Informațiile pe care ți le voi prezenta în acest articol pot reprezenta un declanșator pentru anumite persoane. Dacă ai gânduri de sinucidere, cere asistența unui specialist. Dacă ești în pericol, sună la 112.

Tulburarea bipolară nu înseamnă doar să ai schimbări de dispoziție. Este o afecțiune gravă de sănătate mintală cunoscută sub numele de deprese maniacală.

Conform DSM-5, ghidul folosit pentru diagnosticarea bolilor mintale, există două tipuri principale de tulburare bipolară ce pot fi diagnosticate în funcție de severitatea și natura simptomelor lor.

Bipolar I: persoanele care suferă de acest tip de tulburare bipolară experimentează cel puțin un episod maniacal în viața lor. Deși nu este necesar pentru diagnosticul formal, mulți vor experimenta și episoade depresive majore pe parcursul vieții.

Bipolar II: persoanele care au bipolar II au cel puțin un episod hipomaniacal, o formă mai puțin gravă de mânie, și cel puțin un episod depresiv major.

Evaluarea simptomelor tulburării bipolare

Fiind o afecțiune de sănătate mintală, analizele de sânge sau imagistică nu vor ajuta la diagnosticarea tulburării bipolare, dar uneori ele pot fi prescrise pentru a ajuta la excluderea altor afecțiuni medicale care pot contribui. Pentru a confirma un diagnostic, o persoană trebuie să îndeplinească anumite criterii, descoperite printr-o evaluare psihiatrică.

Reține că simptomele tulburării bipolare sunt aceleași la femei și la bărbați, dar rolurile sociale și de gen pot afecta modul în care se manifeștea sau în care ceilalți le percep.

Simptomele tulburării bipoale maniacale

Episoadle maniacale durează cel puțin 7 zile. Episoadele hipomaniacale implică același simptomeme dar funcționarea pacientului nu este afectată semnificativ iar simptomele psihotice pot fi prezente.

Simptomele unui episod maniacal sau hipomaniacal sunt:

  • Scăderea nevoii de somn;
  • Dispoziție ridicată sau expansivă;
  • Vorbești excesiv;
  • Ai foarte multe gânduri;
  • Ești ușor de distras;
  • Te agiți și te miști încontinuu;
  • Creșterea dorinței sexuale;
  • Comportamente cu risc impulsiv (inclusiv jocuri de noroc);
  • Grandomanie sau comportament inadecvat;
  • Iritabilitate, ostilitate sau agresivitate;
  • Iluzii sau halucinații.

Simptomele depresiei bipolare

  • Când ai un episod depresiv poți experiemnta următoarele simptome:
  • Plângi fără motiv sau ai perioade lungi de tristețe;
  • Ai sentimente de vinovăție sau deznădejde;
  • Îți pierzi interesul față de activități care înainte îți făceau plăcere;
  • Oboseală extremă, inclusiv incapacitatea de a te ridica din pat;
  • Pierderea interesului vizavi de sănătate, nutriție sau aspect fizic;
  • Dificultate de concentrare;
  • Domi excesiv sau ai dificultăți de somn;
  • Gânduri de sinucidere sau un impuls de auto-vătămare.

Tulburările subiective de memorie, dificultăți de concentrare și indecizia, sunt primele lucruri observate atunci când suferi de depresie bipolară. Acestea pot interfera cu performanța ta și îți pot face dificilă îndeplinirea altor sarcini.

Citeste si:  7 alimente care de fapt te fac să îţi fie şi mai foame

Simptomele fizice asociate episoadelor depresive

În timpul episoadelor depresive, persoanele pot prezenta o varietate de simptome fizice, inclusiv dureri, ba chiar unele dintre ele inexplicabile.

Modificările de greutate sunt, de asemenea, frecvente. În timp ce unii oameni se luptă să mănânce atunci când sunt dezamăgiți, alții apelează la mâncare pentru confort. Astfel, atât slăbirea cât și creșterea în greutate sunt simptomele depresiei.

Pot apărea, de asemenea, agitația psihomotorie, creșterea activității cauzată mai degrabă de tensiunea fizică sau retard psihomotoriu, încetinirea gândirii, cât și a activităților fizice.

Diagnostic diferențiat

Există criterii de diagnostic distincte care au fost propuse pentru tulburarea bipolară, dar chiar și cu aceste criterii, diagnosticul este departe de a fi ușor de pus. Condițiile psihiatrice care pot manifesta simtomele similare cu tulburarea bipolară includ:

Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD)

Hiperactivitatea și distractibilitatea sunt două simptome distinctive ale ADHD. Cu toate acestea, ele sunt de asemenea, destul de predominante în tulburarea bipolară, mai ales la copii. Pentru a complica și mai mult lucrurile acestea pot apărea adesea simultan.

Abuzul de alcool și alte substanțe

Este des întâlnit ca cei cu tulburare bipoalară să se lupte cu probleme legate de abuzul de alcool și alte substanțe.
Aceasta este adesea o încercare, chiar și la nivel inconștient, de a se automedica. În plus, efectele consumului de anumite substanțe care pot provoca halucinații sau incapacitatea de a dormi pot fi confundate cu simtomele tulburării bipolare. Pe lângă aceste preocupări, alcoolul poate interfera cu medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării bipolare.

Tulburarea de personalitate borderline

Criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate includ impulsivitatea, comportamentul suicidar, furia inadecvată și paranoia tranzitorie. Toate acestea sunt, de asemenea, asociate cu tulburare bipolară. Este posibil ca o persoană să fie diagnosticată cu ambele aceste tulburări.

Tulburarea delirantă

Semnul distinctiv al tulburării delirante sunt delirurile non-bizare. Episoadele de dispoziție pot fi prezente, dar sunt de scurtă durată în raport cu delirul.

Depresia

Singurul lucru care distinge tulburarea de depresie (depresia unipolară) de tulburarea bipolară este mânia/hipomania. Dacă un pacient cu depresie trece într-un episod de mânie, diagnosticul devine tulburare bipolară. Mulți oameni care au tulburare bipolară nediagnosticată au această tulburare când iau antidepresive care precipită mânia.

Tulburare alimentară

Nu este neobișnuit ca cei cu tulburare bipolară să se confrunte cu tulburări de alimentație. În plus, depresia, anxietatea, iritabilitatea rezultă adesea din tulburările de alimentație. Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată printr-o fircă extremă de a crește în greutate sau de a te îngrășa.

Citeste si:  9 sfaturi pentru o întâlnire reușită cu o mamă singură

Cei cu anorexie au adesea o greutate corporală mai mică de 85% din ceea ce este considerată greutate normală. Bulimia nervoasă este caracterizată de perioada de alimentație urmate vărsături intenționate.

Tulburare de panică

Tulburarea de panică se caracterizează prin atacuri de panică recurente, spontane. Tulburarea de panică este adesea comorbidă cu starea de spirit și alte tulburări spihice. În plus, atacurile de panică sunt frecvente și la cei cu tulburare bipolară.

Shizofrenie

Schizofrenia este o tulburare mentală care provoacă tulburări intense în gândire, comportamente și emoții. Constă în două clasificări de simptome: pozitive și negative. Simptomele pozitive includ iluzii, halucinații, vorbire și gândire dezorganizate, comportament dezorganizat, comportament catatonic și dispoziții inadecvate. Simptomele schizofreniei sunt ușor confundate cu cele ale tulburării bipolare.

Tulburarea schizofrenică

Un diagnostic de tulburare schizofrenică este dat atunci când există simptome de depresie majoră sau mânie, împreună cu anumite simptome de schizofrenie. Cu toate acestea, iluziile sau halucinațiile trebuie să persiste pentru perioade în care simptomele de dispoziție nu sunt prezente. După cum te-ai putea aștepta, există o mare confuzie și controversă în jurul diferențierii acestei tulburări bipolare.

Deși există mute criterii de diagnostic specifice tulburării bipolare, evaloarea acestor criterii poate fi variabilă și subiectivă. Ca atare, cazurile sunt adesea evaluate greșit. Potrivit unui studiu publicat în 2018, 60% dintre pacienții care își doresc consiliere pentru depresia recurentă au de fapt tulburare bipolară.

Pe de altă parte, supradiagnosticarea tulburării bipolare este, de asemenea, o preocupare.

O revizuire din 2013 a studiilor clinice a demonstrat că tulburarea bipolară a fost diagnosticată incorect în:

  • 42.9% din centrele de tratare a abuzului de substanțe;
  • 40% dintre pacienții cu tulburare de personalitate borderline;
  • 37% din cazurile în care un clinician fără experiență în tulburarea bipolară a făcut apelul.

Avertismente de diagnosticare

Există două avertismente importante de diagnosticare ce pot complica și mai mult procesul de distingere a celor două tipuri de tulburare bipolară.

Unul este că, deși prezența simptomelor psihotice este unul dintre lucrurile care diferențiază mânia bipolară I de hipomania bipolară II, cineva cu bipolar II poate prezenta halucinații sau iluzii în timpul episoadelor de depresie fără ca diagnosticul să se schimbe în bipolar I

Al doilea este când cineva cu tulburare bipolară de tip I are și episoade hipomaniacale. De fapt, o fac de obicei. Dar, cineva cu tulburare bipolară II nu are niciodată un episod maniacal. Dacă la cineva cu tulburare bipolară II apare un episod maniacal, diagnosticul va fi schimbat.

 

Articolul precedent7 semne că mănânci prea multă pâine
Articolul următorDin ce cauză suferi de tulburare bipolară ? Teorii despre cauza dezvoltării tulburării bipolare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau