Similara cu varianta Delta, varianta Lambda poate fi mai infectioasa si mai rezistenta la vaccin, potrivit unui studiu recent realizat in Japonia.
Studiul arata ca varianta Lambda este capabila sa ocoleasca anticorpii care pot combate virusul. Cercetatorii au spus ca mutatiile multiple ale proteinelor spike, precum cele gasite in Lambda si alte variante, sunt mai rezistente la anticorpii persoanelor vaccinate si nevaccinate.
Robert Quigley. vicepresedinte al International SOS, spune ca descoperirile nu sunt surprinzatoare, dar trebuie observate in mod critic.
„Vedem o tendinta la care ne asteptam cu totii din comunitatea stiintifica.”
Cercetatorii nu au specificat daca varianta Lambda este mai periculoasa decat Delta. Cu toate acestea au subliniat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii desemneaza Lambda ca Varianta de interes (VOI).
Potrivit studiului, caracteristicile virologice ale Lambda si modul in care aceasta evolueaza raman necunoscute. Alte studii au descoperit, de asemenea, ca varianta Delta demonstreaza unele nivele de rezistenta la vaccinurile COVID-19.
„Nu v-ati dori acea combinatie de virus care are capacitatea de a se raspandi foarte repede….si are rezistenta la vaccin” spune Quigley. „Acesta ar fi sarutul mortii.”
Oamenii de stiinta vor trebui sa dezvolte noi vaccinuri atunci cand vom ajunge in acel punct. Veste buna este ca inca nu suntem acolo.
Varianta Delta reprezinta acum mai mult de 93% din cazurile de COVID-19 din SUA, potrivit CDC (Centrul de Control si Prevenire a Bolilor). Exista 938 de cazuri de COVID-19 cauzate de varianta Lambda, care reprezinta mai putin de 1% din totalul cazurilor nationale. In prezent, CDC nu are informatii despre Lambda pe pagina sa de clasificare a variantelor.
Cum devine virusul COVID-19 rezistent la vaccin?
Virusul sau variantele sale poate deveni rezistent la vaccin daca sufera mutatii. Mutatiile apar in mod natural atat timp cat virusul are o gazda(o persoana) din care sa infecteze si sa transmita infectia.
Desi nu toate mutatiile sunt rezistent al vaccin, cele care sunt suficient de diferite de tulpina initiala a virusului nu pot fi neutralizate de anticorpii corespunzatori.
Acest lucru este alarmant, dar nu neobisnuit, spune Quigley, adaugand ca oamenii de stiinta actualizeaza si vaccinul antigripal pentru a viza noile mutatii din fiecare an.
Aceste decizii sunt luate de agentiile internationale de sanatate, care colaboreaza cu CDC pentru a decide ce tulpini de gripa circula si cum sa le combata cu vaccinuri.
De obicei sunt destul de aproape de a avea dreptate, dar nu intotdeauna 100%.
Daca virusul ramane mai mult timp,va fi important sa se realizeze un grup similar pentru a studia mutatiile si pentru a dezvolta ulterior vaccinuri COVID-19. Rapelul sau un vaccin specific uneia dintre variante, de asemenea, considerente importante in viitor, spune el.
Acestea variante ale COVID-19 nu sunt o surpriza. Ceea ce este surprinzator pentru mine este ca noi, ca societate, nu profitam de datele pe care le cunoastem si anume ca persoanele vaccinate vor opri aceasta raspandire, deoarece nu va exista loc de reproducere a virusului.