Mai întâi, învaţă cum să utilizezi telefonul sau calculatorul, pentru a avea acces la copilul tău. Este important să ştii cum să îi trimiţi un mesaj sau un e-mail, în cazul în care nu dispui de alte modalităţi. Acum trebuie să recunoaştem, copiii din ziua de azi comunică între ei prin mijloace, care pe vremea noastră nu erau apărute.
Apoi, obişnuieşte-te ca din când în când, să luaţi masa de prânz împreună, asta în cazul în care cădeţi de comun acord cu programul stabilit în acea zi. Scoate-l la o pizza, la un restaurant chinezesc, oriunde unde vă face plăcere. Lasă-ţi copilul să vorbească şi tu continuă să mănânci, astfel îi dai ocazia să mai vorbească despre el.
O altă idee ar fi sportul. El ocupă un rol important în activităţile unui adolescent. În cazul în care copilul tău practică un sport anume, când îţi permite timpul, du-te la cât mai multe meciuri sau activităţi sportive şi susţine-l. Dacă sportul nu se numără printre ocupaţiile sale de bază, mergeţi la un meci de volei sau găseşte un joc sau o altă activitate care să fie pe placul amândurora. A susţine aceeaşi echipă, duce la o legătură mai strânsă şi un spirit mai bun.
Puteţi creea împreună o cutie numită „pentru că” – o cutie mică şi frumoasă unde puteţi lăsa notiţe care să completeze expresia, „Te iubesc pentru că…”. Te asigur că acest semn de afecţiune, creat în stilul tău unic, va reprezenta un gest preţuit şi apreciat de fiecare persoană din familie ce primeşte un bileţel. Pur şi simplu notează-ţi gândurile ce continuă expresia de mai sus: Te iubesc pentru că…. ai idei minunate/eşti comic/ai un zâmbet minunat/mă liniştesc gesturile tale de afecţiune etc.
Creează o galerie plină de portretele persoanelor din familia ta. Împreună, aşezaţi-le pe o pânză, iar apoi înrămaţi-le precum tablourile. Sau o altă soluţie e ca fiecare membru al familiei să îşi deseneze portretul aşa cum pot ei mai bine, şi la final vei vedea cum vă veţi amuza toţi de cât de comice au ieşit.
Gătiţi împreună, coaceţi o prăjitură şi bucuraţi-vă de o masă copioasă împreună. Pune perne mari şi pufoase, alături de nişte pături călduroase, în sufragerie, în faţa TV-ului şi petreceţi o seară cu toţi ai casei. Sau efectiv fă un foc de tabără în spatele casei și așezați-vă cu toții în jurul lui, pentru a povesti tot felul de istorioare petrecute de-a lungul timpului.