Atunci când ai parte de un şir de zile stresante la servici pur şi simplu nu îţi ajunge o simplă gustare dulce pentru a te inviora. In schimb îţi poti face o programare la un salon de masaj profesionist. Odată considerate un lux, masajele sunt acum văzute de mulți ca un instrument important în lupta împotriva stresului și a tensiunii.
Studii recente în domeniu au confirmat faptul că masajele au un rol important în creşterea stării de sănătate. Printre efectele sale benefice se pot număra următoarele: reducerea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, creşterea circulaţiei sângelui şi a fluxului limfatic, relaxarea muşchilor, stimularea sisemului imunitar şi creşterea numărului de endorfine, precum şi tratarea anumitor dureri cronice de spate.
Pe lângă toate aceste beneficii fizice, masajele oferă şi avantaje mentale şi emoţionale. Pe plan mental masajele oferă o stare relaxată de vigilență, reduce stresul mental, și sporește capacitatea de gândire și creativitatea. Pe plan emoţional masajul creează un sentiment de bunăstare şi reduce nivelul de anxietate.
Masajul poate fi de mai multe tipuri:
Stilul suedez este cel mai popular şi reprezintă ceea ce majoritatea oamenilor îşi imaginează atunci când se gândesc la masaj. Este cunoscut pentru mișcările sale dinamice, care includ de obicei netezire, frământare, aplicări de presiune și întinderi. Printre beneficiile sale se află creşterea circulaţiei sangvine şi eliberarea tensiunii.
Un alt tip de masaj este stilul shiatsu. Acesta este mai profund decât un masaj suedez şi este o tehnica japoneză care se concentrează pe stimularea punctelor de presiune care se află lungul căilor nervoase pentru a elibera blocajele energetice.Rezultatul? Te simţi relaxat, dar plin de energie.
Masajul cu pietre calde este stil de masaj nou care a devenit destul de popular. Masajul cu pietre calde (uneori numit Terapia La Stone) utilizează pietre vulcanice netede de bazalt pentru a încălzi corpul iar, cu adăugarea unor uleiuri pentru masaj, integrează pietrele în tehnicile de masaj traditionale.
Fitoterapia este un masaj suedez, care include uleiuri esenţiale de plante, care au efecte diferite. Uleiurile folosite ajută la relaxarea organismului, creşterea energiei şi eliberarea tensiunii musculare. Pentru relaxare se foloseşte o combinaţie de ylang ylang, levănţică şi mandarină, pentru creşterea energiei un amestec de mentă şi rozmarin, iar pentru eliberarea tensiunii musculare se foloseşte o combinaţie de mesteacăn, cimbru şi ienupăr.
Terapia sportivă este un stil special conceput pentru a calma durerile de muşchi suprasolicitaţi, precum şi pentru îmbunătăţirea performanţelor atletice. În timp ce întregul corp poate fi inclus în masaj, terapeutul sportiv se poate concentra pe anumite zone specifice, în funcţie de nevoile clientului.