Reteta de paine este o arta. Daca te vei uita la ingrediente, vei vedea maximum 5: faina, apa, drojdie, sare si zahar. Atunci de ce este asa dificil de creat painea perfecta? Este simplu. O reteta perfecta de paine depinde de multi factori si trebuie sa avem grija de fiecare in parte.
Ingredientele
Ingredientele au cea mai mare greutate de decizie in reteta de paine. Toate trebuie sa fie proaspete si conform retetei.
Faina trebuie sa aiba continut proteic mare pentru a se forma retelele de gluten ale painii, iar aluatul sa fie unul lucios si neted. Mai mult, trebuie sa deosebim faina uscata de faina umeda. Tot ce trebuie sa facem este sa o strangem in pumn. Daca ramane compacta, inseamna ca mai trebuie cernuta de cateva ori pana se va usca complet.
Drojdia este cel mai important ingredient. Daca drojdia este inghetata sau depozitata gresit, painea nu va creste. Nu este nicio problema daca aveti drojdia la congelator, dar trebuie sa o lasati sa se dezghete singura, lent. Decide-te de la inceput ce tip de drojdie vei folosi – uscata, proaspata sau maia – si adapteaza gramajul. La 30 grame de maia, echivalam cu 15 de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata. In plus, drojdia nu trebuie sa nu fie niciodata amestecata cu sarea, pentru ca va opri cresterea. Drojdia trebuie sa fie amestecata cu zahar si apa calduta pentru ca microorganismele din ea sa se hraneasca si sa se inmulteasca.
Gramajele
Reteta de paine trebuie respectata cu strictete. Gramajele trebuie cantarite exact pe cantarul de bucatarie sau cu paharele gradate. Cateva grame in plus de faina pot face painea sa fie trunchioasa sau cateva grame in minus de sare vor face aluatul fad si fara gust. Puteti folosi si pahare de referinta pentru voi, despre care stiti ca au un anumit volum, dar nu puteti sa ghiciti care este jumatatea pungii de faina.
Temperatura din camera
Temperatura optima din camera trebuie sa fie intre 25 si 30 de grade. Astfel, aluatul creste voios. Daca in camera nu este atat de cald, puteti pune bolul langa o sursa de caldura, infasurat intr-o folie de plastic sau un prosop.
Framantarea
Dupa ce aluatul s-a omogenizat, incepe pasul de framantare. Cea mai buna metoda pentru o paine pufoasa si un aluat aerat este “stretch and fold”. Puneti aluatul pe masa, dupa ce ati uns-o cu ulei in prealabil. Intindeti-l putin cu degetele, trageti in sus de fiecare colt al aluatului si pliati-l in mijloc. Repetati acest proces de 4-5 ori, pana ce aluatul devine fin si lucios.
Temperatura cuptorului
Aluatul creste din momentul in care puneti drojdia. Acest lucru inseamna ca painea va creste chiar si in cuptor, dar depinde foarte mult de temperatura. Daca cuptorul nu este incins la temperatura potrivita, painea va descreste si va fi trunchioasa. Daca temperatura este prea mare, suprafata va deveni foarte crocanta, iar interiorul va fi crud. Temperatura optima pentru paine este de 180 – 200 grade.
Sunt foarte multe aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru o paine perfecta. Dar stiti cum se spune: “Cu rabdarea, treci si marea”. Spor la painici!