucruri exterioare, sa nu le depozitezi in interior, sa nu tii cu dintii de nimic – e ca atunci cand faci curat in dulap si renunti la hainele pe care nu le mai porti.” Carlson e de acord: „Nu trebuie sa te agati de stimulii externi – trebuie sa fii in armonie cu ce e in interior.”
Pratyahara nu este greu de practicat: trebuie sa stai intr-o postura meditativa (cum ar fi pozitia lotus), cu mainile pe genunchi, sa inchizi ochii si sa incepi sa observi „senzatiile corpului tau”, spune Carlson, precum respiratia, pulsatiile etc. Fiind doar un popas pe drumul catre meditatie, este recomandat ca practicantii sa se pregateasca mai intai facand cateva dintre pozitiile lor preferate care le relaxeaza corpul, timp de 10-15 minute, precum si 10-15 minute de exercitii de respiratie.
Asadar, care este marele scop al Pratyahara? „Un practicant avansat poate sa treaca prin viata cu o mai mare dexteritate si poate detine pacea interioara chiar si in medii stresante sau haotice,” spune Carlson. Si desi unii practicanti, precum Julia Roberts, se folosesc de aceste practici de o viata, Carlson insista sa ne convinga ca si incepatorii pot obtine rezultate la fel de repede. „E foarte antrenant sa stai linistit si tacut si sa iti urmezi respiratia si emotiile – te ajuta sa fii mai echilibrat si reduce stresul.”