Mediul înconjurător este mai important ca niciodată în timpul sarcinii, pentru că acum ai un copil de hrănit. Iată cum să faci din locul în care trăiești unul mai sănătos.
Din momentul în care ai aflat că ești însărcinată, îți dorești mai mult ca oricând ca tu și copilul să fiți cât mai sănătoși posibil. Acest lucru înseamnă că trebuie să urmați dietă echilibrată, să faceți mișcări ușoare și să vă asigurați că locuiți într-un mediu sigur. Dar iată care este partea cea mai dificilă: protejarea ta și a copilului nenăscut de toxinele prezente în aerul pe care îl respirați, în mâncarea pe care o consumați, în apa pe care o beți și în produsele casnice pe care le folosiți.
Deși nu e cazul să enumerăm toate pericolele care pot apărea (și nici nu trebuie să vă faceți griji pentru toate), iată care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți seama acasă, când sunteți la muncă și când stați în aer liber.

Cum să respiri sănătos?

Toxinele de acasă

„Poluanții din interior sunt de cele mai multe ori, mai periculoși decât cei care se află afară”, susține medicul Ted Schettler, director științific al Rețelei de Știință și Sănătate a Mediului și co-autor al cărții „În mod dăunător: Amenințări toxice pentru dezvoltarea copilului”. „Gătit, curățat și anumite hobby-uri – toate aceste lucruri pot emite substanțe chimice toxice.”
Un studiu publicat în ,,Jurnalul analizei expunerii și epidemiologia mediului,, subliniază faptul că substanțele chimice toxice, inclusiv plumbul, pesticidele și alți contaminanți, se găsesc în mod obișnuit în praful din gospodărie. Mai mult decât atât, acțiunea de curățare face ca substanțele chimice să recircule, creând astfel un „nor personal” de expunere, care uneori este chiar mai mare decât concentrația normală de aer din interior.
„Dacă folosești spray-uri de uz casnic [cum ar fi: spray pentru păr, deodorante sau produse de împrospătare a aerului din casă], creezi un nor de substanțe chimice sintetice și solvenți neplăcuți în jurul tău”, spune Schettler. „Nu e vorba doar de prezența în aer a substanțelor chimice periculoase, ci și de concentrația acestora și de durata în care te expui riscului inhalării.” Acestea fiind spuse, probabil că nu trebuie să îți faci griji dacă ai folosit aceste produse în cantități normale.
Cu toate acestea, dorința constantă de a avea o cameră cu miros frumos poate provoca reale probleme. Un sondaj recent care a fost realizat în Marea Britanie interogând mai mult de 10.000 de mame și copiii acestora, a făcut legătura între utilizarea zilnică a odorizantelor (inclusiv bețișoare parfumate, spray-uri și soluții folosite pentru împrospătarea aerului) și o creștere de 32% a apariției diareei infantile în comparație cu casele în care au fost utilizate odorizante o dată pe săptămână sau chiar mai rar. În plus, mamele care trăiau în casele cu miros plăcut, aveau cu 10% mai multe dureri de cap.
Din nefericire, reîmprospătarea unei camere cu câteva lumânări parfumate făcute din ceară cu parafină poate fi dăunătoare. Atunci când uleiurile de parfum sunt încorporate în lumânările de parafină, acestea produc mai multă funingine și chiar pot elibera substanțe cancerigene cum ar fi: benzenul și toluenul. Dacă obișnuiești să folosești lumânări pentru a îndepărta stresul și a te calma, utilizează lumânări din soia mai sigure (sunt disponibile pe scară largă în mediul online), care tind să ardă fără să emită în aer substanțe chimice dăunătoare. Sau, în loc de lumânări, folosește o vază de flori proaspete, cu miros parfumat și vei obține același rezultat.
Unul dintre cei mai devastatori contaminanți atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău este fumul de tutun, indiferent dacă tu ești cea care fumează sau nu. Într-un studiu făcut asupra femeilor care nu fumează, nivelul de cotinină la nou-născuți (un produs chimic care se formează în organism atunci când este expus la nicotină) este mai mare decât la mame. Expunerea indirectă la fum în perioada sarcinii poate cauza o dezvoltare imatură a copilului la naștere și un risc mai mare de a suferi de cancer atât mama cât și copilul. Nu fuma (în timp ce ești însărcinată și alăptezi) și evită să frecventezi zonele în care alții fumează. Nu permite nimănui să fumeze în interiorul casei sau a mașinii tale.

Toxinele de la locul de muncă

În multe situații, poluanții prezenți la locul de muncă sunt similari cu cei de acasă, cu excepția cazului în care lucrezi într-un mediu industrial, în apropierea unui șantier sau în orice altă locație care presupune o expunere frecventă la substanțe chimice periculoase.
Te preocupă ceea ce se poate întâmpla? Atunci solicitați fișele de date privind siguranța materialelor folosite de compania la care lucrezi și consultă-le în amănunt. Departamentul de Securitate a Muncii și Administrația de Sănătate (OSHA) din America a solicitat listarea substanțelor chimice și a posibilelor pericole la care sunt expuși angajații. Apoi, arătă toate aceste informații medicului pentru a ști exact care este riscul la care te expui.

Toxinele în aer liber

În loc să îți faci griji pentru fiecare expunere posibilă la substanțele toxice, care pot sau nu pot afecta sănătatea copilului, mai bine focusează-te pe evitarea următoarelor pericole deja existente atunci când vine vorba despre toxinele din aer:
-fumul de țigară
-pesticidele
-vaporii de vopsea
-sobele întreținute în mod necorespunzător
-încălzitoare pe baza de kerosen
-solvenți
-toba de eșapament

Cum se curăță sănătos?

Toxinele din produsele de uz casnic

Cei mai mulți părinți în devenire își doresc ca interiorul casei să sclipească de curățenie, dar este posibil ca aceste substanțe chimice care se află în produsele de curățat obișnuite să provoace daune?
Nu există persoane autorizate care să testeze sau să avertizeze consumatorii cu privire la efectele care dăunează sănătății pe termen lung sau la vătămarea fătului cauzate de utilizarea produselor de curățare folosite în gospodărie, prin urmare nu există nici o listă care să cuprindă toate substanțele chimice care ar trebui evitate de către femeile însărcinate. Dar un studiu recent făcut la Universitatea din Bristol din Marea Britanie a descoperit faptul că bebelușii femeilor care au folosit în mod frecvent substanțe de curățare chimice în perioada în care erau însărcinate sunt de 2 ori mai expuși riscului de a avea probleme de respirație. Totuși „expunerea voastră. este probabil limitată și probabilitatea de a apărea complicații este neînsemnată” susține medicul Brad Imler, președinte al Asociației Americane a Sarcinii.
„Deși nu știm suficient de multe detalii despre aceste produse, cele mai multe sunt probabil sigure atunci când sunt utilizate în conformitate deplină cu indicațiile oferite, în cantități limitate și numai atunci când este absolut necesar”, spune el. Expunerile multiple reprezintă cea mai mare grijă. „Nu știi întotdeauna unde sunt pericolele și probabil că ești expusă toxinelor mai mult decât crezi pe tot parcursul zilei”, explică Natan, care consideră că săpunul, apa caldă și eforturile făcute în acest sens sunt foarte subestimate. „Nu trebuie să omori bacteriile; dar le poți elimina de pe suprafețe prin spălare și folosirea apei calde”, spune el.
Mașinile de curățat „ecologice” se găsesc peste tot însă nu toate aceste produse sunt sigure. Din moment ce producătorii nu trebuie să enumere fiecare element în parte, nu puteți ști cu siguranță ce anume se află în compoziția lor. Adevăratele companii ecologice susțin că enumeră toate componentele pe etichete, iar unele, cum ar fi compania Earth Friendly Products, enumeră chiar și ingredientele toxice care se găsesc în mod obișnuit în produsele de uz casnic pe care nu le vei găsi pe produsele lor pe site-ul web. Pentru mai multe informații cu privire la orice produs, sună la numărul gratuit care apare pe pachet sau vizitează site-ul web al companiei.
Atunci când trebuie să folosești substanțe chimice puternice, folosește-le cumpătat în zone bine aerisite și urmează cu precizie instrucțiunile producătorilor. Sau mai bine, lasă pe altcineva să facă această muncă.

Citeste si:  Cum sa fii o gravida frumoasa

Cum să bei sănătos?

Toxinele din apa de la robinet

Medicii ginecologi specializați în obstretică subliniază în mod constant importanța consumului de lichide în timpul sarcinii. Dar preocupările legate de inhalarea de plumb, mercur și alți potențiali contaminanți care se pot afla în apa pe care o bei, te fac să te gândești de două ori înainte de a consuma apa de la robinet.
O preocupare aparte o constituie consumul de plumb, care poate duce la o naștere prematură, împiedică dezvoltarea normală a copilului și afectează în mod negativ sistemul nervos al bebelușului care se află în dezvoltare. „Plumbul este unul dintre cele mai toxice metale pentru copii și este mult mai răspândit decât bănuim”, spune Mark Woodin, profesor de sănătatea mediului, în departamentul de inginerie civilă și de mediu, de la Școala de Medicină a Universității Tufts din Boston.
De fapt, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor estimează că aproape 900.000 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani din Statele Unite ale Americii au încă un nivel ridicat de plumb în sânge. Și deși apa este rareori singura cauză a otrăvirii cu plumb, aceasta poate fi un factor esențial care contribuie la acest aspect.
În mod normal, este necesar ca sistemele municipale de apă să ne asigure că apa de la robinet nu depășește 15 micrograme de plumb pe litru. Chiar și așa, o cantitate foarte mare de apă din această țară nu este încă testată, reclamă Woodin. „Sistemele de conducte din orașele mari precum Boston, Los Angeles și New York reprezintă o problemă uriașă și, chiar dacă acestea sunt testate în mod periodic, nu știi niciodată ce poate să conțină apa de la robinet”, spune el.
Pentru a face un test al apei, care costă începând de la 15 dolari la câteva sute de dolari, contactează Linia telefonică de siguranță pentru apa potabilă a Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), la numărul 800-426-4791, sau fă singur un test. Poți achiziționa un kit de testare a apei potabile Watersafe care costă 17 dolari. Conform spuselor acestei agenții, poți să minimizezi orice posibilă expunere la substanțe chimice toxice, dacă lași apa rece să curgă pentru o perioadă de 30 de secunde până la două minute înainte de a o bea și folosești doar apă rece pentru băut și gătit (având în vedere că apa caldă conține în general, o cantitate mai mare de plumb).
Totuși este mai bine, să investești într-un filtru de apă de înaltă calitate. „Filtrul are rolul de a elimina din apă plumbul, clorul, mercurul și alte substanțe chimice”, spune Woodin. „Și, chiar dacă nu sunt probleme cu apa de la robinet, apa filtrată are un gust mult mai bun și acest lucru s-ar putea să te ajute să bei mai multă apă”. Pentru a consulta o listă de filtre de apă foarte eficiente pentru îndepărtarea plumbului din apă, vizitează NSF Internațional, un grup nonprofit pentru sănătate și siguranță publică care testează și certifică dispozitivele de tratare a apei din casă sau contactează Asociația pentru calitatea apei.

Cum să mănânci sănătos?

Toxinele din mâncare

Unele cercetări arată că alimentele organice (cele care cresc fără să fie tratate cu pesticide și antibiotice) nu sunt net superioare din punct de vedere nutrițional față de cele produse în mod convențional. Dar, o universitate din California, Davis, a studiat fructele de pădure organice și porumbul și a descoperit că acestea conțineau cu 60% mai mulți antioxidanți decât echivalentele lor neorganice.
Lăsând la o parte acest aspect, consumul alimentelor organice pentru cel puțin o parte din timp reprezintă o modalitate excelentă de a scădea în mod semnificativ aportul de pesticide.

Cum să trăiești sănătos?

Toxinele din plastic

Este posibil să fi auzit despre controversele cu privire la substanțele chimice din unele recipiente de depozitare folosite în bucătărie, biberoane de plastic și jucării pentru copii. Autoritățile de reglementare ne asigură că aceste produse sunt sigure, chiar și pentru femeile însărcinate și pentru sugari. Dar oamenii de știință îngrijorați de acest aspect și grupurile care se ocupă cu studiul mediului nu sunt de acord cu acest lucru, menționând în acest sens rezultatele tulburătoare obținute din cercetările efectuate pe animale în laborator de-a lungul anilor.
„Pe baza studiilor făcute pe animale nu putem ști exact cum expunerea în diferite momente în timpul sarcinii poate afecta fătul care se află într-o perioada de dezvoltare, dar aceste substanțe chimice pot afecta sănătatea la un nivel de expunere mult mai mic decât se credea la început, dacă efectele observate în studiile la animale apar și la oameni, „spune Tom Natan, director de cercetare pentru Național Environmental Trust. „Cu siguranță nu vrem să presupunem că ne pândește un pericol în fiecare recipient de plastic, dar merită să te protejaezi”, adaugă el. Până când experții vor rezolva eventualele problemele, Natan îți recomandă să faci câteva modificări simple în rutina zilnică. Iată câteva sfaturi care te ajută să utilizezi plasticul în deplină siguranță:
Căută codul de identificare al Societății Industriei Plastice (SPI) marcat pe produse (un număr care se află în interiorul unui triunghi cu săgeți). Alege sticlele pentru copii făcute cu polietilenă (# 2 sau # 4) sau polipropilenă (# 5). Pentru informații despre produsele care nu au aceste numere, apelează numărul gratuit al producătorului sau consultă site-ul companiei.
Unii experți îți sugerează, să arunci sticlele transparente și rigide de plastic, care sunt folosite sau zgâriate. Pentru siguranța ta înlocuiește-le cu sticlele care poartă marca Avent Via Nurser Kit, Evenflo Classic Glass Nurser și Playtex Original Nurser (aceste mărci sunt disponibile la comercianții pe scară largă, inclusiv Babies „R” Us și Target). Pentru mai multe informații despre plastic și sticle pentru copii, vizitează site-ul Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite.
Cumpără doar jucării și mobilier care nu conțin polivinilclorură (PVC) # 3. Acestea pot conține plastifianți numiți ftalați di-izononilici (DINP), care se dovedesc a provoca probleme la naștere, cancer și leziuni ale organelor la șoareci. Noile produse din PVC au deseori un miros puternic; prin urmare dacă miroase ca și o perdea de duș nouă, atunci cel mai probabil este vorba de PVC. Companiile care fac jucării fără ftalat, un component care poate dauna sănătății copiilor, sunt: Gerber; Little Tikes și The Natural Baby.
Pentru alimentele care se gătesc la microunde este indicat să folosești numai recipiente de sticlă sau recipiente de plastic special create pentru microunde, cum ar fi Tupperware și Rubbermaid. „Iar, dacă gătești ceva lichid într-o cană de sticlă după ce se răcește îl poți turna într-o sticlă de plastic”, spune Natan. Învelișurile din plastic care se folosesc la ora actuală, cum ar fi Glad Cling Wrap, Saran Wrap și pungile de depozitare Ziploc sunt considerate sigure, dar Natan recomandă folosirea unui capac de sticlă atunci când încălzești sau gătești ceva la cuptorul de microunde. „Problema nu constă în substanțele chimice care pot apărea prin scurgere, ci în faptul că plasticul în sine se topește la temperaturi ridicate și contaminează mâncarea”, spune el.

Toxinele din camera copilului

Un proiect de decorare a camerei copilului înainte ca acesta să vină pe lume, poate părea o idee bună, însă pentru asta ai nevoie de o mulțime de materiale de construcție cum ar fi: – adezivi, vopsele și solvenți chimici. „Dintr-o dată, casa ta se transformă într-un șantier ce implică un anumit nivel de contaminare ceea ce poate fi o reală problemă”, spune Ted Schettler, director științific al Rețelei de Știință și Sănătate Mediului. Iată câteva lucruri pe care le poți face:
Pune o amorsă înainte de vopsea. „Vopselele pe bază de ulei în mod teoretic prezintă un risc de expunere la compuși organici volatili (COV) în timp ce vopseaua se usucă”, susține Robert Geller, toxicolog medical și profesor asociat de pediatrie la Universitatea de Medicină Emory din Atlanta. Vopseaua din latex prezintă un nivel foarte scăzut de toxicitate, și prezintă un risc redus dacă este utilizată într-o zonă slab ventilată.
Dacă tu ești cel care se ocupă cu vopsitul, deschide ferestrele sau folosește un ventilator și fă pauze dese; dacă folosești vopsea pe bază de ulei, este necesar să porți o mască de protecție recomandată în special de producător pentru a te proteja împotriva aburilor care provin de la vopsea. Dacă vopsești pe o suprafață mai amplă, folosește o vopsea non-toxică, care să nu conțină compuși organici volatili sau care are în compoziție un conținut scăzut de compuși organici volatili sau cere altcuiva să vopsească camera copilului și sugerează-i să stea în exteriorul casei până ce vopseaua se usucă și aburii se împrăștie.
Cei mai mulți producători de specialitate vă oferă vopsele pe bază de apă care au cu conținut scăzut de compuși organici volatili sau care nu au deloc în compoziție aceste substanțe. Unele companii produc vopsele pe bază de lapte, obținute din cazeină proteică din lapte, tei și pigmenți minerali care apar în mod natural (iată două vopsele care merită încercate: Old Fashioned Milk Paint Co. și The Real Milk Paint Co.). Asociația Americană a Sarcinii recomandă artiștilor să aleagă culori pe bază de apă, vopsele acrilice și vopsea tempera pe bază de ulei și să evite vopselele din latex care conțin solvenți precum etilen glicol, eteruri și biocide.
Dacă casa ta a fost construită înainte de anul 1978, pereții încă mai pot conține vopsea pe bază de plumb. Agenția pentru Protecția Mediului din America recomandă să contactezi un antreprenor autorizat care este în măsură să reducă cantitatea de plumb din vopsea înainte de a îndepărta vopseaua veche, sau poate cineva din gospodăria ta poate face un test de praf de plumb folosind un kit de testare (costă 30 dolari și îl puteți cumpăra de la Consiliul Național de Securitate. Dacă ești însărcinată, părăsește casa în timp ce altcineva se ocupă de răzuire, pune șipcă și vopsește și nu te întoarce acasă până când camera nu a fost bine aerisită.
Pardosește în mod natural
Covorul nou poate emite substanțe chimice nocive care provin din fibrele de covor, materialul din care este confecționat și adezivi, coloranți și substanțe ignifuge. Dacă cumperi un covor nou, cere persoanei care îți instalează covorul în cameră să îl aerisească înainte timp de 24 de ore. Deschide geamurile pentru aerisire și, dacă este posibil, stai afară până când aerul se limpezește (poate să dureze de la 48 până la 72 de ore din momentul în care covorul este pus pe podea în camera). Caută covoare care au noul logo Green Label Plus, pentru că acestea îți certifică faptul că produsele pe care le cumperi conțin emisii scăzute de compuși organici volatili. Folosește cu încredere covoarele care sunt confecționate din lână naturală, iută sau sisal sau utilizează linoleum natural, faianță, lemn tare sau podea din plută.
Fă o alegere înțeleaptă cu privire la mobilă. Mobila veche moștenită de la familia ta precum balansoarele antice sau paturile, nu respectă standardele actuale de siguranță dacă au fost finisate cu vopsea pe bază de plumb. Cu toate acestea, mobilierul conceput în special pentru bebeluși după anii ’70 nu ar trebui să prezinte un pericol toxic pentru copii, spune Geller. Placajele sau plăcile de particule proaspăt instalate pot produce vapori de formaldehidă, și acoperă lemnul expus cu un finisaj care are cu conținut scăzut de compuși organici volatili sau care nu conține deloc acești compuși, cum ar fi: finisajul cu ceară de ulei AFM Naturals sau Safecoat DuroStain.
Crează un spațiu care să nu conțină difeniletri polibromați.
Câteva noi studii efectuate pe animale ne arată că un ignifug comun (cum ar fi deca-PBDE) ce este utilizat în covoare și tapițerie poate afecta negativ sistemul nervos central și creierul unui copil. Aceste substanțe pot trece prin placentă, pot ajunge în laptele matern și se pot absorbi din gazele emanate din produsele casnice. Efectele depind de cantitatea de substanțe la care te expui în timp.
Pentru a reduce cantitatea de substanțe toxice la care te poți expune, ia în considerare achiziționarea unei saltele și așternuturi bio pentru copii. Multe companii vând produse organice frumoase care nu conțin substanțe dăunătoare cum ar fi: formaldehida, dioxine, substanțe ignifuge, pesticide și produse petrochimice sintetice. Fiecare posibilă toxină pe care o elimini reprezintă un pas înainte pentru o sănătate mai bună.

Articolul precedentUn ghid al unei mame adevărate care vrea să fie eco-friendly
Articolul următorDe ce este uneori scaunul bebelușului de culoare verde ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau