10-15% dintre femeile care au nascut se confrunta cu depresia postpartum.
Noile cercetari arata ca simptomele pot dura pana la 3 ani dupa nastere.
Conditiile preexistente pot creste potentialul de a dezvolta depresia postpartum.
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca noile mamici sa fie examinate pentru depresia postpartum pana la sase luni dupa nastere. Acest nou studiu, publicat in Trajectories of Maternal Postpartum Depressive Symptoms, a discutat despre modul in care siomptomele depresiei postpartum se pot extinde de fapt dupa aceasta perioada de timp.
Grupurile de participanti au fost aranjate in functie de populatie si fiecare a avut simptomele depresive evaluate la 4, 12,24 si 36 de luni dupa nastere. Cercetatorii au descoperit ca 25% dintre femeile care au nascut din grupul lor aveau simptome vizibile si crescute de depresie la 3 ani de la nasterea copilului.
Pericolele depresiei postpartum
Depresia postpartum este o boala obisnuita, care afecteaza 10-15% dintre femeile care devin mamici. Depresia postpartum apare dupa nastere si se prezinta in mod similar depresiei care apare in alte momente ale vietii, dar este agravata de asteptarea si lipsa potentiala a dorintei de a avea un nou copil.
Severitatea tulburarii variaza si poate duce la simptome precum tulburari de somn, schimbari ale dispozitiei, modificari ale poftei de mancare, dificultati de concentrare si lipsa de interes pentru activitatile zilnice. In cazuri extreme, noii parinti pot experimenta ganduri de sinucidere, ceea ce face ca suicidul legat de depresia postpartum sa reprezinte 20% din decesele postpartum.
Depresia postpartum afecteaza nu numai femeia care se confrunta cu simptomele, ci si copilul si sotul acesteia. Deoarece efectele depresiei postpartum pot afecta dezvoltarea emotionala, cognitiva si comportamentala a unui copil, tratamentul afectat este primordial pentru toti cei implicati.
Care sunt factorii de risc ai depresiei postpartum?
Semnele de avertizare ale depresiei postpartum variaza, dar debutul simptomelor apare adesea intre 4 si 12 saptamani dupa nastere. Zaher Merhi, specialist in endocrinologie si infertilitate reproductiva spune „Semnele de avertizare pentru depresia postpartum includ moficari ale somnului si obiceiurilor alimentare, reticenta de a avea grija de copil si crize emotionale”.
Nu exista nicio garantie ca o proaspata mamica va suferi sau nu de depresia postpartum dupa nastere. Cercetatorii au descoperit ca factorii care exacerbeaza potentialul includ diabetul gestational si istoricul anterior al tulburarilor de dispozitie.
Semnele de avertizare ale depresiei postpartum includ modificari ale obiceiurilor de somn si de alimentatie, retincenta de a avea grija de copil si crize emotionale.
In plus, factorii tangibili, cum ar fi stabilitatea financiara si suportul primit pot avea un impact asupra sarcinii si pot avea un efect asupra potentialului de depresie postpartum. Cercetatorii au desoperit ca exista un nivel mai redus de potential al dezvoltarii depresiei postpartum la mamele cu studii superioare, care au adesea locuri de munca bine platite si o stabilitate financiara puternica.
Aceste mamici, au fost de asemenea, mai predispuse sa isi planifice sarcinile. Merhi a sustinut ca sentimentele negative din jurul unei sarcini cresc riscul aparitiei depresiei postpartum, pe langa alti factori de risc precum:
- sindrom premenstrual moderat
- existenta unui trecut in care au existat abuzuri sexuale si violenta domestica
- sarcina cu risc ridicat
- lipsa unui sprijin emotional sau financiar
- anemie sau oboseala
In timp ce cercetatorii au descoperit ca depresia postpartum se poate sa existe mult in ultimele 6 luni, nu au raportat niciun factor sau descoperire care sa exemplifice clar cat timp va dura depresia postpartum. Merhi sustine acest lucru si adauga ca ignorarea simptomelor are sanse mari sa extinda si sa exacerbeze simptomele.
„Nu exista factori care sa determine cat de mult poate dura depresia odata ce se instaleaza. Cu toate acestea, lipsa tratamentului, lipsa sprijinului, lipsa ajutorului pot provoca perturbarea si agravarea depresiei”, spune Merhi.
Cum de este util acest studiu?
Aceste date colectate de la cercetatori ar putea incuraja medicii psihiatri si pediatri sa recomande ca screening-urile depresiei postpartum sa depaseasca actualul marcaj de 6 luni. In plus, studiile ca acesta pot promova atat discutii cu privire la caracterul comun al depresiei postpartum cat si incurajarea celor care se confrunta cu simptome sa caute tratament.
Merhi incurajeaza partenerii mamicilor care se confrunta cu simptomele depresiei postpartum sa se ocupe de propriile sentimente, pe langa faptul ca trebuie sa fie rabdatori. „Amintiti-va intotdeauna ca sotiile voastre nu pot schimba situatia in care se afla. Nu au de bunavoie aceste sentimente. Ele au nevoie de tot ajutorul si sprijinul vostru. Este in regula sa solicitati ajutor din partea membrilor familiei si prietenilor.”
Amintiti-va ca sanatatea mintala este, de asemenea, importanta, asa ca asigurati-va ca faceti suficiente pauze si va cocupati de emotii intr-un mod adecvat.
Pe scurt
In timp de probabilitatea depresiei postpartum este discutata in mod deschis, unele mamici simt rusine si vinovatie vizavi de sentimentele negative intr-o perioada in care se asteptau sa fie fericite. Daca ai probleme dupa nasterea copilului nu este o reflectare a ta sau a capacitatii tale – este un raspuns corporal foarte comun dupa nastere si ai optiuni.
Fi buna cu tine si asigura-te ca esti sincera cu privire la sentimentele tale; cauta ajutor la un medic pentru a te asigura ca faci fata si nu ranesti propriul tau copil sau chiar pe tine.