Ce contine vaccinul COVID-19?

Vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna sunt similare prin faptul ca ambele folosesc tehnologia ARNm pentru a furniza o cantitate mica de informatii genetice ce declanseaza raspunsul imun al organismului.
Ingredientele ambelor vaccinuri sunt foarte asemanatoare.
Au fost facute rapoarte ale reactiilor alergice la vaccinul COVD-19 Pfizer. Polietilen glicol este substanta chimica suspectata de a induce reactia alergica.

Deoarece primele doze de vaccin COVID-19 sunt administrate in toata tara, cateva rapoarte de reactii alergice la vacinul Pfizer-BioNTech au ridicat unele ingrijorari pentru cei predispusi la reactii alergice.

In ciuda acestor ingrijorari, expertii spun ca riscul de a avea o reactie alergica drept raspuns la vaccinurile autorizate este inca scazut atunci cand se iau in considerare ingredientele prezente in ambele.

Ce ingrediente contine vaccinul COVID-19?

Vaccinurile COVID-19 Pfizer-BioNTech si Moderna sunt vaccinuri ARNm, care folosesc o copie a substantei chimice naturale numite ARNm pentru a provoca raspunsul imun al organismului. Atunci cand raspunsul imun este activat, acesta protejeaza corpul de infectie.

ARN-ul este ambalat intr-un mod similar in ambele vaccinuri, ceea ce necesita utilizarea polietilen glicolului, substanta chimica suspectata ca ar provoca reactii alergice.

In timp ce cercetarile au stabilit ca polietilen glicolul, un polimer sau o substanta care contine molecule foarte mari, este sigur pentru utilizare, sensibilitatea este posibila si poate provoca reactii.

Vaccinul Pfizer-BioNTech contine:

– un ARN mesager modificat cu nucleozide (modRNA) care codifica glicoproteina virala a SARS-CoV-2;
– lipide sau substante grase, inclusiv (4-hidroxibutil)azaniil) bis (hexan-6,1-diil) bis (2-hexildecanoat), 2 – [(polietilen glicol) -2000] -N, N-ditetradecilacetamida, 1 , 2-distearoil-snglicer-3-fosfocolina si colesterol;
– clorura de potasiu;
– fosfat de potasiu monobazic;
– clorura de sodiu (sare);
– fosfat de sodiu dibasic dihidrat;
– zaharoza (zahar).

Citeste si:  DE SPERIAT! Ce se intampla cu corpul tau atunci cand mananci taitei instant
Vaccinul Moderna contine ingrediente similare, cum ar fi:

– acid ribonucleic mesager (ARNm);
– lipide sau substante grase, inclusiv SM (sfingomielina) -102, Polietilen glicol [PEG] 2000 dimiristoil glicerol [DMG], 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolina [DSPC] si colesterol;
– trometamina;
– clorhidrat de trometamina;
– acid acetic;
– acetat de sodiu;
– zaharoza;

Vaccinul contine in principal saruri si stabilizatori sub forma de zaharuri si lipide, care nu provoaca reactii alergice.

Ambele vaccinuri sunt similare cand ne uitam la ingrediente. Diferenta principala dintre cele doua este ambalarea ARN-ului: vaccinul produs de Moderna poate fi depozitat intr-un congelator obisnuit, in comparatie cu congelatoarele ultra-reci necesare pentru depozitarea vaccinului produs de Pfizer.

Desi sunt posibile reactii alergice la vaccinuri, riscul unei reactii la vaccinurile actuale COVID-19 este destul de scazut. Cele mai multe reactii alergice pot fi atribuite conservantilor sau dopurilor pentru flacoane care sunt facute din latex. Vaccinurile nu contin acest ingredient.

Reactiile alergice la vaccinul COVID-19

Exista unele ingrijorari ca vaccinul poate provoca anafilaxie, o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol. Potrivit unor medici imunologi si alergologi este putin probabil ca vaccinurile sa declanseze anafilaxie.

Anafilaxia la vaccinuri este extrem de rara. Incidenta sa este de aproximativ 1.3 cazuri la un milion.

Desi se intampla rar, pot sa apara alte reactii alergice care pot fi usoare si nu pun viata in pericol. Vaccinul trebuie sa fie facut intr-o unitate unde poate fi tratata anafilaxia.

Desi riscul de reactii alergice la vaccinul COVID-19 este scazut, exista posibilitatea ca o persoana sa reactioneze diferit. De fiecare data cand iei un medicament, corpul tau percepe medicamentul ca pe un corp strain, ca o amenintare, iar sistemul imunitar declanseaza un raspuns ce provoaca declansarea celulelor imunitare.

Citeste si:  Ajutor! Sunt dependenta de alimente?

Eligibilitatea unei persoane la vaccin depinde de istoricul sau medical.

Gestionarea reactiilor alergice

Daca decizi sa faci vaccinul COVID-19,vezi daca exista simptome sau reactii alergice.

O serie de simptome care pot indica reactia sistemica la vaccin:
– o gadilare sau nevoia de degajare a gatului;
– mucozitati postnazale;
– stranut;
– tuse;
– dificultati in respiratie;
– crampe abdominale;
– urticarie;
– mancarime;
– dificultati la inghitire;
– limfadenopatie.

Exista modalitati de a trata reactiile alergice precum antihistaminicele. In unele cazuri este ok sa se trateze cu steroizi. Pentru o reactie alergica severa, de exemplu, anafilaxia, tratamentul principal este epinefrina.

Potrivit FDA, persoanele care au avut o reactie alergica severa anterioara vaccinului sau o reactie alergica la orice ingredient al vaccinului nu ar trebui sa faca vaccinul Pfizer in acest moment. In plus, persoanele cu antecedente de alergii multiple, in general, pot necesita monitorizare suplimentara. Monitorizarea poate include o observare timp de 30 de minute dupa vaccinare.

Daca intentionezi sa faci vaccinul COVID-19, iti recomand sa discuti despre alergiile tale cu medicul tau. Daca ai ingrijorari cu privire la reactiile alergice din trecut si riscul de vacinare, asigura-te ca discuti acest lucru in detaliu cu medicul tau.

Daca ai simptome mai departe de locul vaccinului, s-ar putea sa experimentezi o reactie sistemica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau