Iată trei remedii foarte promovate şi în vogă atunci când vine vorba de tratamentele care urmăresc ştergerea unor ani de pe faţa sau corpul nostru. Aproape că nu există cremă sau procedură antiaging ce nu înglobează una dintre aceste componente.
Sigur ai aflat şi tu câte ceva despre fiecare, dar, adesea, informarea pe această temă se face în felul în care şi-l doresc cei din industria de frumuseţe.
Îţi propun să parcurgem împreună câteva informaţii utile despre cele trei soluţii de întinerire, cu accent pe avantajele lor, dar şi pe dezavantajele şi posibilele efecte adverse.
BOTOXUL
Botoxul cosmetic este un derivat al toxinei botulinice tip A şi reprezintă o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Înainte de a pătrunde în cabinetele de cosmetică, lucru care s-a întâmplat prin anii ‘80, botoxul a fost folosit de medici în tratamentul unor afecțiuni precum blefarospasmul, torticolisul sau spasmele faciale. Odată constatate efectele sale pozitive în combaterea ridurilor de expresie, toxina botulincă a devenit o armă împotriva îmbătrânirii.
Plusuri
Administrat sub formă de injecții, botoxul acţionează prin blocarea în zona injectată a transmiterii semnalului de la nervi către mușchii faciali răspunzători de ridurile de expresie. În consecinţă, acești muşchi rămân pentru o vreme imobili şi se relaxează. Tegumentele se netezesc, ridurile fine se estompează, iar cele adânci se atenuează.
Prin câteva înţepături, îţi poţi corecta ridurile transversale de la nivelul frunții, ridurile de la colțul extern al ochiului (așa-numita „labă de gâscă‟), ridurile verticale și orizontale dintre sprâncene sau de la rădăcina nasului. Este de dorit să se evite folosirea botoxului împotriva neplăcutelor riduri din colţul gurii, deoarece paralizarea muşchilor din această zonă afectează zâmbetul, creând totodată şi alte probleme.
Procedura durează în jur de 10-15 minute, este puţin dureroasă (majoritatea persoanelor consideră suportabile înjecţiile) şi are efect relativ rapid – începe să se vadă după 3-5 zile, cu un maxim al rezultatului după circa două săptămâni.
Minusuri
Efectul nu este permanent, deoarece se atenuează și dispare după 3-6 luni de zile, ceea ce impune repetarea periodică a injectării. Din păcate, în cazul înjectărilor frecvente şi de prea multe ori, toxina nu îşi mai face treaba aşa de bine.
Deși s-a dovedit un tratament cu puține reacții adverse sau neplăceri, nu este totuşi lipsit de riscuri. În afară de o posibilă învineţire/înroşire trecătoare la locului injectării, pot exista consecinţe mai grave precum: dureri de cap (ce ţin de la câteva ore la mai multe săptămâni), greaţă, mimarea stării unei gripe, paralizarea temporară a altor muşchi ai feţei, lăsarea temporară a pleoapelor şi/sau a sprâncenelor (în funcţie de locul injectării), înceţoşarea sau vederea dublă, dificultăţi de respiraţie (în cazul injecţiilor administrate în zona gâtului) etc.
De reţinut că botoxul nu este indicat persoanelor alergice, celor cu diferite inflamații sau infecții și, evident, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Totodată, se recomandă cu precauție persoanelor suferinde de boli neuromusculare (de exemplu, miastenie).
ACIDUL HIALURONIC
Acidul hialuronic (AH), a cărui formă de sinteză a devenit la ora actuală un remediu foarte exploatat în industria cosmetică, dar şi în medicină, se găseşte în mod natural în ţesuturile tuturor vertebratelor. În organismului uman, se află mai ales în piele – circa 50% -, articulaţii sau în fluidele din jurul ochilor. Acidul hialuronic din straturile pielii joacă un rol major în menţinerea structurii, elasticităţii şi volumului acesteia. Mai mult, AH se combină cu alte componente vitale ale pielii – colagenul şi elastina – şi transportă nutrienţi către acestea.
Se estimează că o persoană care cântăreşte circa 70 de kg are aproximativ 15 grame de AH în corp. Din păcate, o treime din AH-ul este distrus zilnic de corpul nostru. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, producţia de acid hialuronic descreşte, proces care se reflectă în aspectul pielii prin apariţia temutelor riduri şi prin pierderea fermităţii.
Plusuri
Graţie tehnologiei actuale, nivelul scăzut de acid hialuronic poate fi completat prin administrarea de produse care conţin acest compus sub diverse forme farmaceutice. În cosmetică are efecte notabile folosit sub formă de produse injectabile de umplere (denumite şi filere). Deşi mai puţin preferat, administrat sub formă de capsule, poate sprijini prevenirea ridurilor, hidratarea şi repararea tenului, îmbunătăţirea elasticităţii pielii. De asemenea, şi medicina beneficiază de efectele AH. Capsule, injecţii, geluri, unguente etc., sunt utilizate pentru afecţiuni ale articulaţiilor (de exemplu, în osteoartrită), în cadrul intervenţiilor chirurgicale de la nivelul ochilor (precum cele de cataractă, glaucom, transplant de cornee) ori pentru grăbirea vindecării rănilor şi arsurilor.
Doar ca un fapt divers, AH de sinteză folosit la diverse tratamente poate proveni din surse animale (de exemplu, creasta de cocoş este cea mai bogată în acest compus), vegetale (cum ar fi din ciuperci) sau chiar de la microbi şi bacterii ce nu sună prea prietenos (Pasteurella multocida sau Streptococcus pyogenes).
Prin injectarea cu AH îţi poţi umple ridurile fine (de exemplu, dintre nas şi gură, din obraji, de lângă buze etc), corecta unele linii ale feţei (umplerea pliului nazo-labial, ridicarea colţurilor căzute ale gurii), remodela pomeţii sau mări în volum buzele. Tot acidul hialuronic te poate ajuta să îţi atenuezi cearcănele.
Injectarea durează puţin (de la 10 minute până într-o oră – în funcţie de scopul tratamentului), iar durerea este bine tolerată de cele mai multe persoane. Efectele apar imediat şi, dacă procedura este realizată profesionist, au ca rezultat ştergerea unor ani de pe chipul tău sau corectarea unor defecte care te-au deranjat dintotdeauna la fizionomia ta.
Minusuri
Pentru că AH vinde foarte bine, producătorii de cosmetice l-au înglobat nu numai în creme, loţiuni şi geluri, dar şi în numeroase produse de îngrijire sau machiaj ca măşti, pudre, blush-uri, rujuri etc. Vestea prostă este că, aplicat local, adică la suprafaţa pielii, nu are cine ştie ce efecte antiaging sau de hidratare intensă, aşa cum eronat se încearcă să ni se inducă. Deşi prin formarea unui film protector la nivelul pielii poate preveni deshidratarea şi îmbunătăţi aspectul acesteia, nu va umple ridurile, nu va reface fermitatea, nu va stimula producţia de colagen sau înlocui lipsa de AH din corp. Ca şi în cazul colagenului, exploatat şi el peste măsură de industria cosmetică, moleculele de acid hialuronic sunt prea mari pentru a trece de epidermă.
Deci, în cazul în care vrei rezultate spectaculoase, tot la injecţii trebuie să recurgi. Avantajele acestora vin însă la pachet cu mai multe dezavantaje, dar şi riscuri. În primul rând, o problema este nevoia de a fi readministrat periodic, deoarece efectele durează, de obicei, între şase luni şi un an. Cabinetele de cosmetică îţi vor promite un rezultat mai de durată (circa 18 luni), dar este bine să fii pregătită şi pentru rezultate ce ţin chiar numai câteva luni. Nici preţul nu este chiar la îndemâna oricui, dacă alegi să mergi la un cabinet de dermatologie cosmetică serios, care să îţi ofere un tratament de calitate cu riscuri minime.
Şi, pentru că am menţionat deja problema riscurilor, lista posibilelor efecte nedorite nu este tocmai scurtă. În categoria celor uşoare şi moderate intră înroşirea, mici umflături, sensibilitatea sau mâncărimea zonei injectate, simptome care se manifestă de la câteva ore la câteva zile. Uneori se pot forma noduli mai persistenţi care nu trec de la sine şi necesită, de regulă, injectarea cu enzima hialuronidază, în scopul dizolvării filerului introdus iniţial. Printre efectele nedorite constatate în urma injecţiilor cu AH se mai numără: asimetria feţei din cauza umplerii excesive sau a migrării filerului în altă zonă decât cea planificată; afectarea pielii sau a buzelor; tulburări de vedere; blocarea unui vas de sânge sau necroza – complicaţie foarte rară, dar gravă.
Pentru a minimiza riscurile de efecte adverse, clinicile de înfrumuseţare au un set de recomandări de urmat înainte de procedură (evitarea antiinflamatoarelor, a anticoagulantelor, a vitaminei E, a alcoolului, a usturoiului etc) şi după procedură (evitarea fumatului, soarelui, saunei etc.)
COLAGENUL
Asociat cu lupta împotriva îmbătrânirii, colagenul este cea mai abundentă proteină din corp, reprezentând circa 30% din totalul proteinelor. Se găsește în țesuturile conjunctive ale pielii, oaselor, cartilagiilor, tendoanelor, mușchilor, organelor sau vaselor de sânge. Nu lipsește nici de la nivelul sistemului optic al ochiului, aflându-se în componența corneei şi cristalinului. Începând de la vârsta de numai 25 de ani, cantitatea de colagen scade treptat, astfel încât, după 45 de ani, organismul ajunge să producă aproximativ 2/3 din cantitatea necesară.
Întrucât colagenul este responsabil de elasticitatea și frumusețea pielii, introducerea lui în tratamentele anti-îmbătrânire a avut un foarte mare succes. Nu întotdeauna acest succes are şi un fundament real. În organism există mai multe tipuri de colagen, însă insuficiența acestora poate fi compensată într-o măsură destul de mică de colagenul adus din afară. La ora actuală, medicina și dermato-cosmetica folosesc mai multe tipuri de colagen, precum cel bovin, de orgine umană (de la donatori decedaţi), porcin, sintetic (un mix de colagen bovin şi microsfere din polimetilmetacrilat (PMMA) sau, mai nou, cel vegetal (din glicoproteine de drojdie).
Plusuri
Ca şi filerele prezentate mai sus, este folosit mai ales pentru a diminua ridurile fine, a reface o parte dintre trăsăturile tinereţii sau pentru a da mai mult volum pomeţilor şi buzelor. O altă aplicaţie frecventă a sa în dermato-cosmetică o reprezintă estomparea cicatricilor lăsate de acnee sau de anumite traume. Se spune că efectul colagenului este mult mai natural comparativ cu al botoxului sau al AH-ului. Mulţi îl consideră cel mai bun filer, însă, după cum vei vedea mai jos, prezintă câteva dezavantaje semnificative. Mai are avantajul de a fi puţin invaziv, pentru că injectarea se face la nivelul celui de-al doilea strat al pielii (dermul), nu în muşchi, ca la botox, de pildă. Aceasta înseamnă risc mai mic de reacţii adverse, însă şi o capacitate mai redusă de atenuare a ridurilor şi de rejuvenare.
Şi acest tip tratament de întinerire se face rapid, printr-o şedinţă de 30-60 de minute, cu apariţia primelor efecte propuse după numai câteva zile. Unele tipuri de colagen conţin lidocaină, astfel încât zona tratată este uşor anesteziată, iar disconfortul înţepăturilor, diminuat sau înlăturat.
Minusuri
La fel ca şi în cazul AH-ului, cremele sau alte topice cu colagen, deși promit foarte multe, nu aduc beneficii majore, deoarece majoritatea conțin molecule de colagen prea mari pentru a penetra epiderma. Cel mult, acestea încetinesc deshidratarea şi fac pielea să arate mai suplă.
În ceea ce priveşte injecţiile cu colagen, acestea prezintă neajunsul celui mai scurt efect dintre filerele la modă (numai 2- 4 luni). În plus, la colagenul de orgine animală (bovin) riscul de alergii este destul de mare şi se impune un test alergologic înainte de procedura propriu-zisă. Colagenul uman oferă mai multă siguranţă în ceea ce priveşte alergiile şi are, totodată, efecte mai bune şi mai îndelungate.
Filerele cu colagen nu sunt recomandate chiar tuturor, ci mai degrabă persoanelor între 35 şi 60 de ani, care vor un mic „refresh”. Aceasta deoarece rezultatele injecţiilor cu colagen nu sunt unele spectaculoase.
Administrat corect şi doar persoanelor a căror stare de sănătate a fost în prealabil evaluată, colagenul injectabil este un tratament sigur, care nu determină, de regulă, efecte adverse periculoase. Cu toate acestea, ca la orice procedură medicală, riscurile nu pot fi excluse. Printre acestea se numără: diverse reacţii alergice, roşeaţă, învineţire, umflături, noduli, mâncărimi, durere, circatrice superficiale, infecţii.
După cum vezi, deşi par proceduri minune care te fac, aproape instant, mai tânără şi mai frumoasă, toate aceste soluţii antiaging au punctele lor slabe. Cu toate că trebuie să le recunoaştem avantajele şi succesul – dovadă că sunt foarte cerute pretutindeni în lume – este bine, cred, să amânâm cât mai mult momentul în care să avem nevoie de ele.
Un regim de viaţă echilibrat, fără excese, o alimentaţie cât mai sănătoasă, practicarea de exerciţii fizice potrivite nouă şi respectarea orelor de somn sunt doar câteva dintre regulile care ne menţin tineri mai mult timp. Şi nu doar tineri, ci şi în formă, deoarece, degeaba scăpăm de riduri, dacă suntem bolnavi şi ne lipseşte vitalitatea!