Ni se întâmplă adeseori să spunem ceva sau să punem un lucru la locul său, iar apoi, în următoarea secundă, efectiv să nu mai ştim ce am făcut sau ce am spus….şi da, e de-a dreptul enervant…nimci anormal, sincopele de memorie vin obligatoriu, odată cu vârsta. Şi totuşi, le putem evita pe cât posibil cu anumite exerciţii care ne ajută mintea să funcţioneze în stare bună şi la o vârstă mai înaintată.

Mişcaţi-vă! Sportul întăreşte şi muşchii minţii  – plimbări în pas susţinut, mersul pe bicicletă, grădinărit – nu contează pentru ce ne decidem, ci contează să practicăm sportul ales. Şi anume: minimum 45 de minute, de trei ori pe săptămână. Mişcarea ameliorează circulaţia sângelui şi deci oxigenează celulele, un fapt esenţial pentru alimentaţia neuronilor care continuă să se înmulţească.

Citeste si:  6 alimente sanatoase care devin nesanatoase atunci cand le consumi in exces

Sunteţi dreptaci? Din când în când, folosiţi pentru gesturile uzuale mâna stângă. Şi viceversa, dacă sunteţi stângaci. Este un exerciţiu excelent pentru a mobiliza în mod diferit creierul, păstrându-i agilitatea. Un alt şiretlic: seara, recapitulaţi-vă ziua începând de la sfârşit. Chiar dacă nu este uşor, este un antrenament grozav, pe care e bine să-l repetaţi cât mai des.

Pentru a ne menţine neuronii în formă maximă, e nevoie să mâncăm cât mai bine. Deşi nu reprezintă decât 2% din greutatea corpului nostru, creierul e cel mai mare consumator de glucoză: 20% e doar porţia lui! Şi cum el nu stochează glucoza, trebuie să i-o punem pe farfurie de câte ori mâncăm: pâine, cereale integrale, leguminoase etc.

Avantajul memoriei este că nu se uzează. Cu cât neuronii sunt stimulaţi mai mult prin activităţi cerebrale, cu atât numărul lor creşte. Ne putem antrena şi învăţând pe dinafară numerele de telefon sau dezlegând cuvinte încrucişate, dar mijlocul ideal de antrenare a memoriei este să ne pasionăm de ceva, cum ar fi un curs de dans, de teatru, de pictură…

Citeste si:  Cum să învingem pesimismul?

Cine doarme bine, îşi aminteşte uşor! Somnul este indispensabil pentru a avea o memorie bună. Exact în fazele de somn, când visăm, creierul nostru traiză, clasează informaţiile zilei şi consolidează amintirile. Atenţie maximă la somnifere: luate vreme îndelunfată, ele perturbă aceste faze atât de importante.

Vă place să jucaţi şah, sudoku, să dezlegaţi cuvinte încrucişate? Jocurile de reflecţie şi de logică sunt un mijloc agreabil de a pune la treabă neuronii. Şi dacă jocul e practicat în grup, e şi mai bine, pentru că schimbările sociale contribuie la stimularea funcţiilor cerebrale.

Articolul precedentSupa de varza dulce cu smantana
Articolul următorCinci moduri prin care să îţi menţii o căsnicie fericită

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau