Cartoful nu este doar hranitor si sanatos, ci are si multiple beneficii asupra sanatatii noastre, daca stim sa il consumam in mod corect. Mai mult decat atat, este si delicios atunci cand este inclus in retete precum sunt aceste carbonara cu creveti si „taitei” de cartofi dulci.
Cartofii reprezinta unul dintre cele mai versatile alimente si sunt foarte populari in randul retetelor preparate de romani. Sunt accesibili ca pret, usor de crescut si vin la pachet cu o multime de proprietati benefice dovedite stiintific.
1. Cartofii contin multi nutrienti
Daca nu stiati, aceste legume sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale. Un cartof mediu, de aproximativ 160 de grame, contine:
Calorii: 161;
Grasimi: 0,2g;
Proteine: 4,3g;
Carbohidrati: 36,6g;
Fibre: 3,8g;
Vitamina C: 28% din doza zilnica recomandata;
Vitamina B6: 27% din doza zilnica recomandata;
Potasiu: 26% din doza zilnica recomandata;
Mangan: 19% din doza zilnica recomandata;
Magneziu: 12% din doza zilnica recomandata;
Fosfor: 12% din doza zilnica recomandata;
Niacina (Vitamina B3): 12% din doza zilnica recomandata;
Acid folic: 12% din doza zilnica recomandata.
Valoarea nutritionala a cartofilor poate sa varieze in functie de modul de preparare al acestora. Cartofii prajiti contin mai multa grasime si mai multe calorii decat cartofii copti sau fierti.
2. Contin antioxidanti
Cartofii sunt bogati in antioxidanti, antioxidanti ce lupta impotriva radicalilor liberi. Consumati intr-o cantitate mica, de cateva ori pe saptamana, cartofii te pot auta sa lupti impotriva celulelor canceroase.
Este important de retinut ca si soiul cartofilor are un cuvant de spus atunci cand vine vorba de continutul antioxidantilor. Cartofii albi contin mai putini antioxidanti decat cartofii rosii sau cei mov.
3. Scad tensiunea arteriala
Continutul ridicat de potasiu, calciu si magneziu ce se regaseste in cartofi te ajuta sa scazi tensiunea arteriala.
De asemenea, fibrele, potasiul, vitamina C si B6 din cartof sustin sanatatea inimii. Mai mult decat atat, cartoful poate fi consumat fara probleme deoarece nu contine deloc colesterol.
4. Imbunatatesc sanatatea digestiva
Amidonul pe care cartoful il contine ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive. De asemenea, continutul ridicat de fibre pe care cartoful il contine ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos.
Cu alte cuvinte, cartofii sunt benefici pentru intreaga familei si trebuie introdusi in alimentatia noastra zilnica.
5. Nu contin gluten
Persoanele intolerante la gluten sunt persoane care trebuie sa aiba foarte mare grija la alimentatia lor. O multime de produse si alimente din comert contin gluten, insa cartofii nu se numara printre aceste alimente.
De aceea, daca suferi de boala celiaca, trebuie sa stii ca poti consuma cartofi fara nicio problema. Aceste alimente nu iti vor provoca niciun simptom neplacut, insa trebuie sa acorzi o atentie deosebita retetelor in care sunt inclusi cartofii.
6. Cartofii sunt satiosi
Cele mai gustoase, dar si cele mai satioase legume sunt cartofii. Pot fi consumati la masa ca aliment principal, fiind bogati in fibre, vitamine, dar si in antioxidanti. Tineti cont ca aceste legume contin si multi carbohidrati, dar si multe calorii.
Cu toate acestea, daca sunt consumati in cantitati potrivite, ei pot fi inclusi chiar si in diete.
Contraindicatii
Cartofii ce sunt incoltiti sau care au pete verzi nu trebuie consumati. Acestea sunt dovezi ale faptului ca ei contin un compus toxic, compus care cauzeaza dureri de cap, crampe muscuare, dar si alte probleme de sanatate.
De asemenea, este indicat sa consumi cartofii copti, la cuptor sau fierti si sa eviti consumul de cartofi prajiti.