Mustele obisnuite pot lua SARS CoV-2, virusul care provoaca COVID-19 si il pot transporta pana la 24 de ore, potrivit unui nou studiu. Dar expertii spun ca nu ar trebui sa ne facem griji cu privire la infectarea datorata mustelor.
Cercetarea, care a fost publicata in revista Parasites&Vecttor, a inclus doua studii: in primul, mustele au fost testate pentru SARS CoV-2 dupa ce au fost expuse la lapte infectat cu virusul. Al doilea studiu a analizat esantioanele care au intrat in contact cu mustele care fusesera expuse la SARS CoV-2.
Ca parte a studiului, cercetatorii au tamponat interiorul containerelor care tin mustele pentru a vedea daca gasesc ARN viral (materialul genetic al virusului) si virusul infectios. Tampoanele din recipientele care tineau mustele expuse anterior la laptele contaminat, au dat rezultate pozitive la virus dupa 4 ore si 24 ore, sugerand ca mustele ar putea trasporta si transmite virusul si altor suprafete.
Studiile suplimentare sunt justificate pentru a determina daca mustele de casa transmit in mod natural si implicatiile potentiale ale acestor evenimente asupra sanatatii publice.
Co-autorul studiului, Jürgen A. Richt, DVM, PhD, profesor la Kansas State University si director al Centrului de Boli Infectioase Emergente si Zoonotice, spune ca el si colegii de cercetare au decis sa studieze acest lucru deoarece exista multe cazuri de COVID-19 unde nu se stie cum a fost luat virusul.
Musca de casa este atrasa de fluide contaminate cu COVID-19 si este cunoscut faptul ca transmite boli bacteriene, parazite si virale oamenilor si animalelor. Dar sansele de a contracta virusul de la o musca sunt destul de mici, daca nu chiar imposibile.
„Cercetarea a fost realizata intr-un mediu controlat si rezultatele demonstreaza ca, desi mustele pot dobandi si purta virusului SARS CoV-2, nu transmit virusul infectios si altor suprafete„, spune Dana Nayduch, dr., co-autor al studiului si lider de cercetare la Departamentul de Agricultura al SUA – Unitatea de Cercetarea a Bolilor Animalelor Antropode. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a stabili daca mustele pot purta virusul in afara unui mediu controlat.
Cum este raspandit COVID-19
Potrivit CDC, COVID-19 se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata. Persoanele care se afla la o distanta de aproximativ 30 de metri de o persoana cu COVID-19 prezinta cel mai mare risc de a fi infectate. Cand persoanele cu COVID-19 tusesc, stranuta, canta, vorbesc sau respira, produc stropi care pot fi inhalati sau pot ateriza pe membranele mucoase, precum cele care acopera interiorul nasului si gurii.
Uneori, infectiile se pot raspandi prin expunerea la virus in picaturi mici si particule care pot ramane in aer minute sau chiar ore.
CDC afirma, de asemenea, ca o persoana poate contacta COVID-19 atingand o suprafata infectata si apoi atingandu-si propria gura, propriul nas sau ochi, dar nu se crede ca aceasta este un mod obisnuit de raspandire a virusului.
Ce inseamna asta pentru tine?
Nu te panica si asuma-ti faptul ca mustele care bazaie iti pot da COVID-19. Expertii spun ca sansele sunt foarte mici, daca nu chiar imposibile. COVID-19 este transmis in principal prin picaturi respiratorii, astfel incat purtarea mastii si distantarea sociala sunt protectia impotriva raspandirii.
Pot mustele sa raspandeasca COVID-19?
Cercetarile au fost facute intr-un laborator care imita circumstantele normale.
Raspunsul la intrebare este da, mustele pot raspandi virusul COVID-19.
Cu toate acestea, capacitatea lor de a raspandi virusul este limitata. A doua parte a studiului a aratat ca mustele nu au trasmis virusuri detectabile. Tot ce s-a putut detecta a fost genomul virusului care nu este infectios. Nu sunt dovezi ca mustele ajuta la transmiterea SARS CoV-2.
Expertii sunt de parere ca nu trebuie sa ne facem griji.
In general, expertii in boli infectioase sunt sceptici cu privire la capacitatea unei muste de a transmite boala. „Mustele de casa pot transporta o serie de virusi si bacterii, dar, doar pentru ca putem constata ca ceva poate transfera mecanic un virus, nu inseamna neaparat ca este un risc epidemiologic„, spune expertul in boli infectioase Amesh A. Adalja.
Adalja spune ca ar fi nevoie si de mult mai mult pentru a imita experimentul in circumstante normale. „Cat de des exista lapte care are COVID in el si musca sa se scalde in acesta in viata normala?. Nu ma ingrijoreaza deloc asta.” spune el.
John Sellick, DO, expert in boli infecțioase si profesor de medicina la Universitatea din Buffalo / SUNY, este de acord. „Am trecut prin asta cu HIV si Ebola„, spune el. „Doar pentru ca puteti arata intr-un laborator ca un tantar poate transporta virusul nu inseamna ca virusul asa se raspandeste.”
Sellick subliniaza, COVID-19 este un virus respirator iar riscul de a-l contracta prin atingerea unei suprafete infectate este scazut. „Ceea ce putem arata intr-un laborator este total diferit de ceea ce se intampla in viata reala.” adauga el.
Dar Richt spune ca nu incearca sa sugereze ca mustele sunt principalul taxi al COVID-19. „Sunt mustele principala cale de raspandire? Nu, mai intai sunt picaturile respiratorii, apoi aerosolii„, spune el. „Dar mustele ar putea fi o metoda de transport daca nu exista alta explicatie a modului in care cineva a fost infectat„.
Nayduch mai adauga, in timp ce mustele nu sunt o componenta cruciala in transmitere, ele joaca un rol important. „In timp ce mustele s-ar putea sa nu joace un rol important in epidemiologia acestui virus si a bolii pe care o provoaca, am putea folosi mustele pentru a detecta virusl folosindu-le pe post de santinele„, spune Nayduch.