Scobitul in nas, bataia cu noroi, mancatul de pe jos, distractii normale, dar murdare ale copiilor care odiniora erau considerate benefice pentru sistemul lor imunitar – ideea fiind ca odata expusi la germeni in mod controlat se vor imbolnavi mai greu pe viitor. Multi dintre parinti si bunici, inclusiv sotia mea care este chirurg pediatru, ar permite toate acestea in speranta ca vor ajuta la dezvoltarea numarului de anticorpi. Dar un studiu recent spune ca aceasta asa-numita „ipoteza a igienei” nu este deloc adevarata.

Cercetatorii de la UCI si London School of Hygiene and Tropical Medicine au publicat un studiu.

In Jurnalul Alergiilor si Imunologia Clinica, este concluzionat faptul ca pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect copii nu trebuie sa fie „prea curati”.
Studiul spune ca munca este importanta deoarece arata cum sa mentina o igiena adecvata incat sa pastram expunerile esentiale microbiene in timp ce continuam sa protejam impotriva infectiilor. Acest lucru inseamna ca putem adapta igiena copiilor nostri la ceea ce oameni de stiinta stiu despre germeni si infectii.

Distrugerea mitului „ipoteza igienei”

Christina Madison, PharmD, FCCP, AAHIVP, profesor la Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Roseman, explica faptul ca murdarirea pentru a crea imunitate nu este o actiune dovedita din punct de vedere medical.

Construirea unui sistem imunitar puternic impotriva expunerii nu este o scuza pentru a nu avea o igiena buna sau pentru a expune inutil copii la microbi. A fi prea curat nu este o chestie pe care comunitatea medicala o considerea o problema. Beneficiile unei bune igiene depasesc orice beneficiu perceput prin expunere.

Cu toate acestea, in unele cazuri, aceste tehnici sunt oarecum benefice si avem exemplul urmator: un parinte care curata o suzeta cu propria saliva, mai degraba decat sa o spele la chiuveta. Beneficiile, in acest caz, sunt datorita proprietatilor antimicrobiene si anticorpilor de protectie din saliva umana fata de varianta spalarii cu sapun si apa.

Citeste si:  Uimitor! Iata ce se intampla cu corpul tau daca bei ceai de ghimbir in fiecare zi

Noile descoperiri, de la vaccinuri la rolul mediului inconjurator

Pentru a clarifica in continuare procesul complicat de construire a imunitatii, studiul subliniaza patru constatari principale care ne ajuta sa intelegem mai bine:

  •  Microorganismele gasite intr-o casa moderna nu sunt neaparat cele de care un copil are nevoie pentru a-si construi un sistem imunitar puternic;
  •  Vaccinurile tintesc mai mult de o simpla infectie – intaresc sistemul imunitar al copilului;
  •  Microorganismele din mediul exterior „verde natural” conteaza pentru sanatatea copilului tau;
  •  Alergiile apar prin expunerea la produse de curatare si indepartare a germenilor.

Pentru a intelege pe deplin terminologia, poate fi util sa afli mai multe despre cum functioneaza sistemul imunitar.

Cum functioneaza sistemul imunitar

Pentru a sti ce sa nu lasi copilul sa faca trebuie sa intelegi sistemul imunitar putin mai bine. Nu este deloc greu si seamana cu mai mult cu reteaua ta preferata de socializare decat cu o ora plicitisitoare de stiinta.

Dr. Maya Shetreat, neurolog pediatru, spune ca „Sistemul imunitar este un sistem social care invata mereu. Ii place sa intalneasca si sa salute multe organisme si diferiti compusi. Acesta este modul prin care invata cine ii este prieten si cine ii este dusman.” Cand sistemul imunitar este expus la atatea feluri de orgaisme, incepe sa suspecteze organismele benigne sau chiar parti ale propriului corp. Rezultatul fiind, alergii si boli autoimune.

Microbiom inseamna comunicarea constanta dintre sistemul imunitar cu mediul interior si exterior. Se crede ca mitocondriile au evoluat din bacterii si comunica in acelasi mod in care comunica bacteriile… ca atare, microbii din corpul nostru sunt in comunicare constanta cu mitocondriile si celulele noastre care influenteaza totul, de la neurotransmitator, productia de hormoni si citokine pentru a stabili daca celula ar trebui sa traiasca sau sa moara (apoptoza).

Citeste si:  Cum trebuie ingrijita pielea in timpul sarcinii. Trucuri pentru gravidute!

Curata bine si inteligent

In timp ce curatenia in casa este buna, trebuie sa ne orientam catre maini is suprafetele utilizate in mod obisnuit, adica la locurile unde se intampla cu adevarat transmiterea infectiei.

Este foarte important ce practici de igienizare a casei alegi si ce cantitate de murdarie permiti copiilor. Ai mare grija deoarece unele produse de curatare au fost asociate cu avortul spontan sau cu un risc cescut de animalii congenitale. Femeile insarcinate trebuie sa evite anumite tipuri de solutii de igienizare a casei.

Recomandarea mea pentru parintii, care incearca sa imbunatateasca igiena casei incat sa previna aparitia alergiilor, este sa se concentreze pe o ventilatie adecvata si schimbarea frecventa a filtrelor sistemelor de ventilatie. Te poti uita la filtre pentru a vedea cantitatea de particule si posibili alergeni care au fost filtrati din aerul exterior.

Nu toata lumea este de acord ca ar trebui putina murdarie pentru a exista imunitate
Shetreat spune ca exista beneficii clare pentru sanatatea copiilor prin faptul ca duc o viata nesterila. Studiile ulterioare au aratat ca a creste intr-o ferma bio nu inseamna ca esti expus la mai multe organisme, doar ca organismele sunt extrem de diverse. Diversitatea este cheia.

Cum sa iti expui corect copilul la o mare diversitate de organisme:

  •  mananca alimente fermentate si legume proaspete din gradina;
  •  lasa copii sa iasa afara, sa se urce prin copaci, sa faca picnicuri, sa sadeasca legume, sa aiba animale de companie, chiar si gaini;
  •  foloseste bureti pentru a spala vasele;
  •  schimba dezinfectantul pentru maini cu sapunul simplu;
  •  spala mainile copiilor dupa baie sau inainte de a manca, dar nu tot timpul;
  •  bai mai rare la pre-adolescenti atunci cand nu sunt murdari.
Articolul precedentStufat de miel
Articolul următorSupa de pasare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau