Tulburarea de personalitate antisociala, uneori numita sociopatie, este o tulburare mentala in care o persoana nu tine cont de ceea ce este bine, dar nici de ceea ce este rau sau gresit, de asemenea ignora in mod constant drepturile si sentimentele altor persoane. Persoanele cu tulburare antisociala de personalitate tind sa manipuleze, sa ii trateze aspru pe cei din jurul lor sau cu o indiferenta apasatoare, avand tendinta sa se opuna oricarei idei sau dorinte a persoanei de langa. Nu arata vinovatie sau remuscare pentru comportamentul lor.

Persoanele cu aceasta tulburare de persoanlitate pot incalca deseori legea, devenind chiar infractori, din cauza indiferentei care le intuneca constiinta, neavand sentimentul de remuscare. Acestia de asemenea pot minti, se comporta violent sau impulsiv, pot avea probleme cu consumul de droguri sau alcool. Din cauza acestor caracteristici care predomina in personalitatea acestor persoane, nu pot indeplini de obicei responsabilitati legate de familie sau de munca.

Semnele si simptomele tulburarii antisociale de personalitate pot include:
– nu tin cont de ceea ce este corect sau gresit;
– folosesc minciuna, inselaciunea si intimidarea pentru a exploata persoanele din jurul lor;
– au tendinta de a fi cicalitori, cinici si lipsiti de respect fata de ceilalti;
– folosesc farmecul personal pentru a-i manipula pe altii pentru castig sau placere personala;
– aroganta, sentimentul de superioritate si tendinta de a se supraaprecia in mod constant;
– comportament violent care poate duce la ranirea persoanelor si chiar la incalcarea legilor;
– frecvent violeaza drepturile si intimitatea altor persoane;
– impulsivitatea din cauza careia iau decizii gresite si adesea nu reusesc sa duca la indeplinire planurile de viitor;
– ostilitate, iritabilitate semnificativa, agitatie, agresiune sau violenta;
– lipsa de empatie pentru ceilalti si lipsa remuscarilor cand ranesc pe cineva;
– asumarea inutila a riscurilor sau comportament periculos fara a tine cont de siguranta lor sau a altora;
– au relatii defectuoase sau abuzive;
– incapabilitatea de a lua in considerare consecintele negative ale comportamentului lor sau de a invata ceva din ele;
– pot fi in mare parte iresponsabili;

Oamenii cu tulburare de personalitate antisociala actioneaza adesea impulsiv si jignitor, facandu-i pe ceilalti sa se simta mizerabil, fara a avea vreun sentiment de remuscare.

Adultii cu aceasta tulburare de personalitate prezinta de obicei simptome ale tulburarii de comportament inaintea varstei de 15 ani care includ probleme persistente grave de comportament , precum:
– agresiune fata de oameni sau animale
– schimbari bruste in comportament
– distrugere de proprietati
– incapacitatea de a lega relatii de prietenie
– falsitate
– furt
– incalcarea frecventa a regulilor

Citeste si:  5 trucuri care te vor ajuta să scapi de cel puţin un kilogram pe săptămână

Desi tulburarea antisociala este considerata a persista toata viata, anumite simptome, in special comportamentele distructive, agresive si criminale se pot diminua in timp. Inca nu este clar daca aceasta scadere se datoreaza constientizarii cresute a consecintelor comportamentului antisocial sau a imbatranirii.

Cand trebuie consultat medicul
Este foarte putin probabil ca o persoana cu aceasta tulburare de comportment sa solicite ajutorul de unul singur.
Daca banuiti ca un prieten sau un membru al familiei poate suferi de aceasta tulburare, puteti sa ii sugerati cu blandete sa consulte un specialist in domeniul sanatatii, oferandu-va sa il ajutati sa gaseasca specialistul potrivit care il poate ajuta.

Cauze
Personalitatea este combinatia de ganduri, emotii si comportamente care ne face pe toti unici. Este modul in care oamenii vad, inteleg si se raporteaza la lumea exterioara, precum si modul in care se vad pe ei insisi. Formele de personalitate din timpul copilariei, sunt formate printr-o interactiune dintre tentintele mostenite genetic si factorii de mediu.

Cauza exacta pentru tulburarea antisociala de personalitate nu este inca cunoscuta, dar:
-genele te pot face vulnerabil la dezvoltarea tulburarii de personalitate antisociala-iar situatiile din viata pot declansa dezvoltarea acesteia
-modificarile in modul de functionare al creierului care s-au putut produce in timpul dezvoltarii

Factori de risc
Anumiti factori par sa creasca riscul de a dezvolta tulburarea antisociala de personalitate:
-diagnosticul tulburarii de comportament in copilarie
-istoricul familial de tulburare antisociala de personalitate sau alte tulburari de personalitate ori mintale
-supunerea unui abuz sau neglijenta din partea familiai in timpul copilariei
-familie instabila, violenta sau haotica in timpul copilariei

Barbatii au risc mult mai mare de a suferi de tulburarea antisociala de personalitate.

Complicatii
Complicatiile, consecintele sau problemele tulburarii antisociale de personalitate pot include:
-abuzul sau neglijarea partenerului de viata sau a copilului
-probleme cu alcoolul sau drogurile
-comportament suicidal sau de omucidere
-alte tulburari mentale precum depresie sau anxietate
-statut social si economic scazut
-moarte prematura, deseori ca rezultat al violentei

Preventie:
Nu exista nici o modalitate sigura de a preveni aparitia tulburarii antisociale de personalitate la cei cu risc.
Deoarece comportamentul antisocial este considerat ca isi are radacinile in copilarie este posibil ca parintii, profesorii sau pediatrii sa poata detecta semne de avertizare timpurii. Poate fi de ajutor incercarea de a identifica copii cei mai expusi riscului, cum ar fi copii care prezinta semne de tulburare de conduita, pentru a se putea interveni timpuriu.

Diagnostic
Persoanele cu personalitate antisociala este foarte improbabil sa recunoasca faptul ca au nevoie de ajutor. Cu toate acestea, ei pot solicita ajutor de la o persoana apropiata sau medic din cauza altor simptome cum ar fi depresia, anxietatea sau izbucnirile de furie, fie pentru abuzul de alcool sau substante interzise.
Este posibil ca persoanele cu aceasta tulburare sa nu ofere o prezentare exacta a semnelor sau simptomelor. Un factor cheie in diagnostic este modul in care persoana afectata se raporteaza la ceilalti. Familia sau prietenii pot furniza informatii importante medicului, care pot ajuta la diagnostic.

Citeste si:  Ce este un suprimant al apetitului?

Diagnosticul tulburarii antisociale de comportament este de obicei bazat pe:
-o evaluare psihologica care exploreaza gandurile, sentimentele, relatiile, tiparele de comportament si istoricul familial
-istoricul medical atat personal cat si familial
-simptomele specifice tulburarii antisociale de personalitate(descrise mai sus)

Desi tulburarea de personalitate tipic antisociala nu este diagnosticata inainte de varsta de 18 ani, unele semne si simptome pot sa apara in copilarie sau in primii ani ai adolescentei. Identificarea precoce a tulburarii de personalitate antisociala poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor pe termen lung.

Tratament
Tulburarea antisociala de comportament este dificil de tratat, dar pentru unele persoane tratmentul recomandat si urmarirea de aproape pe termen lung poate fi de ajutor. Este bine sa se ceara ajutorul unui medic cu experienta in acest tip de tulburare.
Tratamentul depinde de situatia in particular a fiecarei persoane, de dorinta lor de a se trata si de severitatea simptomelor, de asemenea si de sprijinul persoanelor apropiate.

Psihoterapia
Psihoterapia este deseori folosita ca forma de tratament. Terapia poate include de exemplu, controlul furiei si al pornirilor violente, tramentul dependentei de alcol sau substante interzise si tratamentul altor tulburari mentale daca exista.
Psihoterapia nu da rezultat in toate cazurile, in special daca simptomele sunt severe si pesoana nu este complianta si nu poate sa admita ca are probleme serioase.

Medicatia
Nu exista medicamente specifice pentru aceasta tulburare. Medicii pot prescrie medicamente pentru alte tulburari asociate, cum ar fi depresia si anxietatea, sau pentru comportamentul violent. Anumite medicamente sunt de obicei prescrise cu precautie deoarece pot fi folosite gresit de catre pacient, in special la cei care se suspicioneaza dependenta de substante interzise.

Sfaturi pentru membrii familiei:
Daca ai o persoana iubita cu tulburare de personalitate antisociala este esential sa primesti ajutor si pentru tine.
Un profesionist in domeniul sanatatii mintale va poate invata abilitati de a invata cum sa stabiliti granite si sa va ajute sa va protejati de agresiune, violenta si furie, comune cu tulburarea antisociala, de asemenea va poate invata strategii pentru a face fata comportamentului distructiv al persoanei de langa dumneavoastra.

Articolul precedentSuprafetele care ucid bacteriile si virusii
Articolul următorLeacul impotriva malariei – un remediu chinezesc antic pe baza de plante

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau