Desi cele mai bune metode de a depista o sarcina sunt testul (achizitionat din farmacie si care are o precizie destul de mare) si controlul medical (ecografie, analiza de sange), exista o serie de semne ce pot indica sarcina. Desigur, acestea sunt doar orientative si necesita apelarea la cele doua anterior mentionate. Insa, in momentul aparitiei unuia sau a mai multor semne/simptome din lista de mai jos, este bine ca persoana sa isi puna semne de intrebare in ceea ce priveste o posibila sarcina.

Semne si simptome ale sarcinii

1.Greturile (nu neaparat matinale) provocate de mirosuri puternice; daca apare o sensibilitate in acest sens, este bine sa iei in calcul o posibila sarcina.

2.Urinarea frecventa poate indica atat o infectie urinara, cat si o posibila sarcina.

3.Sangerarea vaginala poate fi usor confundata cu inceperea menstruatiei, insa, daca aceasta este in cantitate mica si este de culoare rozalie sau maronie, poate indica faptul ca ovulul fertilizat se fixeaza in uter.

4.Sensibilitatea de la nivelul sanilor; datorita secretiei de progesteron (datorita ovulului fecundat) si a hCG-ului (hormonul sarcinii), apar transformari la nivelul sanilor precum umflarea, durerea din apropierea sfarcurilor, senzatia de greutate.

5.Crampele abdominale pot fi un semn de sarcina; acestea seamana cu cele menstruale, insa nu sunt atat de intense.

Citeste si:  La drum cu bebelusul tau

6.Un simptom al sarcinii este balonarea; aceasta apare datorita hormonilor specifici sarcinii, ce influenteaza digestia; este, insa, un simptom derutant si nesigur, deoarece balonare poate aparea si in perioada dinaintea menstruatiei.

7.Daca o persoana nu este, de obicei, pofticioasa si deodata incepe sa se manifeste diferit, este semn de posibila sarcina. Poftele alimentare sunt la inceput subtile, apoi din ce in ce mai neobisnuite, ajungandu-se chiar la combinatii ciudate de alimente.

8.Trecerea brusca de la o stare la alta, de la bucurie la suparare, de la o stare de bine la indispozitie, poate fi, iarasi, un semn prematur de sarcina. Acest lucru se intampla datorita cresterii nivelului hormonului hCG.

9.Cresterea temperaturii bazale; un asftel de termometru se gaseste in farmacii. In momentul in care se constata o crestere considerabila a temperaturii bazale, sunt sanse mari ca persoana respectiva sa fie insarcinata.

10.Accentuarea simtului olfactiv poate indica o sarcina; percepere a anumitor mirosuri indetectabile de catre persoanele din jur sau de catre tine anterior ori o sensibilitate la parfum. Sunt femei ce detecteaza mirosuri neobisnuite ori se declara fane ale unor mirosuri precum esapamentul, miros de mancare arsa etc.

11.Desi in putine cazuri, constipatia poate fi un semn de sarcina; ea este vazut ca si simptom in timpul sarcinii, insa putine femei isi dau seama ca sunt insarcinate dupa acest semn.

Citeste si:  Alfabetul vitaminelor, care este rolul vitaminelor si al mineralelor in cresterea copiilor

12.Nevoia de schimbari majore, precum: schimbarea brusca a tunsorii, al stilului vestimentar, nevoia modificarii corporale (unele persoane devin deodata nemultumite de aspectul fizic).

13.Schimbarea culorii sfarcurilor poate fi un semn de sarcina; pielea sfarcurilor devine mai inchisa la culoare datorita cresterii nivelului de progesteron ce influenteaza si activitatea celulelor ce produc melanina, pigmentul responsabil de colorarea pielii.

14.Durerile de cap frecvente, aparute brusc, pot indica o sarcina; acestea apar datorita cresterii nivelului de sange, a modificarilor hormonale.

15.Starile de lesin si ameteala sunt simptome timpurii de sarcina.

16.Lipsa ciclului menstrual anunta, de cele mai multe ori, o sarcina (desigur, aceasta poate fi si cauza unor dereglari hormonale sau a unor disfunctii functionale).

17.Somnolenta este un simpton asociat sarcinii; multe femei simt nevoia de a dormi exagerat de mult, chiar si 17-18 ore de ar fi posibil.

18.Cresterea cantitatii de secretie vaginala (desi e mai greu de sesizat) poate indica o posibila sarcina; desi apare lunar, inainte de instalarea menstruatiei, acum este vorba despre o cantitate mai mare, mai vascoasa, mai albicioasa ce indica ingrosarea peretelui vaginal.

Articolul precedentCele 9 luni ale evolutiei sarcinii
Articolul următorDieta Rina, meniul de 90 zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau