Se ştie că o singură cană de cafea este suficientă pentru a îţi da destulă energie cât să începi ziua în forţă. Cercetările au arătat că această băutură minunată aduce la pachet mai multe beneficii ce contribuie la sănătatea acelora care o beau regulat. Sunt mai multe avantaje ale consumului de cafea, câteva dintre acestea fiind prezentate mai jos.

Cafeaua poate îmbunătăţi nivelul de energie

Probabil că acesta este primul motiv pentru care oricine apelează la o cană de cafea, atunci când se simte lipsit de energie şi doreşte să îşi continue munca sau cursurile, sau orice altă activitate. Te simţi viu din nou după ce bei o cană cu cafea şi există o explicatie ştiinţifică pentru acest lucru. În 1993, cercetătorii de la Universitatea din Wales, Şcoala de Psihologie, au investigat efectele cafelei asupra performanţei şi vitezei de reacţie a oamenilor pe timpul zilei şi al nopţii. Studiul a comparat cafeaua normală, cea decofeinizată şi sucul. Surprinzător, dar efectele cafelei fără cofeină au fost asemănătoare cu cele ale sucului. În orice caz, cei care au consumat cafea decofeinizată au dat dovadă de o concentrare mai bună şi o performanţă îmbunătăţită atunci când au fost puşi să facă diverse lucruri, atât pe timp de zi cât şi noaptea. Tot studiul a arătat că un rol major în creşterea nivelului de energie îl are cofeina.

Cafeaua scade riscul de diabet de tip 2

Cercetătorii de la Şcoala Publică de Sănătate Harvard au analizat dietele a trei grupuri de participanţi, pe durata a patru ani. 7269 de participanţi au declarat că au făcut diabet de tip 2 şi au primit chestionare suplimentare pentru a le completa. S-a descoperit că în cazul participanţilor care au crescut consumul de cafea cu o cană în plus pe zi, de-a lungul celor patru ani, riscul de a face diabet de tip 2 a scăzut cu 11%

Citeste si:  Ceaiul boldo: Beneficii, siguranta si efecte secundare

Cafeaua scade riscul de cancer la ficat cu 40%

Acest lucru a fost descoperit în cadrul unui studiu efectuat la un institut italian. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Farmacologică Mario Negri din Milano, au verificat datele acestei probleme, analizând informaţiile obţinute între anii 1996 şi 2012. Conform rezultatelor extrase din studiul a 3153 de cazuri, s-a ajuns la concluzia că subiecţii care au consumat cafea, aveau un ficat mai sănătos. Alte studii au arătat că persoanele care sunt consumatoare de alcool, dar beau şi cafea, prezintă un risc cu 22% mai scăzut să facă ciroză hepatică. Printre aceste studii se află şi cel al cercetătorilor de la California Kaiser Permanente Medical Care Program.

Cafeaua ţine departe boala Parkinson

Un raport publicat în anul 2002 în Analele Neurologiei, arată că persoanele care consumă cafea, prezintă un risc cuprins între 32 şi 60% mai mic să dezvolte boala Parkinson. Cei care au băut cafea decofeinizată în cadrul studiului, au prezentat însă rezultate diferite, cofeina fiind aparent cea eficientă în scăderea riscului de a face boala Parkinson. În acelaşi timp, rezultatele sunt contrazise de unele teorii care susţin că persoanele care suferă de acea boală şi consumă cafea, pot suferi afecţiuni locomotorii. Pentru a contrazice aceste presupuneri, ziarul Academiei Americane de Neurologie, a publicat un studiu efectuat la Centrul de Sănătate de la Universitatea McGill, ce arată contrariul. Conform acestui studiu, cofeina contribuie, în cazul celor bolnavi de Parkinson, la un control mai bun al mişcărilor, făcându-i să se comporte mai bine la volan în ciuda afecţiunii.

Citeste si:  9 lucruri care te împiedică să slăbeşti la 20, 30 şi 40 de ani

Cafeaua reduce riscul sclerozei multiple

Se ştie despre cofeină că are proprietăţi antiinflamatoare şi neuroprotectoare. Pe 26 feburarie 2015, într-un comunicat de presă, Academia Americană de Neurologie a arătat că aceste proprietăţi ar putea contribui la reducerea riscului de scleroză multiplă în cazul băutorilor înrăiţi de cafea. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii care au observat că oamenii care consumă între patru şi şase căni de cafea zilnic, au şanse mai scăzute să facă scleroză multiplă.
Cele scrise mai sus, sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de cafea.
*O cană înseamnă între 150 şi 200 de ml de cafea. Această cantitate ar trebui să furnizeze corpului aproximativ 100 ml cofeină.

Articolul precedentArde grăsimea şi detoxifiază-te cu ajutorul acestei băuturi făcute în casă
Articolul următorCe să învăţăm de la copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau