Advertismentanswear.ro

 

Sarcina extrauterin─â, dincolo de termenii medicali ╚Öi de gravitatea despre care vorbesc medicii atunci c├ónd este vorba despre o astfel de sarcin─â, este o experien╚Ť─â dureroas─â nu doar din punct de vedere fizic, ci ╚Öi psihic pentru c─â este o pierdere.

O sarcin─â ectopic─â nu este depistat─â ├«ntotdeauna din prima, motiv pentru care exist─â riscul ca gravida s─â ├«nceap─â s─â se ata╚Öeze de ceea ce crede ea c─â este viitorul ei copil, iar atunci c├ónd ajunge la urgen╚Ťe ╚Öi i se comunic─â diagnosticul, pentru aceasta, pierderea se simte exact ca ╚Öi la un avort spontan.

Cel mai des, sarcina extrauterină se instalează la nivelul trompele, iar in acest caz vorbim despre sarcină tubară, însă se poate instala și în alte locuri, cum ar fi ovarele și, o astfel de sarcină nu poate fi dusă la capăt niciodată, de multe ori fiind atât de riscantă, încât poate duce la deces.

Una dintre cauzele cele mai des ├«nt├ólnite ├«n astfel de sarcini, este obstruc╚Ťia, adic─â, ├«nfundarea trompelor uterine. Atunci c├ónd trompele sunt ├«nfundate complet, este vorba de hidrosalpinx, iar singura variant─â de a mai avea un copil este fertilizarea ├«n vitro. ├Än cazul ├«n care trompele sunt ├«nfundate par╚Ťial, acestea nu permit spermatozoidului s─â ├«nainteze, iar sarcina se va instala acolo. Pentru a vedea dac─â ave╚Ťi trompele ├«nfundate, trebuie s─â face╚Ťi o analiz─â, numit─â, histerosalpingografia, care permite examinarea trompelor uterine cu ajutorul razelor X.

Citeste si:  Efectele deshidrat─ârii

Cauze

Sarcina extrauterin─â, sau ectopic─â, mai poate avea ca ╚Öi cauze dezechilibre hormonale, calitatea proast─â a spermatozoizilor sau diverse infec╚Ťii cu transmitere sexual─â, cea mai des ├«nt├ólnit─â fiind Chlamydia. La acestea se adaug─â fumatul ╚Öi existen╚Ťa unei sarcini extrauterine anterioare.

O sarcin─â extrauterin─â poate ie╚Öi la testul de sarcin─â, sau poate s─â nu ias─â, ├«ns─â nivelul de hCG, luat la s├ónge, poate indica dac─â exist─â o sarcin─â, f─âr─â s─â existe posibilitatea de a spune dac─â este sau nu o sarcin─â ectopic─â. Singurul mod ├«n care se poate confirma o astfel de sarcin─â este efectuarea unei ecografii, care poate ar─âta absen╚Ťa f─âtului ├«n uter, ├«n condi╚Ťiile ├«n sare hormonul care determin─â o sarcin─â indic─â prezen╚Ťa ei, ├«ns─â nici m─âcar o ecografie nu poate depista la timp.

Citeste si:  Copilul meu nu vorbe┼čte! Ce trebuie s─â fac?

Simptome

Ca ╚Öi simptome, ini╚Ťial, nu exist─â, ├«ns─â, ├«n timp ce sarcina avanseaz─â (de re╚Ťinut c─â o astfel de sarcin─â nu poate avansa mult, c─âci f─âtul nu poate supravie╚Ťui dec├ót ├«n uter), pot ap─ârea s├ónger─âri, dureri abdominale, dureri la atingerea abdomenului, dureri anale, febr─â ╚Öi vom─â. Este vital ca gravida s─â ajung─â c├ót mai repede la spital atunci c├ónd are simptome de sarcin─â ectopic─â.

Dac─â sarcina este depistat─â repede, se poate elimina cu ajutorul medicamentele, ├«ns─â, dac─â este depistat─â mai tarziu, aceasta este eliminat─â pe cale chirurgical─â. ├Än func╚Ťie de motivele pentru care s-a instalat o astfel de sarcin─â, medicul v─â va spune ce ave╚Ťi de f─âcut pe viitor, pentru a avea o sarcin─â normal─â.

answear.ro
Articolul precedentSfaturi pentru a obtine silueta Sandrei Bullock
Articolul urm─âtorActivit─â╚Ťi ├«n familie pe timp de coronavirus

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau