Obişnuieşti să urmezi toate regulile somnului, aşa ca la carte, dar cu toate acestea nu reuşeşti să te odihneşti aşa cum ar trebui. În cele ce urmează, îţi vom prezenta unele din motive ce cauzează problema somnului.
Dacă eşti ca celelalte femei, probabil ai observat că mâinile şi picioarele sunt mai reci decât ale partenerului atunci când te bagi în pat la somn. Acest lucru se întâmplă pentru că nervii ce deţin controlul asupra circulaţiei sângelui în aceste zone, sunt mai sensibili la femei. În acest caz, tot timpul înainte să te pui în pat, pune-ţi în picioare o pereche de şosete de bumbac sau dintr-un material pufos, precum cele ce le porţi iarna, iar în cazul în care toate şosetele se află în coşul de rufe, încearcă să foloseşti o sticlă cu apă caldă.
Pernele prea umflate reprezintă o altă cauză. Cele pufoase îţi pot stârni un cârcel la gât. Cu cât pernele pe care dormi sunt mai subţiri, cu atât mai bine este şi pentru coloana ta vertebrală. Poziţia pe care o ai în pat ar trebui să fie similară cu cea în care stai trează, adică dreaptă şi într-o perfectă aliniere a corpului. Persoanele care dorm pe burtă, au nevoie de perne cât mai moi, pe când cei vârstnici au nevoie de o pernă mai plină precum cea care o folosesc atunci când sunt trezi.
Modul în care noi respirăm de obicei, este pe nas…Respiraţia noastră pe nas încălzeşte aerul şi astfel înmagazinează murdăria şi alte particule de praf. Respirând pe gură, în special în timp ce dormim, poate duce la sforăit, iritaţia gâtului, gură intens uscată şi respiraţie anormală şi apnee. Ai văzut acele particule fine de praf în bătaia luminii lămpii? Pe timpul nopţii, ele pot activa alergiile si problemele legate de astm. De aceea este foarte indicat să aeriseşti încăperea cât mai des, indiferent de anotimp, şi mai ales înainte să te culci.
Cauza oboselii se poate găsi şi în unele pastile pe care poate le iei. Preparatele chimice din unele pastile pentru astm sunt pe bază de cofeină, şi acest lucru duce la insomnie şi instabilitate pe timpul zilei. Medicamentele pentru depresie, presiune prea mare a sângelui, probeleme cu inima, pot avea aceleaşi efecte. Diureticele te pot face să mergi la toaletă în mod frecvent, de aceea este bine să vorbeşti cu medicul despre ce ţi se întâmplă.