Advertismentanswear.ro

Viața când suferi de tulburare bipolară este presărată cu provocări emoționale, practice și sociale. Există strategii care să te ajute să faci față confruntărilor zilnice. Terapeutul tău poate să îți ofere sugestii care funcționează sau te poate pune în legătură cu alte persoane care se află în aceeași situație. Primul pas și cel mai important este să ajungi la terapeut.

Provocarea emoțională

Multe simptome ale tulburării bipolare te pot face să te confrunți cu provocări emoționale. În afara tratamentului pentru gestionarea simptomelor tulburării bipolare, este important să găsești oameni care să înțeleagă cum este să trăiești cu o boală mintală pentru a te putea ajuta să faci față. Întreabă-ți medicul despre grupurile locale de sprijin în care poți întâlni alte persoane care au tulburare bipolară. Poți, de asemenea, să te alături unui grup de asistență online.

Când te întâlnești cu alte persoane care au trăit experiențe similare ai parte de sprijinul emoțional de care ai nevoie pentru a face față unor probleme precum stigmatizarea. Veți împărtăși resurse valoroase pe care le vei găsi foarte utile.

Terapii psihologice

Poate că vrei să iei în considerare terapia prin vorbire. O întâlnire cu un terapeut te poate ajuta să faci față bolii într-o varietate de moduri, inclusiv te va ajuta să decizi dacă îi spui șefului tău, soțului, soției sau prietenilor despre boala ta. S-ar putea să fie util să întrebi medicul dacă ședințele de psihoterapie pot face parte din planul tău obișnuit de tratament.

Există multe moduri în care tulburarea bipolară îți poate afecta viața de cuplu iar tu trebuie să te asiguri că partenerul sau partenera ta înțelege acest lucru și asta poate fi cheia pentru menținerea unei relații sănătoase, comunicarea și înțelegerea.

Citeste si:  Am încercat să urmez un stil de viaţă vegan pentru o lună şi iată ce s-a întâmplat

Depășirea rușinii

Deși rușinea este asociată cu toate bolile mintale, tulburarea bipolară poate fi deosebit de rușinoasă.

Persoanele cu bipolaritate sunt adesea descrise ca „nebuni”, în cărți și filme destul de des, ei comit crime sau nu sunt capabili să trăiască independent.

O persoană care a fost stigmatizată din cauza unei boli mintale, reale sau doar percepută, suferă adesea de discriminare la locul de muncă sau în alte situații sociale precum cluburi sau biserică.

Persoanele care sufera de tulburare bipolara pot fi ocolite de cunoscuti si chiar de familie; se poate rade de ele direct in fata sau pe la spate.

Stigmatul provine de obicei din ignoranta, prejudecati sau frica. De exemplu, atunci cand o persoana spune unui prieten sau coleg ca are tulburare bipolara raspunsul ar putea fi:

  • „Toata lumea are putina bipolaritate. De ce te-ai speriat?”(ignoranta);
  • „Oh, omule, esti unul dintre aceia? La naiba…e greu.”, si te ocoleste (prejudecata);
  • „Vrei sa spui ca s-ar putea sa incepi sa musti lumea?” (ignoranta si frica).

Din nefericire, pentru multe persoane cu tulburare bipolara, stigmatizarea duce la ascunderea diagnosticului sau poate crea o mare rusine. In consecinta, multe persoane cu bipolaritate nu primesc tratamentul sau sprijinul de care au nevoie pentru a-si gestiona corect simptomele.

Educa-ti prietenii

Pentru a lupta impotriva stigmatizarii, poti sa-i informezi. Odata ce oamenii inteleg mai multe despre starea ta medicala, vor incepe sa te vada asa cum trebuie si nu prin prisma fricii lor.

Niciunul dintre aceste lucruri nu este ușor și ele te pot provoca. Dar combaterea stigmatizării nu este un proces instantaneu, oricum, va dura ceva timp. Cu cât simți că poți face mai mult, cu atât mai mult te vei ajuta pe tine, dar și pe ceilalți cu boli bipolare sau cu altă formă de boală mintală.

Citeste si:  Ghidul femeii însărcinate la locul de muncă

Trucuri lingvistice

O lucrare publicată în Journal of the American Psychiatric Nurses Association in 2013 sugerează să pui o persoană înaintea diagnosticului ce o identifică atunci când discuți cu ea despre viața cu o afecțiune precum tulburarea bipolară, pentru a evidenția că diagnosticul său nu te definește.

De exemplu, spune:

  • „Trăiesc cu tulburarea bipolară” sau „Am un diagnostic de tulburare bipolară” în loc de „Sunt bipolar”.
  • „Are o problemă de sănătate mintală” în loc de „Este bonav mintal/nebun”.

Evita abuzul de substanțe

Să faci față tulburării bipolare poate fi greu, mai ales atunci când simți rușine sau jenă. În consecință, unele persoane iau diverse tratamente de capul lor în încercarea de a se ajuta să se simtă mai bine. De fapt, un studiu publicat în 2017 a afirmat că aproximativ jumătate dintre persoanele cu tulburare bipolară se confruntă cu abuzul de substanțe la un moment dat în viața lor.

Persoanele care au fost diagnosticate cu tulburare bipolară pot avea mai multe șanse să consume cocaina, amfetamină, opiacee, canabinoizi și halucinogene decât persoanele cu alte tulburări psihice.

Persoanele cu tulburare bipolară și antecedente de abuz de substanțe tind să aibă următoarele în comun:

  • Deficiența funcțională;
  • Timp de recuperare mai lent;
  • Scăderea aderenței la medicamente;
  • Calitate mai slabă a vieții;
  • Dorința de sinucidere crescută.

Dacă tu crezi că ești perdispus la abuz de substanțe, discută acest lucru cu medicul tău. Este posibil să îți ofere strategii care te vor ajuta să eviți substanțele și să gestionezi simptomele bipolare.

answear.ro
Articolul precedent7 produse care iti vor face pielea sa radieze de frumusete
Articolul următorIată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci popcorn în fiecare zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau